Odrobaczenie ryb

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Odrobaczenie ryb

Post autor: illuminatebaby »

Witam! Chciałbym odrobaczyć rybki, z moich obserwacji wynika że mam wiciowce. Znajoma załatwiła mi metronidazol 0,5% w czterech ampułkach po 20 ml. Jak go zastosować na akwarium 96l?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
illuminatebaby

widzę, że trochę ludu podgląda temat, ale nawet ci co mieli paletki to powinni się wypowiedzieć, co jest?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

king
Kontakt:

Post autor: king »

mało troche tego masz ;-) ja daje łyche na 300l to koło 30gram
Taką małą ilością to odrobacz ryby w kotniku, może się uda (pamiętaj zgaś światło)
lewamisol też jest dobry 5ml na 300l lub mniej gdy w akwa są delikatniejsze ryby np. glonojady

Awatar użytkownika
illuminatebaby

postanowiłem nasączyć pokarm metro. Czy przy tej ilości leczenie będzie skuteczne?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

king
Kontakt:

Post autor: king »

spoko da rade

dare31

Post autor: dare31 »

nasączanie pokarmu metronidazolem jest oczywiście wskazane i daje pozytywny efekt u mnie sprawdza się schemat podawania leku 500 mg na 100l wody po 5 dniach podmiana około 80% wody i dokładka połowę dawki leku. U mnie odławianie ryb do kotnika w celu leczenia nie przynosiło efektu bo wkrótce choróbsko wracało więc wolałem to zrobić w zbiorniku ogólnym raz a dobrze . Jeśli będziesz miał potrzebę to mam jeszcze metro więc mogę tanio odstąpić

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Właśnie znalazłem jeszcze dwie tabletki Aquasan-S Zooleka i chciałbym je użyć a Ty jakiej firmy masz? chętnie wezmę tylko nie wiem jak długo stosować rybkom kurację... :-(, no ja tez specjalnie nie mam takiej możliwości i w ogólniaku muszę leczyć rybki.
Ostatnio zmieniony 2011-07-26, 19:59 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

dare31

Post autor: dare31 »

jak już zaczniesz leczyć to jednym środkiem bo mieszanki przeważnie kończą się tragicznie a ja mam metro z polpharmy więc nie ma żadnych obaw działa pierwszorzędnie 100% skuteczności nigdy nie zaszkodziło nawet kilkudniowemu narybkowi ani innym mieszkańcom mojego baniaczka a leczenie u mnie zazwyczaj trwa 10 - 12 dni
Ostatnio zmieniony 2011-07-26, 20:26 przez dare31, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

No i po dość długim czasie dobrze jest powiedzieć co tak na prawdę pomaga. Odpowiadam wywar z czosnku. Po zastosowaniu prawie dwu tygodniowej terapii metro pozostało akwa z problemami bo wybiłem bakterie. Po ustabilizowaniu znów pojawił się problem, mianowicie śluzowate i galaretowate, białawe odchody. Koleino padały rybki, ale co dziwne nie było jakichś rzucających się w oczy objawów. Postanowiłem "pokopać" głębiej w informacjach i znalazłem. Teraz po tygodniowym stosowaniu wywaru z czosnku i podawaniu go rybkom do jedzonka, zauważyłem zmianę na lepsze. Po pierwsze ryby już po drugim dniu kuracji zaczęły pływać normalnie. Wcześniej wiły się w miejscu, łapały powietrze z powierzchni oraz chowały się w zacienionych miejscach w akwarium lub stawały pionowo przy np.: filtrze. Po drugie odchody wyglądają na normalne: segmentowate i kolory brunatnego. Wniosek- uczyć się dalej od weteranów akwarystyki, stosować jak najmniej chemii (w miarę możliwości) i cieszyć się pięknym akwarium (z tym akurat trzeba jeszcze toszkę poczekać).
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

A możesz o tym wywarze i jak to robiłeś napisać dokładniej?

Hex

Post autor: Hex »

czeka Cie długa profilaktyka skołuj sobie metro w tabletkach ( wystarczy iść do jakiego kolwiek weterynarza) i raz w miesiącu podawać 2-3 tabletki w zależności od zbiornika ja tak dawałem przy paletkach profilaktycznie ;]

p.s radziłbym Ci odkazić dosłownie wszystko jeśli nie chesz mieć nawrotu ;/ sa specyfiki tropikala nazwę podam Ci na pw jak znajdę buteleczke ;]

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Hex pisze:czeka Cie długa profilaktyka skołuj sobie metro w tabletkach ( wystarczy iść do jakiego kolwiek weterynarza) i raz w miesiącu podawać 2-3 tabletki w zależności od zbiornika ja tak dawałem przy paletkach profilaktycznie ;]

p.s radziłbym Ci odkazić dosłownie wszystko jeśli nie chesz mieć nawrotu ;/ sa specyfiki tropikala nazwę podam Ci na pw jak znajdę buteleczke ;]
oki to czekam, ja jeszcze podaję naprzemiennie sera fishtamin
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Hex

jeśli chodzi o leczenie to lepiej stosować jeden lek niż robić mixa bo moga wejść w jakaś reakcję między soba które bardzo namieszą to tak samo jak byś kilka antybiotyków na raz łykał nic dobrego z tego nie będzie bo co z tego że się wyleczysz ale tak wyjałowisz i osłabisz organizm że jaki ktoś kichnie obok Ciebie to zaraz coś podłapujesz ;] a tego chyba nie chcesz

Awatar użytkownika
illuminatebaby

no ale czosnek to pełna natura. Wiem, wiem zanieczyszczenie środowiska robi swoje. Co do wywaru to: Dwa ząbki pokrojone w plastry zalałem gorącą wodą (pół szklanki, ni wolno do tego stosować wrzątku) i przykryłem pozostawiając do ostygnięcia. Potem odciągnąłem strzykawką i nalałem do buteleczek po mfc.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Hex

illuminatebaby pisze:ja jeszcze podaję naprzemiennie sera fishtamin
do tego bije ;] jak robić to jedno a czosnek to fakt natura wiec ok ;] ale tamto to raczej chemia już jest

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”