dziwna choroba skalarów
dziwna choroba skalarów
mam problem, od jakiegoś miesiąca moje akwa nawiedza dziwna choroba pierwszego skalara zaatakowała ok miesiaca temu dostał dziwnych białych plam na ciele tak jakby mu łuski odpadły zrobił się ospały i nie jadł i chował sie po kontach po czym po 3-4 dniach wrócił do zdrowia ok tygodnia temu zaatakowało to 2 skalara kupiłem FMC dałem dawkę i po 2 dnich było ok podmieniłem 15 l wody odstanej dziś rano wstaje i patrze i chory jest 3 skalar ten ma postrzępione płetwy i na końcach taką maleńką narośl (nitkę) co robić .........
- mario150375
zabij je i wywal akwarium odkaź i następnym razem zadbaj o nowe...
da się wyleczyć ale nie jest to łatwe te bardziej zainfekowane i tak padną.
Kup sobie bactopur direct i aqasan...
masz pewnie jakąś stresującą rybę w akwa albo katastrofalne warunki sanitarne(za czysto za brudno, skałka wapienna, muszelki albo inne cuda nie występują?). To inwazja robali z układu pokarmowego do układu limfatycznego przez nabłonek walcowaty.
da się wyleczyć ale nie jest to łatwe te bardziej zainfekowane i tak padną.
Kup sobie bactopur direct i aqasan...
masz pewnie jakąś stresującą rybę w akwa albo katastrofalne warunki sanitarne(za czysto za brudno, skałka wapienna, muszelki albo inne cuda nie występują?). To inwazja robali z układu pokarmowego do układu limfatycznego przez nabłonek walcowaty.
Ostatnio zmieniony 2011-12-20, 12:43 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek Miszczak
Plamy wyglądają na infekcje prawdopodobnie bakteryjne Są mało inwazyjne, ale żyją w koloniach. Proponowałbym przymoczki z kalipomagali, rivanolu lub wody utlenionej. Zainfekowane są również płetwy, więc po przymoczce wrzuciłbym skalara do krótkiej kąpieli w kali (dopóki nie zacznie skakać)
A swoją drogą troszku nieforemny w brzuszku (jak ja
)
A swoją drogą troszku nieforemny w brzuszku (jak ja