Giełda na Równej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maran

Post autor: Maran »

imrasil pisze:
megalomaniacc pisze:imrasil, nie wiem jak inneski i inne ale czerwone są w granicach 1,5-2 zł. Z regóły pakowane są po 50 sztuk. Zawsze można się targować przy takiej ilości.
W sklepach jakie znalazłem w sieci kosztuje około 4,2 PLN więc przebitka 100%. Przy takiej cenie chyba jasne gdzie każdy pojedzie ....
Witam.
To jednak nie jest przebitka 100% ale zaledwie 50% zapomniałeś o podatkach które trzeba płacić.

pszemoo pisze:Ja osobiście wolę sklep akwarystyczny z prawdziwego zdarzenia, w którym poza dużym wyborem ryb i sprzętu możnaby było uzyskać fachową poradę, niestety takiego nie ma w Łodzi. Ale mam nadzieję, że właściciele sklepów i sklepików czytający to forum wezmą sobie "do serca" tego typu tematy i będą pojawiać się sklepy akwarystyczne a nie tylk o "sklepiki z rybkami".
Zapraszam do naszego sklepu w Konstantynowie Łódzkim, może nie mamy tak dużego wyboru sprzętu jak konkurencja ale poradę na pewno uzyskasz !

imrasil pisze:Pokażcie mi sklep gdzie gałęzatka kosztuje mniej niż 8-10 PLN
Proszę bardzo u nas leży ze 20szt. tych "zielonych kulek" po 5zł/szt.
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 01:31 przez Maran, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Marcin

michallodz

Post autor: michallodz »

Dla mnie ten temat jest do zamkniecia nic nowego sie tu nie urodzi :)

Ale jeszcze dorzuce moje 3 grosze :P Wczoraj bylem na rownej tam wiekszosc ludzi wie co sprzedaje i mozna u nich sie dowiedziec wsyztskiego fakt sa tez tacy co chca tylko sprzedac ale kolega wczoraj kupowal dwie roslinki przez pol godziny!!! myslalem ze go zaraz tam zostawie ale kolesna prawde dobrze mu doradzil widac ze wiedzial co gada.

To ze macie taniej nie jest niczym dziwnym trudno zeby w malej wiosce ceny bylytakie same jak w stolicy :)
A co do podatku jesli na prawde odprowadzasz podatek za wsyztskie ryby i rosliny to chwala dla Ciebie bo nikt tego nie robi :) Wiec jestes ostatnim sprawiedliwym :P

Awatar użytkownika
Maran

Skoro, opłaca się komuś jechać na drugi koniec Łodzi, płacić za wejście na giełdę, i kupować ryby czy roślinki w większych ilościach, to może komuś za Was będzie się też opłacało podjechać do sklepu który jest 5km od granic Łodzi do którego z centrum jedzie się góra 15min., a tak na zachętę tak wygląda :arrow: nasz sklep

Co wypowiedzi kolegi Michała, to życzę założenia w przyszłości jakiejkolwiek firmy, myślę że bardzo szybko zmienisz zdanie. Ja tak samo jak Radek (Jabol) kiedyś byłem obok i znałem prawie wszystkie sklepy w Łodzi dziwiąc się dlaczego jest w nich tak słabo, teraz już wiem.
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

michallodz pisze:Dla mnie ten temat jest do zamkniecia nic nowego sie tu nie urodzi :)
temat powstał z myślą o informacjach na temat giełdy. Dyskusja wyższości sklepów nad giełdą i odwrotnie zrodziła się później i jest wątkiem pobocznym. Zatem niekt tematu nie zamknie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Otóż to michallodz, łatwo się krytykuje i czepia kiedy się nie ma o czymś odpowiedniej wiedzy, czy też doświadczenia. To że na giełdzie ceny są niższe to normalka, kupujesz u pośrednika nie w sklepie końcowym. Hurtownik ma tam taniej, bo nie płaci za utrzymanie sklepu przez cały rok, tylko za stolik raz w tygodniu. Ryby ma prosto z importu, z hodowli, nie musi ich trzymać przez dłuższy czas, nie musi ich leczyć, nie ma tylu strat co sklep, sprzedaje na raz 50 gupików a nie 2 i wiele wiele innych czynników które powodują to, że sklep ma dużą przebitkę. Gdyby giełda była nadal zamknięta dla zwykłych ludzi, to myślę że akwarystyka w sklepach miała by się dużo lepiej, towar byłby lepszej jakości bo i zbyt byłby większy, ceny bardziej konkurencyjne bo byłoby o kogo walczyć i inaczej byśmy na to patrzyli. Ogólnie sam jestem aktualnie przeciwnikiem większości sklepów akwarystycznych w naszym mieście, bo poziom sprzedawców i urozmaicenie towaru jest na strasznie niskim poziomie, ale wiem jaka jest tego przyczyna więc przyjmuję to takim jakim jest. A jest w Łodzi kilka sklepów, w których opłaca się kupować, mimo że drożej niż na giełdzie.
To, że niektóre sklepy mają zawyżone ceny, to też normalka, zdarza się, nikt nie zmusza do kupowania w takim sklepie, są inne do wyboru.

michallodz

Post autor: michallodz »

Nie powiem sklepik ladny pwoiedz gdzie to to moze keidys wpadne :)

Tez mam firme moze nie z zywym towarem ale wiem jak to wyglada zgodze sie ze macie koszty ale powtorze to co wczesniej pisalem nikt z was nie robilby tego za darmo :)
Sklepy maja gorzej nie tylko przez gielde bo przeciez nie kazdy wie i nie kazdy jedzie cale miasto zeby kupic ryby na gieldzie ale jesli na allegro mozna kupic tetra teca ex 700 za 200zł w tym wysylka i jeszcze jakies gratisy a w kakadu kosztuje ten filtr 270zł to wiadomo ze kupi przez allegro wiec nie zwalajcie calej winy na ta gielde

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ale takie kakadu jest sklepem sieciowym, do takich sklepów chodzi inna klientela i na taką klientele jest ten sklep nastawiony. Nikt normalny nie kupi ryb w sklepie, w którym na pytanie "jaki to wężogłów jest?" sprzedawca z działu ryb odpowiedział mi "no taki wężogłów z głową węża". No to ja się zaśmiałem i sobie poszedłem. Po co mam wspierać sklep, który nie inwestuje w wykwalifikowanego sprzedawcę tylko woli dać kilka set zł komuś z ulicy, kto będzie odławiał ryby wskazane przez klienta palcem bo po nazwie nie skapnie się o co chodzi. Tam kupuje osoba, która chce mieć rybki, najlepiej kolorowe, plastikową roślinkę i bąbelki i zamek i takiej osobie wciśnie się wszystko i za każdą cenę. Taki klient chce mieć to teraz bo ma pieniądze i ochotę i nie sprawdzi, że ten sam filtr w sklepie obok jest 50zł tańszy.
To nie jest dla mnie sklep. Ryby nawet jak jakieś fajne mają to boję się kupić, często jest tam cały przegląd chorób. Wolę iść do sklepu niesieciowego gdzie sprzedawca wie co ma, dba o to i zależy mu na kliencie. W takich sklepach też czasem wciskają bajer, każdy chce zarobić, ale robią to jak widzą że mogą.
Gdyby nie było giełdy, takich normalnych sklepów byłoby więcej i miały by lepszy poziom.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

wszystko się zgadza i z giełdą również, ale kasa robi kasę i widocznie na równej też tak jest, bo lepiej jest wpuścić każdego i zgarnąć 10zł od osoby, niż wpuścić tylko handlowców. Jak by się przyjrzeć temu ile osób jest z handlowców a ile prywatnych osób to może się okazać, że jest 50/50 a jednak jest tam sporo ludzi kupujących. Tak wiec jak właściciel giełdy ma zarobić na tym dniu więcej o około 1000-2000zł to wyeliminował sprawdzanie kto wchodzi. Liczy się kasa a nie dobro handlowców. Zgadzam się, że jak by to wyeliminowali to byłby dużo większy poziom sklepów, ale i tak nie w każdym przypadku. Bo np biorąc taką Zduńską Wolę, każdy tam właściciel sklepów zoologicznych jeździ na równą, ale jakoś w żadnym z nich nie widziałem fajnych mało spotykanych ryb. Wszędzie to samo co idzie na masę, gupików danio i innych takich pospolitych ryb. A mogliby spokojnie kupować coś innego, ale jak się okazuje, tak nie jest.

Problem pewnie polega też na tym, że sprzedawcy nie chcą inwestować w dobre akwaria, gdzie takie ryby by przetrwały czas w którym się je trzyma, i rezygnują z praktyk kupowania rzadszych okazów a co za tym idzie ubogie sklepy.

W konstantynowie byłem raz i sklep robi wrażenie, ceny również, ale oczywiście ten sklep też jest nastawiony na całkiem innych klientów.

ale, żeby znaleźć sklep w naszych okolicach z bardziej profesionalnym sprzetem takim jak np eheimy to oprucz Rybarium i Nashop nie znam....

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Jednak sklepy Rybarium i NaShop bym oddzielil gruba kreska
Rybarium jest naprawde swietnym sklepem w ktorym po pierwsze idzie sie dogadac
maja na prawde spory asortyment, a jak nie to na pewno dla Ciebie sprowadza :)
Rybarium jest sklepem dla wszystkich ktorzy chca miec kawalek szkla wypelnionego woda
swoja droga bardzo lubie ten sklep, i nawet mimo tego ze czasem cos jest drozej niz gdzie indziej wole doplacic i nie miec problemu ze zwrotem, reklamacja, przy tym pogadac.

NAShop jest sklepem dla osob ktore wiedza czego chca, dla rosliniarzy z zasobnym portfelem ktorzy nie obawiaja sie wydac 500 czy 1500 zł na kamienie dla nowej aranzacji,
innymi slowy dla prawdziwych aquascaperow.
wnetrze tego sklepu jest jak wnetrze salonu porsche, nie powinno tam byc przypadkowych osob, bo i po co.
Obu sklepom bardzo kibicuje :)

Awatar użytkownika
Maran

michallodz pisze:Nie powiem sklepik ladny pwoiedz gdzie to to moze keidys wpadne :)
Zapraszam, sklep mieści się w Konstantynowie Łódzkim na ul.Dąbrowskiej 44 / wejście od ulicy Słowackiego.
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Maran

baq pisze:NAShop jest sklepem dla osob ktore wiedza czego chca, dla rosliniarzy z zasobnym portfelem ktorzy nie obawiaja sie wydac 500 czy 1500 zł na kamienie dla nowej aranzacji,
innymi slowy dla prawdziwych aquascaperow.
wnetrze tego sklepu jest jak wnetrze salonu porsche, nie powinno tam byc przypadkowych osob, bo i po co.
Wow, no to się nazywa reklama :mrgreen:
Bardzo dziękujemy za tak wysokie noty :-D
Nasz sklep jest także dla każdego także przypadkowego klienta, w swojej ofercie, którą stale rozszerzamy mamy także podstawowe dobra "pierwszej potrzeby" jaj mrożone i żywe pokarmy ;-)
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Maran pisze:którą stale rozszerzamy mamy także podstawowe dobra "pierwszej potrzeby" jaj mrożone i żywe pokarmy ;-)
a mrożonki IT też macie ??

Awatar użytkownika
Maran

cina pisze:
Maran pisze:którą stale rozszerzamy mamy także podstawowe dobra "pierwszej potrzeby" jaj mrożone i żywe pokarmy ;-)
a mrożonki IT też macie ??
Witam.
Aktualnie mrożonki mamy Katrinexa.
Jeśli będziesz do nas przyjeżdżał chociaż raz w tygodniu po mrożonki IT to chętnie je wprowadzę na sklep a tak przy okazji które ich pokarmy Cię interesują ?
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Maran

Witam.
Mrożonki IT namierzone i z chęcią kupię takie jakie będziecie kupować, to jak drodzy przyszli klienci, wprowadzać na sklep, będziecie przyjeżdżać ?
Pozdrawiam
Marcin

tutusik

Post autor: tutusik »

giełda w czw bedzie otwarta?
gg 2755526

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”