200L [dekoracyjne] - by Imrasil

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

kylonik pisze:wpuść parę ryb aby przyspieszyć proces dojrzewania filtra
może ze 2 welonki one przyspieszają proces tylko aby nie powyrywały trawniczka
do tego bezpieczniejsze są gupiki :))
generlanie to korzeń obsadziłbym jeszcze jakimiś mchami, i zredukował ilość rogatka, a na tył akwa dał np nurzańca - spierlny wygladałby najlepiej ;))

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Rogatka sukcesywnie redukuję :)

Na razie braki w funduszach uniemożliwiają mi zakup mchów na korzeń - oczywiście w planach jest obsadzenie go.

Nurzaniec spiralny jest posadzony za kamieniami - na razie malutki więc mało widoczny :)

Masz na myśli obsadzenie nim całej tylnej ściany ?
Ostatnio zmieniony 2009-06-19, 11:38 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

tak, wg mnie ciekawie by to wyglądało :))

imrasil
Moderator

I stało się .... coraz więcej i coraz dłuższe pojawiły się szaro-niebieskie nitki na liściach. Na razie najwięcej jest tam gdzie był najsilniejszy prąd wody ... kosiarki, może amano ... jeszcze jakiś pomysł jak je zwalczyć ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

imrasil pisze:Nurzaniec spiralny jest posadzony za kamieniami - na razie malutki więc mało widoczny :)
Więc jak się rozrośnie to daj znać, bo interesuje mnie jakaś sadzonka ;-)

imrasil
Moderator

Jak mi go glon nie w szamie to nie ma problemu :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Zmiany poszły na lepsze,
z jednej korzen z drugiej kamienie dobry pomył, ja dla zbalansowania dolozył bym koło korzenia jeden taki kamień żeby nie wyglądalo to jak dwie oddzielne aranżacje tylko żeby miały coś wspólnego ze sobą. Dosadź jeszcze coś przed korzeniem przy szybie żeby nie wyglądało że wszysko jest za nim a przed nim nic :)

Wiem że jakieś problemy są wiec uporaj się z nimi najpierw a nad propozycjami sie tylko zastanów :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

na glony najlepsze krewetki xP

Vendredi
Moderator

ale czy krewetki poradza sobie z nitkami w 200L wiesz ile tam by potrzeba krewetek :P

IMO lepsze kosiarki :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no wiesz... jeśli to jest plaga to można zastosować kilka "środków" na raz :) mięczaki, skorupiaki, ryby :P

Vendredi
Moderator

no i jeszcze dochodza metody mechaniczne skrobanie wszyskiego co sie da :)

podobno zamaczanie w roztworze kwasku cytrynowego pomaga ale ja tego nie próbowałem to ne wiem jak się ztym obchodzić.

imrasil
Moderator

Ampularie nie jedzą tego paskudztwa.

Krewetki w sumie mogę dołożyć nawet jutro o ile MrHotSousage, podskoczy około 19 pod Tesco :)

Jeśli ktoś ma kosiarki na zbyciu chętnie się z nimi zapoznam. :)

Co do kwasku - może pomoże, warto spróbować - w sumie to jedna duża roślina jest mocno zaatakowana więc nie szkoda jej wyjąć, reszta ma pojedyncze ślady więc może krewecie i kosiarki dadzą radę.

Aranżacja przejdzie jeszcze pewne zmiany.
U podstawy korzenia będzie dywanik z gałęzatki a w okolicach kamieni Blyxa Japonica. Z przodu kamorów czekam aż rozrośnie się śliczny trawniczek z Sitowia drobnego które dopiero ze 2 tyg temu zaczęło ładnie odbijać i puszczać nowe pędy.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No ale jak masz wysyp glonów to żadne zwierzaki Ci raczej nie pomogą, albo pomogą tylko po części. Zwalczą jeden glon to pojawi się inny, którego nie zjedzą. Ja bym poczekał i na spokojnie zwiększał i zagęszczał ilość roślin, próbował coś z nawożeniem pozmieniać, tak aby rośliny ruszyły. Dodaj może więcej pływających roślin. Baniak ma prawo podczas dojrzewania przechodzić pewne ataki glonów ale powinno mu przejść jeśli znajdziesz odpowiedni sposób na nawożenie.

imrasil
Moderator

Plagą jeszcze bym tego nie nazwał :) - najwięcej jest na dużej roślinie na środku ( strzałka ?? ) a że jest ona dobrze widoczna to razi to niemiłosiernie. Na pozostałych roślinach są pojedyncze nitki. Myślę że jak szybko zareaguję uniknę prawdziwej plagi i w tym przypadku zwierzyniec może pomoże.

Nawozów płynnych jeszcze nie leję - mam zamiar zacząć pod koniec tygodnia. Rośliny będę zagęszczał - niestety, kasa, kasa, i jeszcze raz kasa. A tu wakacje - dzieciak gdzieś by pojechał :-D
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

imrasil
Moderator

Aktualizacja.

10.10.2009
Obrazek

Glonów nie jest dużo - trochę czarnych na glosi , i zielone kropki na kilku liściach + co jakiś czas na szybach. Ogólnie nie jest źle :)
Jedyną niewiadomą dla mnie jest fakt że nowe liście blyxy są z wierzchu czerwono/brązowe ( ale zdrowe ) a od spodu zielone - tak jak by się wybarwiała na czerwono :-/

Niestety większość redek padło - prawdopodobnie nie wytrzymały wysokiego poziomu CO2 kiedy to zagazowałem prawie całą obsadę :-(

Proszę o komentarze dotyczące wyglądu :)

A tutaj jeszcze ulubieniec mojej żony:

Obrazek

Obrazek

Podejrzewam że to L-144 chociaż w Kakadu sprzedawali je jako albinosy niebieskiego :-/
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 14:56 przez imrasil, łącznie zmieniany 3 razy.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”