Danio

ODPOWIEDZ
daniel1022

Danio

Post autor: daniel1022 »

Witam wszystkich. Po długiej nieobecności na forum spowodowanej wyjazdem do Danii wkońcu znowu jestem w Polsce...
Moje pytanie brzmi czy da radę rozmnożyć danio parkami? Akwa jakie mam jako kotnik to 60L.
Macie jakieś opinię co do tego?
Pozdrawiam Daniel

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

"ciocia google" się kłania:

"
Do tarła przygotowuje się akwarium z rusztem ikrowym lub porośniete drobnolistnymi roślinami wodnymi w ich kępach odbywa się tarło najczęściej przy udziale kilku samców. Najlepiej do tarła wpuścić grupę ryb składającą się z dwa razy większej liczby samców niż samic. Zbyt wielka liczba samców może doprowadzić do zamęczenia samic i ich wyskakiwania z akwarium, a zbyt mała może być przyczyną niewytarcia wszystkich samic, a przez to do ich utraty. Woda do tarła powinna mieć temperaturę 22-24oC, pH=7, TwO=10 DgH a TwW=2 DcH. W odpowiednio przygotowanym akwarium można zaniechać odławiania rodziców po tarle, ale wtedy należy się liczyć z tym, że przeżyją tylko najmocniejsze nieliczne młode. Rybka ta ma opinię łatwej do rozmnożenia. Jako pierwszy pokarm dla lodych podaje się pierwotniaki, naupliusy solowca, wrotki, naupliusy oczlika lub nicienie micro, a w ostateczności drobny pokarm suchy lub jajko. Młode wylęgają się po około 3 dniach, a zaczynają pływać po tygodniu.
"
Ostatnio zmieniony 2010-11-16, 20:07 przez s050197, łącznie zmieniany 1 raz.

daniel1022

Post autor: daniel1022 »

google nie zawsze mówi prawdę. Ale zgodzę się z Tobą. Lecz mi zależy typowo na wypowiedzi osoby która ma w tym jakieś doświadczenie
Pozdrawiam Daniel

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

s050197 pisze:"ciocia google" się kłania:
chyba wujek google albo ciocia Wikipedia, co Ty rodzinki nie poznajesz :P
Ostatnio zmieniony 2010-11-16, 23:14 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

LordPaKO

Post autor: LordPaKO »

Mi udało się rozmnożyć danio czerwone bezproblemowo. Wieczorem odłowiłem rybki z akwa ogólnego do tarliskowego 50l - 3 samce i 2 samice. Temperaturę do tarła ustawiłem na 28C. Wstałem o 6 rano (a było to w lato) kiedy pierwsze promienie słońca zaświeciły w akwa, włączyłem im światło wrzuciłem prowizoryczny własnej roboty ruszt z firanki do tego kępkę mchu jawajskiego czy taiwan i patrze po kilkunastu minutach ze się ganiają i trą :) Samice sypały ikrą jak szalone. Po około 2h odłowiłem wymęczone rybki i wpuściłem ponownie do akwa ogólnego. Natomiast akwarium tarliskowe przykryłem kocem, w celu zaciemnienia go, co miało uchronić ikrę przed pleśnieniem. Po kilku dniach patrze a ut malutkie rybki przyczepione do szyby i karmiłem je żółtkiem z jajka oraz pokarmem suchym roztartym na pył...
Moje krewetkaria

25l, 45l, 50l, 65l, 112l - ogólne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”