Pytanie dotyczące molinezji
Pytanie dotyczące molinezji
Mam pytanie i sorry jeżeli post w złym miejscu, ale nie wiedziałem gdzie o tym napisać.
Mam w sumie 5 molinezji - 3 żaglopłetwe i 2 black molly oraz m.in. kiryski panda. Chodzi mi o to, że wszyscy przed zakupem mi mówili że to spokojne ryby,nadające sie do hodowli z innymi gatunkami tak samo pisali w książkach. Teraz jak je obserwuję, to okazuje się, że są bardzo agresywne - nie dość że gonią siebie nawzajem, to jeszcze podgryzają kiryski oraz inne ryby - zwłaszcza black molly
Napiszcie, czy mieliście podobne przypadki zachowań. Moje akwarium ma 300 litrów, więc mają gdzie pływać a mimo to gonią ryby. Zastanawiam się, czy ich po prostu nie wyrzucić z akwarium, chociaż trochę mi ich szkoda bo są fajne
Pozdrawiam
Mam w sumie 5 molinezji - 3 żaglopłetwe i 2 black molly oraz m.in. kiryski panda. Chodzi mi o to, że wszyscy przed zakupem mi mówili że to spokojne ryby,nadające sie do hodowli z innymi gatunkami tak samo pisali w książkach. Teraz jak je obserwuję, to okazuje się, że są bardzo agresywne - nie dość że gonią siebie nawzajem, to jeszcze podgryzają kiryski oraz inne ryby - zwłaszcza black molly
Napiszcie, czy mieliście podobne przypadki zachowań. Moje akwarium ma 300 litrów, więc mają gdzie pływać a mimo to gonią ryby. Zastanawiam się, czy ich po prostu nie wyrzucić z akwarium, chociaż trochę mi ich szkoda bo są fajne
Pozdrawiam
Moje molinezje dorosły już do ok 7 cm długości i to one rządzą w akwarium. Mam podobnie duże akwarium jak ty bo 250 litrów. Początkowo może i goniły inne ryby i nadal im się to zdarza ale nie robią im nic złego. To, że ganiają się nawzajem jest czasem całkiem fajne. Może i wygląda to jak agresja ale nigdy nie widziałem aby robiły krzywdę innym rybom. Krewetki to co innego ;) traktują je jak niekończący się podwieczorek ;) Nawet dochowałem się młodych molinezji co przy ich apetycie nie jest proste, zwłaszcza przy małym zagęszczeniu roślinności przy powierzchni.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Kiedyś chodowałam gupiki i dałam się namówić córce na dokupienie do nich malinezji black molli. Niestety trafiłam na wyjątkowo wredny harem bo zarówno samiec jak i obie samiczki ostro atakowały i podgryzały gupiki. Efekt to trzy zagryzione samce i jedna samiczka gupika. Gdybym nie widziała na własne oczy jak atakują to bym nie uwierzyła.
Pozdrawiam Teresa
200L ogólne
30L krewetki
200L ogólne
30L krewetki
- nowicjuszka
Moje złote molinezje póki co nie ganiają innych ryb i nie robią żadnej z nich krzywdy...
Natomiast ja mam inne pytanie. Zauważyłam że molinezje zjadają rośliny które są w akwarium...Jak często mam je karmić pokarmem roślinnym w płatkach żeby mi nie zjadły wszystkich?Póki co dostają jedzonko 2 razy dziennie...
Natomiast ja mam inne pytanie. Zauważyłam że molinezje zjadają rośliny które są w akwarium...Jak często mam je karmić pokarmem roślinnym w płatkach żeby mi nie zjadły wszystkich?Póki co dostają jedzonko 2 razy dziennie...
- nowicjuszka
Na pewno zjedzą, czasem musi sałata popływać w akwa zanim ryby się za nią zabiorą.
Moja była Tanganika -
- nowicjuszka
Pisałam w innym temacie ze mam problem, bo ryby się dziwnie zachowują i że jedna molinezja poleguje na dnie itd...Teraz mam z nią jeszcze większy problem...Ona gania i atakuje inne molinezje...Odgania od jedzenia, przegania po całym akwa...
Jest to samica...Być może jest w ciązy bo już było jedno tarło...Czy to może mieć wpływ na tą jej agresję?
Jest to samica...Być może jest w ciązy bo już było jedno tarło...Czy to może mieć wpływ na tą jej agresję?
- Witek Miszczak
Z mojej wiedzy tarło, to takie zachowanie rozrodcze ryb, kiedy samiec zapładnia składaną/ wyrzucaną przez samicę ikrę. U ryb jajożyworodnych używa się stwierdzenia "zapłodnienie". Samoganianie przez samce sprawia raczej chowanie się samic, niż eskalację agresji. Ale czasy mamy dziwne i przyznaję, że podobne zachowania od niedawna obserwuję u młodych ludzi.Być może jest w ciązy bo już było jedno tarło...Czy to może mieć wpływ na tą jej agresję?