problem z nowym małym baniaczkiem

MART!

problem z nowym małym baniaczkiem

Post autor: MART! »

witam!
Koleżanka założyła sobie nowy mały baniaczek. Ma problem ze zdychającymi rybkami. Prosiłabym was o pomoc, lub chociażby jakieś sugestie co do tego co może być przyczyną.

Dane zbiornika:
  • Wymiray długośc: 40 wysokośc: 30głębokośc: 25
  • Pojemnośc: 30l.
  • Filtr: Model: nie znam, wewnętrzny
    Działa 24h/7: NIE
    Jesli NIE to: wyłączam na całą noc
    w okresie NOCY

Dane wody
  • nie znam

Dane obsady:
  • Ryby:
    Gatunek Ilośc
    * neony - obecnie 2, reszta z 7 zdechła
    * mieczyk - samica, dwa samce zdechły
    * danio - 3, kilka zdechło
    * kosiarki 2
    * bojownik - od wczoraj
    * kirysek - jeden malutki

Objawy i czas ich wystepowania:
Akwarium działa od dwóch tygodni, pierwsze rybki wpuszczono już na drugi dzień, ale było to konieczne ponieważ były one z czyjegoś zlikwidowanego akwa i n ie mogły stać w wiadrze. tamte ryby były to: 2 samce mieczyka, 2 kosiarki, 2 danio.
jakieś dwa dni temu (czyli ponad tydzień od wpuszczenia do świeżego baniaczka) koleżanka znalazła zdechłego danio zgiętego wpół (tak jakby był garbaty), nastepny byl mieczyk, ktory zjadł według słów koleżanki "jakiegoś glona czy coś" i zdechł. drugi mieczyk zrobił się po smierci pierwszego agresywny. Popodgryzał neony, z których - świeżaków wpuszczonych ponad tydzień po starcie baniaka kilka zdechło. Następny na drodze Mrocznego Kosiarza był ten drugi mieczyk, któremu nie pomogło nawet dokupienie samicy. Dziś rano koleżanka znalazła go również zgiętego (złamanego w pół). równiez z neonów zostało juz tylko dwa, które od kilku dni są bardzo ospałe i pływają pionowo.
Natomiast reszta rybek (kosiarki, pozostałe trzy danio, samica mieczyka i kupiony wczoraj bojownik) są na pozór przynajmniej zdrowe i wesołe. Kosiarki tak jak to mają w zwyczaju bawią się w berka, podobnie danio.

Pomóżcie, podpowiedzcie coś, narazie doradziłam koleżance odczekanie kilku dni przed kupnem rybek.
Aha - dolała do wody jakiegoś preparatu (tropical preparat akwarystyczny o szerokim zastosowaniu. wspomaga ryby w walce z bakteriami i grzybami)

Zdjecia:

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Akwarium nie ustabilizowane, a jeśli dobrze zrozumiałem to jak ma się ustabilizować skoro filtr jest ciągle wyłączany?

Ryby odłowić do zbiornika dobrze napowietrzanego, a po miesiącu minimum dopiero wpuścić.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

acha zapomniałem dodać obsada do zmiany....
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Akwarium nie zdążyło się ustabilizować stąd problem z adaptacją ryb.
Ponadto od początku obsada byłą źle dobrana, za duże mieczyki ganiały inne ryby i je zwyczajowo zamęczyły.

Z kroków jakie bym przedsięwziął to uzmysłowi bym koleżance, że filtr bezwzględnie musi chodzić 24h przy takiej obsadzie, a jeśli jej przeszkadza głośność filtra to proponuję kaskadę HBL - 301/501 (Cena 20 - 30 zł). Ponadto jaka jest temperatura wody ? Bo nie jest nic napisane o grzałce.

Jakie jest oświetlenie bo to też jest ważne, jak jest za mocne i nie pada na tafle wody to ryby, mogą przez to głupieć.

Niech zainwestuje w kilka gałązek roślin, które są niezbędne przy nowym baniaczku tego typu tzn. rogatek bądź moczarka.

Obsada:
- pozbądź się kosiarek i mieczyka
- przez kilka tygodni nie dokładajcie nowych ryb do akwarium, a jak już sytuacja się ustabilizuje możecie dokupić neonków bądź danio tak do 10 sztuk. albo oddać.
- kirysek to też ryba stadna dlatego proponuję Ci go również oddać bo 5 sztuk. to będzie za dużo.

To chyba tyle.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

do 30l to i to za dużo...

jak dla mnie to ładny bojownik, kirysy panda, bo malutkie i już, ewentualnie ławica małych ryb stadnych (galaxy, razbory) i małe kiryski lub krewetki RC,

albo bojownik i kilka samców gupika endlera

mały baniaczek, mało można wsadzić, ja u siebie mam bojka, gupiki i Redki, aha parkę raczków chapalanusy
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

MART! pisze:Akwarium działa od dwóch tygodni, pierwsze rybki wpuszczono już na drugi dzień
Nigdy nie wpuszcza się ryb,a już zwłaszcza całej obsady ryb na drugi dzień od zalania akwarium, to kardynalny błąd. Żeby nie stały rybki we wiaderku, trzeba było je oddać lub przetrzymać nawet w tym wiaderku, pod warunkiem,że woda w tym wiadrze byłaby dojrzała i odpowiednio podmieniana.Poczytajcie o cyklu azotowym, żadne mieczyki i tego typu rybki nie nadają się docelowo do tak małego akwarium.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

3runer pisze:do 30l to i to za dużo...

jak dla mnie to ładny bojownik, kirysy panda, bo malutkie i już, ewentualnie ławica małych ryb stadnych (galaxy, razbory) i małe kiryski lub krewetki RC,

albo bojownik i kilka samców gupika endlera
Kirysy to ryby stadne czyli +5 ponadto pandy nie są takie małe bo rosną do 6 cm. wiec jak dla mnie kiryski odpadają.
Razbor bym nie polecał dla początkującego akwarysty mimo wszystko.

Bojownik i endlerki tudzież zwykle gupiki nawet 1 + 2 (bojownik i tak wyje młode) jak najbardziej.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Incognito też jestem za tym by kirysów tam jednak nie pchać, ewentualnie jakieś jeszcze mniejsze niż pandy, ale tamta odmiana to nie pływa po dnie już (nie pamiętam jak się nazywa).

spróbuj zestaw bojownik+RC+1 szt. neritina+ 2-3 helenki+ 3-4 samce endlera lub 1 samic i 2 samice endlera

taki zestaw pięknie się sprawdza

furious tomash

Post autor: furious tomash »

3runer pisze:Incognito też jestem za tym by kirysów tam jednak nie pchać, ewentualnie jakieś jeszcze mniejsze niż pandy, ale tamta odmiana to nie pływa po dnie już (nie pamiętam jak się nazywa).
kirysek sierpowy (?)
bla bla bla...

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

3runer pisze:tamta odmiana to nie pływa po dnie już (nie pamiętam jak się nazywa).
Corydoras hastatus
http://www.akwafoto.pl/jakwafoto2/core/ ... atunki=430
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 15:29 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

dokładnie

furious tomash

sory za offtopic"
chidzi Wam link od krzych0062a, czy ja mam jakiegoś syfa i nie chce otworzyć?
bla bla bla...

Nairams

Post autor: Nairams »

Skopiuj cały link a nie tylko ten który możesz kliknąć.

lopuch

Post autor: lopuch »

furious tomash pisze:sory za offtopic"
chidzi Wam link od krzych0062a, czy ja mam jakiegoś syfa i nie chce otworzyć?
Jak weźmiesz skopiujesz cały ciąg znaków tego linka i wkleisz do przeglądarki to pewnie ci zadziała. Sam link się skrócił i nie działa.

ups nie doczytałem że odpowiedź już padła sorki
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 18:29 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

dzięki, wykrzyknik mnie zmylił, sorry za offtop
bla bla bla...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”