Moderowanie działu giełda

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Moderowanie działu giełda

Post autor: Alchemik »

Panowie w poddziale Kupie i Sprzedam nie trzeba w tytule umieszczać znacznika [K] lub [S]. Umieszczając w danym dziale ogłoszenie domyślnie dotyczy kupna lub sprzedaży. Oczywiście w dziale Oddam, Zamienie, Przyjmę znaczniki te obowiązują.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Zgadza się, widziałem, że Imrasil tam zmieniał trochę :)
Ja piszę najpierw do ludzi, żeby sami poprawiali swoje błędy - może się nauczą :)
Ingerowanie w posty to jak dla mnie ostateczne rozwiązanie nie wiem co wy o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Incognito pisze:Ingerowanie w posty to jak dla mnie ostateczne rozwiązanie nie wiem co wy o tym sądzicie ?

nie tyle ostateczne co robienie sobie dodatkowej roboty i niczego to nie nauczy - tak juz było na początku gdy moderatorzy poprawiali posty.
Unikajcie poprawiania postów, ja się nie bawiłem w to bo po 1 szkoda czasu a po drugie nikt wniosków z tego nie wyciągnie, wiec albo piszcze komentarze albo odrazu kasujcie posty i nie obawiajcie się tego zwłaszcza w dziale giełda
Obrazek

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Uważam że poprawianie postów wprowadzi porządek na forum a ludzie i tak się nie nauczą choć by nie wiem ile razy im przypominać. Lenistwo góra ...
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja na waszym miejscu bym najpier upominał i dawał naprzykłąd 24godziny na poprawkę a jak to nie zadziała to kasował posty a nie poprawiał ich. Wiem to dość rygorystyczne podejscie ale w giełdzie porządek musi być. Moźna by to nawet napisać do ogólnej wiadomości np. w postaci jakiejś poprawki do regulaminu.

W takiej sytacji po skasowaniu wątku ludzie zakładając go kolejny raz założą go zgodnie z regulaminem i za 2-3 razem wejdzie im to w krewe.

Ewentualnie starsze posty można poprawić żeby pasowały formą do reszty.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

V. Upomnienia, ostrzeżenia, kasowanie kont i postów
1. Upomnienia są to treści przesłane przez moderatora lub administratora za pośrednictwem wiadomości prywatnych lub umieszczane bezpośrednio w poście, którego upomnienie dotyczy. Upomnienia nie są rejestrowane w statystykach forum.
2. Upomnienia powinny być egzekwowane przez autora upomnienia najpóźniej w ciągu 7 dni od daty ich nadania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

megalomaniacc pisze:2. Upomnienia powinny być egzekwowane przez autora upomnienia najpóźniej w ciągu 7 dni od daty ich nadania.
Skróciłbym te czas choćby do 72h max...

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

też bym skrucił biroąc pod uwagę że ostatnimi czasy na forum pojawia sie nawet 50 postów dziennie, co w ciągu tygodnia daje ponad 300 postów.

Przejrzałem kilka regulaminów giełdy na innych większych forach i tam jest napisane wprost "wątki niezgodne z regulaminem bedą kasowane" i juz, my też powinniśmy kasować i w mailu podsyłać odpowiednią informacje do autora postu a jak to sie powtórzy np 3 razy to ostrzeżenie.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Również, jestem za kasowaniem wątków bez ich poprawiania. Nie ma sensu czekać, aż ktoś go poprawi, bo bardzo często to nie nastąpi. Skasowanie posta z odpowiednia adnotacją powinno wystarczyć.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

W sumie to dobry sposób bo już napisałem do XXX ludzi o poprawienie i nikt na razie nie poprawił, a tak jak megalomaniacc uważam, że nasze poprawianie nie da oczekiwanego efektu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Incognito pisze:Skróciłbym te czas choćby do 72h max
termin 7 dni jest termin odnoszącym się do wszystkich postów (nie tylko Giełdy) i jest to termin maksymalny.
To moderatorzy piszę w widomosciach do użytkowników ile im dają czasu, tutaj nie stawiamy ograniczeń. Jeśli napiszecie komuś ze ma zminić post w ciągy 72h i tego nie zrobi możecie podjąć kolejne kroki
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

W dziale sprzedaż czy kupno nie ma sensu robić w temacie [K] czy [S] tak jak ktoś słusznie zauważył. Cała Twoja ciężka praca Imrasil poszła na marne :-| Postaram się część odkręcić, zobaczę kiedy mi się znudzi :-P

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Jest to niech będzie ... nie razi a szkoda czasu na odkręcanie teraz.

Jestem za kasowaniem ogłoszeń nie zgodnych z zasadami. Adnotacja przy kasowaniu, link do zasad w dziale giełda i do kosza.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Ile max. może być post w dziale giełda ? ;> Bo widzę tam 2 miesięczne, więc możliwe, że nieaktualne... Myślę, że termin 30 dni jest odpowiedni.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Ważność jest ustanowiona na 30 dni ale liczy się od daty napisania ostatniego postu zatem jeśli wątek jest aktywny może być tam cały czas
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moderatorzy”