Start Azji- proszę o sugestie

Gosiaczek86

Post autor: Gosiaczek86 »

No u mnie w setce teraz pływają 3 różne labirynty i jest pokój....
Jesli chodzi o ostrogony to napisałam do Kinga, i czekam własnie na odpowiedź ewentualna od Niego :) w ofercie podanej tu na forum ma ostrogony w ilości minimum 4 sztuki. Mam nadzieję , że się uda ;-)
Do wszelkich wskazówek co do filtra się zastosuję, dzięki.
jesli chodzi o wymiary... to wstyd się przyznać, zamówiłam na allegro, i nie spojrzałam na jego długość :oops: na pewno jest nieprofilowane,prostokątne, o wysokości 50 cm.... reszte będę mierzyć tak co do cm jak dostanę..... :roll:
Ostatnio zmieniony 2010-12-03, 12:26 przez Gosiaczek86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Kubiszon pisze:Jakbyś dorwała te ostrogony to daj znać!
Ostrogon lub sumatrzak Day'a - bardzo ładny, ale może ktoś jest zainteresowany Parosphromenus linkei - świeżo wydłubany w zeszłym zdaje się roku z natury (mój dostawca ma w ofercie) - cena koło 6-7 zł.
Po tylu pochwałach eheima moje 3 grosze są takie:
niezawodny - pracuje nawet 20 lat
słabo wyposażony mimo wysokiej ceny nie ma wkładów, odpinanych węży, zamozalewania komory wirnikowej - golas
Z różnych filtrów, wysoko oceniam dwusilnikowe Unimax (500 i 700) firmy Aquael. Za cenę gołego eheima kupisz nieco za duży U. 500, wypełniony, z możliwością podłączenia UV, z odłączanym silnikiem, bardzo cichy, z samozalewaniem i solidnymi zaczepami (8) od odkurzacza chyba (eheim ma 4 mikroblaszki).
Oczywiście eheim nobilituje...
Co do obsady przypomnę tylko takie grupy ryb, które żywiej pływają niż wspomniane labirynty (mam sumatrzaki - co 3 minuty wykonują ruch głową :mrgreen: )
brzanki (np. denissoni - super do 300)
razbory
tęczanki

Powodzenia
Ostatnio zmieniony 2010-12-03, 13:06 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.

Gosiaczek86

Witku, a dałbyś zdjęcia tej ryby albo linka do zdjęcia? bo nie mam pojęcia jak wyglada :lol:
U mnie w akwa najbardziej ruchliwe i w sumie jedyne które się ruszają to razborki... bo reszta się żwawiej ruszy tylko jak podchodze do szyby, do żarcia, lub przy tarle :D

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Nie dysponuje sprzętem fotografującym, poza tym mam sumatrzaki Sungai Bertram (oklice występowania Linkei), a net jeszcze nie posiada takich fotek. Generalnie w brązowe paseczki, jak się "nakręci" prawie czarne, brzegi płetw świecą na niebiesko. Wspominam bardziej nieruchome ryby i chyba zbrojniki mają mniej behawioru. T o nie znaczy, że źle, ba, super niespotykana rybka. Ogólnie tylko zgłosiłem grupy pięknych, kolorowych ryb, które ożywiają akwarium. Taka mała sugestia, że będzie nudno.
I teraz dalej można mędrkować, czy to źle... Jak uważasz, tak rób.

Gosiaczek86

No, wcale nie powiedziałam, że tylko labirynty... po prostu nie zastanawiałam się co pomiędzy nie wpuścić, żeby było dobrze... myslę że powiększe stadko razborek, i może własnie jakieś brzanki....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”