Zatrułem ślimaki miedzią, co robić ?

ODPOWIEDZ
mih

Zatrułem ślimaki miedzią, co robić ?

Post autor: mih »

Witam,

Wczoraj podmieniałem wode i przy okazji uzupełniłem mikroelementy. Troche za dużo kropelek poszło i myślę że z tego powodu moje ampularie zatruły się. Podejrzewam że miedzią. Objawy są takie, że ślimaki schowały się do polowy w muszlach,
nie zamknęły wieczka. Są pomarszczone i nie ruszają się. Podmienilem 3/4 wody na
czystą niczym nie wzbogaconą i dodałem do filtra węgiel. Czy moge coś jeszcze zrobić
czy tylko czekać?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Oczywiscie miedzia usmierca sie slimaki,ale,to musi byc spore stezenie,ktore wystepuje np: w algin pond.
Watpliwa sprawa jest,ze po przedawkowaniu nawozu wysokie stezenie uzyskasz,no chyba,ze zamiast 10ml wlejesz 1000ml.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

U mnie też kiedyś padły wszystkie ampularie. Co ciekawe to zniknęły też świderki i krewetki. Nie ustaliłem przyczyny, ale u mnie przenawożenie odpada. Prędzej zagłodzenie.
Pzd
P.

mih

Post autor: mih »

Już po wszystkim. Przeżyło 6 z 7 ślimaków. Małym ślimaczkom które wykluły się parę dni
wcześniej nic się nie stało. Dwukrotnie rozcieńczałem wodę w akwarium i włożyłem węgiel
do filtra. O ile nie pomyliłem się w obliczeniach a raczej szacunkach to osiągnąłem w wodzie
0,003 mg/L miedzi, ale nie wiem ile było skumulowane i ile mam w kranówie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”