Dobór obsady

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ja Ci mogę powiedzieć, a właściwie sie powtórzyć, że Ramirezki są bardzo spokojne i raczej nie zrobią nic krewetką tzn ich nie zjedzą :P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

MrHotSousage pisze:ja Ci mogę powiedzieć, a właściwie sie powtórzyć, że Ramirezki są bardzo spokojne i raczej nie zrobią nic krewetką tzn ich nie zjedzą :P
No to chyba nie masz jeszcze dorosłych sztuk. Kupiłeś je niedawno i po takim czasie już wydajesz opinię na temat tych ryb? Poczekaj aż trochę u Ciebie pobędą. Dorosły samiec nie jest spokojną rybą, raczej zaczepia pozostałych mieszkańców akwarium i przegania inne ryby w wolnych chwilach (jak ma przerwę od gonienia samicy). Jest to pielęgnica więc przy tarle zachowuje się jak wszystkie pielęgnice, gania wszystko co za blisko podpłynie. No i uwierz mi, krewetkom zrobi krzywdę i nie będzie się ograniczał do najmłodszych sztuk (które mogą być zjedzone przez każdą rybę).
Ostatnio zmieniony 2008-07-06, 10:35 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

rybki mam ok. miesiąca - kupiłem je od TaTaDooR'a który miał je u siebie ok. 8 miesięcy i u niego tez były spokojne ... To wiadome, że w trakcie tarła czy wychowu młodych mogą być agresywne, ale u mnie jeszcze tego nie zastałem :) a ryby są dorosłe bo już u poprzedniego właściciela składały ikrę :)

lukasses

Post autor: lukasses »

Wszystko zalezy od ryby. Chodz to ten sam gatunek jedna bedzie agresywna druga nie. Tak to juz jest.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Na chwilę obecną kupiłem harem prętnika karłowatego "kobalt", więc pielegniczek nie będzie. Zastanawiam się nad jeszcze jednym haremem tylko w innym kolorze, ale niestety nie udało mi sie kupić, w tylko samce mają :-/ .

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

ooo swojego czasu też chorowałem na prątniki i nadal mi nie przeszło xD zobaczymy jak to będzie :)

ladymoto

Post autor: ladymoto »

wielkie pytanie: czy molinezje black molly dogadaja sie ze skalarami??bo w wiekszym zbiorniku beda, a jestem ciekawa czy sie nie pozabijaja

czy obsada na 65l jest odpowiednia?:

:arrow: 2xglonojad
:arrow: 2 haremy gupika 2+1

do tego chce dodac
:arrow: black molly(harem????)
i
:arrow: ok 12 neonkow

czy to dobry pomysl?

lukasses

Post autor: lukasses »

Zły . Jak na moje troche tego za duzo. Zrezygnuj z molly ale zobacymy co powiedza inni.

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Nie wiem w jakim zbiorniku trzymasz skalary,ale moim zdaniem akwarium odpowiednie dla nich to ok.200litrów.
Na 65litrów obsada którą bym zaproponowała z tych ryb które wymieniłaś to:10neonek,gupiki-tylko troszkę mniej,ewentualnie (z dużym naciskiem na ewentualnie!!)jeden glonojad!!

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Ja osobiście zrezygnowałbym z żyworódek i glonojadów. Moim zdaniem akwa jest za małe na żyworódki, mnożą się strasznie szybko i nim się obejrzysz, nie będzie co zrobić z młodymi (chyba że masz drugi duży zbiornik z dużymi rybami, które chcesz karmić narybkiem ;) , poza tym pamiętaj że żyworódki to pływająca "fabryka kup", niby dobrze bo to nawóz, ale w małym zbiorniku może szybko dojść do zachwiania równowagi.
Co do glonojadów, robią się z nich straszne lenie jak podrosną, natomiast otoski są znacznie mniejsze i co ważniejsze są pracowite przez całe życie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”