Pytanie dotyczące molinezji

ODPOWIEDZ
amamba

Pytanie dotyczące molinezji

Post autor: amamba »

Mam pytanie i sorry jeżeli post w złym miejscu, ale nie wiedziałem gdzie o tym napisać.
Mam w sumie 5 molinezji - 3 żaglopłetwe i 2 black molly oraz m.in. kiryski panda. Chodzi mi o to, że wszyscy przed zakupem mi mówili że to spokojne ryby,nadające sie do hodowli z innymi gatunkami tak samo pisali w książkach. Teraz jak je obserwuję, to okazuje się, że są bardzo agresywne - nie dość że gonią siebie nawzajem, to jeszcze podgryzają kiryski oraz inne ryby - zwłaszcza black molly
Napiszcie, czy mieliście podobne przypadki zachowań. Moje akwarium ma 300 litrów, więc mają gdzie pływać a mimo to gonią ryby. Zastanawiam się, czy ich po prostu nie wyrzucić z akwarium, chociaż trochę mi ich szkoda bo są fajne
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Moje molinezje dorosły już do ok 7 cm długości i to one rządzą w akwarium. Mam podobnie duże akwarium jak ty bo 250 litrów. Początkowo może i goniły inne ryby i nadal im się to zdarza ale nie robią im nic złego. To, że ganiają się nawzajem jest czasem całkiem fajne. Może i wygląda to jak agresja ale nigdy nie widziałem aby robiły krzywdę innym rybom. Krewetki to co innego ;) traktują je jak niekończący się podwieczorek ;) Nawet dochowałem się młodych molinezji co przy ich apetycie nie jest proste, zwłaszcza przy małym zagęszczeniu roślinności przy powierzchni.
Pozdrawiam
Piotr

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

A u mnie przez Molinezje (dokładniej samca) Rodostomusy jak fajnie pływały w ławicy przy przedniej szybie to teraz siedzą w kupie... ale w krzakach....

amamba

Post autor: amamba »

No u mnie samiczka gupika jest ostro pokąsana i widziałem jak dosyć ostro skubała mniejszego, bo jeszcze młodego kiryska. Nie wyglądało to zbyt delikatnie, dlatego myślę o ich destrukcji ze zbiornika

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

U mnie ofiar brak jedynie Rodostomusy zastraszone :-P

żałobniczka

Post autor: żałobniczka »

Kiedyś chodowałam gupiki i dałam się namówić córce na dokupienie do nich malinezji black molli. Niestety trafiłam na wyjątkowo wredny harem bo zarówno samiec jak i obie samiczki ostro atakowały i podgryzały gupiki. Efekt to trzy zagryzione samce i jedna samiczka gupika. Gdybym nie widziała na własne oczy jak atakują to bym nie uwierzyła.
Pozdrawiam Teresa
200L ogólne
30L krewetki

Awatar użytkownika
nowicjuszka

Post autor: nowicjuszka »

Moje złote molinezje póki co nie ganiają innych ryb i nie robią żadnej z nich krzywdy...

Natomiast ja mam inne pytanie. Zauważyłam że molinezje zjadają rośliny które są w akwarium...Jak często mam je karmić pokarmem roślinnym w płatkach żeby mi nie zjadły wszystkich?Póki co dostają jedzonko 2 razy dziennie...

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Daj im co jakiś czas jakąś prawdziwą zielenine a nie płatki, np. sałate.

Awatar użytkownika
nowicjuszka

Dzięki :) Sparzę ją wrzątkiem i zobaczę :) Mam nadzieję ze to im zasmakuje ;)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Na pewno zjedzą, czasem musi sałata popływać w akwa zanim ryby się za nią zabiorą.

Awatar użytkownika
nowicjuszka

Pisałam w innym temacie ze mam problem, bo ryby się dziwnie zachowują i że jedna molinezja poleguje na dnie itd...Teraz mam z nią jeszcze większy problem...Ona gania i atakuje inne molinezje...Odgania od jedzenia, przegania po całym akwa...

Jest to samica...Być może jest w ciązy bo już było jedno tarło...Czy to może mieć wpływ na tą jej agresję?

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

.Być może jest w ciązy bo już było jedno tarło...Czy to może mieć wpływ na tą jej agresję?
Z mojej wiedzy tarło, to takie zachowanie rozrodcze ryb, kiedy samiec zapładnia składaną/ wyrzucaną przez samicę ikrę. U ryb jajożyworodnych używa się stwierdzenia "zapłodnienie". Samoganianie przez samce sprawia raczej chowanie się samic, niż eskalację agresji. Ale czasy mamy dziwne i przyznaję, że podobne zachowania od niedawna obserwuję u młodych ludzi :lol:

king
Kontakt:

Post autor: king »

dobre:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”