Piskorki

ODPOWIEDZ
yellow112

Piskorki

Post autor: yellow112 »

Witam,
czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w rozmnażaniu piskorków??
Samica, którą posiadam od pewnego czasu jest bardzo gruba, a przez jej ciało prześwituje ogromna ilość ikry. Samica obecnie pływa tylko z jednym samcem i stadkiem endlerów.
Nie wiem jakie warunki im stworzyć i czy w ogóle warte jest to zachodu..

Awatar użytkownika
Martyszja

Post autor: Martyszja »

tyle znalazlam w sieci:
Rozmnażanie

Ryby te trą się pod powierzchnią wody, bok przy boku, w ruch ślizgowym tak szybkim, że na powierzchni powstają wiry i fale. Po wyrzuceniu z ciała produktów płciowych ryby gwałtownie opadają na dno, wypuszczając z pyska liczne pęcherzyki powietrza. Powtarzają ten proces co 5-10 minut przez dwie do czterech godzin. Zielonkawe jaja o średnicy 1 mm produkowane są w olbrzymiej ilości. Czasami zdarza się, że samice same spontanicznie wycierają się pośród roślin. W niewielkich odstępach czasowych „wystrzeliwują” jednorazowo ponad 100 białych (nie zielonych) jajeczek. Z zapłodnionych jaj po dobie wylęgają się larwy. Mają one pomocnicze, krzaczaste skrzela zanikające po dwóch tygodniach. Najodpowiedniejszym pokarmem dla nich są larwy solowca.

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Wujek google wypluł to: może będzie pomocne

Warunki hodowlane
Do hodowli nadaje się duże, wydłużone akwarium. Lubią różne schowki i przyćmione światło. Preferują dno miękkie, sporządzone np. z włókienek torfu. Zbyt ostry piasek może powodować otarcia lub skaleczenia brzucha. Na zmiany ciśnienia atmosferycznego piskorki reagują nieustannym pływaniem wzdłuż boków akwarium. Parametry wody to: pH 6,5-7, twardość 8ºdGH i 1ºdCH. Należy pamiętać by zbiornik był przykryty szczelną pokrywą, ponieważ potrafi się on przecisnąć najmniejszą szparką.
Rozmnażanie
Ryby te trą się pod powierzchnią wody, bok przy boku, w ruch ślizgowym tak szybkim, że na powierzchni powstają wiry i fale. Po wyrzuceniu z ciała produktów płciowych ryby gwałtownie opadają na dno, wypuszczając z pyska liczne pęcherzyki powietrza. Powtarzają ten proces co 5-10 minut przez dwie do czterech godzin. Zielonkawe jaja o średnicy 1 mm produkowane są w olbrzymiej ilości. Czasami zdarza się, że samice same spontanicznie wycierają się pośród roślin. W niewielkich odstępach czasowych „wystrzeliwują” jednorazowo ponad 100 białych (nie zielonych) jajeczek. Z zapłodnionych jaj po dobie wylęgają się larwy. Mają one pomocnicze, krzaczaste skrzela zanikające po dwóch tygodniach. Najodpowiedniejszym pokarmem dla nich są larwy solowca.

Wygląda na to że razem z Martyszja wyszperaliśmy to samo :)
Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 16:09 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

yellow112

..wow to Wy również potraficie korzystać z wyszukiwarek.. brawo!!

ja pytam o własne doświadczenia w tym temacie..

mimo to, dzięki :)

Luana

Post autor: Luana »

U mnie się wytarły krótko po wpuszczeniu. Ale brzanki na bieżąco zjadły kawior.
A teraz widać, że samice pełne ikry już od dłuższego czasu, ale nic się nie szykuje. Tak jakby większa zamiana parametrów lub temperatury skłoniła je do tarła.

White Pearl

Post autor: White Pearl »

a ja sie doczepie do tematu
da sie odróżnic płeć u piskorka :?:
słyszałem że nei da sie ich rozmnozyc w ,,niewoli'' ;-)
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

yellow112

..jeśli chodzi o płeć, to bardzo dobrze opisana jest w ogólnie dostępnych materiałach na google. Samicy prześwitują zielone jajniki, a dodatkowo są grubsze niż samce, które na całej długości ciała są jednej grubości.. mam nadzieję, że nie zamieszałem ;)\

Dzięki za odp, Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

To ja też dodam małe pytanie:
Jakie są relacje piskorków z krewetkami ? Wcinają maluchy i molestują większe czy raczej w ogóle nie są nimi zainteresowane ?

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

U mnie w ogóle się nie interesowały krewetkami
Obrazek

White Pearl

Post autor: White Pearl »

u mnie raz zauważyłem jak piskorek atakuje po czym zjada kilku dniową krewetke . Ale tylko ten jeden raz moze przez przypadek ;-)
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Można je "produkować" stymulując tarło zastrzykiem hormonów, ale to mało akwarystyczna metoda.
Co do zjadania młodych krewetek, to można założyć nowy temat z listą ryb, które ich nie zjadają.

ylstrom

Post autor: ylstrom »

U mnie w dosyć gęsto zarośniętym i zakorzenionym akwarium piskorki wytarły się bez niczyjej pomocy, a dowiedziałem się o tym czyszcząc wkłady w sumpie. W sumie miałem tylko kilka maluchów w 2 rzutach reszta pewnie zeżarta przez współmieszkańców

w sumie staroć straszny odkopałem :/
Ostatnio zmieniony 2013-02-08, 12:20 przez ylstrom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Pierwsze słyszę żeby piskorki wytarły się w akwarium :shock:
Ale podpytam o szczegóły: Jakiej wielkości jest para?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”