Rakarium
Rakarium
Planujemy postawić w klubie rakarium - akwarium, które ma być domem dla coraz bardziej popularnych raków. Raczej chodzi o gatunki miniaturowe. Ciekaw jestem czy macie jakieś informacje jak wygląda biotop takich stworzeń. Czy jest to mieszanina korzeni, liści i kamieni, czy też może raki żyją bardziej wśród roślinności? Trochę poszperałem w sieci, ale ciekaw jestem jakie Wy macie źródła. Polecicie coś, jakieś sugestie macie jak by to mogło wyglądać?
Akwarium ma 200litrów, pokrywa standardowa 2x30W, filtracji może być do oporu, co2 z butli też się znajdzie.
Akwarium ma 200litrów, pokrywa standardowa 2x30W, filtracji może być do oporu, co2 z butli też się znajdzie.
- Witek Miszczak
Radzę poczytać artykuły na ten temat na www.cambarellus.com.pl - sporo istotnych informacji. W skrócie podstawa to kryjówki dla samic, haremy, dostęp do piasku, żywa ochotka i podmiana min. 30%/tydzień.
http://www.cambarellus.com.pl - jak na razie to sprawdzone moim zdaniem źródło informacji.
Zawsze mogę się mylić
Zawsze mogę się mylić
Jako ciekawostka, odnośnie strony http://www.cambarellus.com.pl
W artykule dotyczącym hodowli Autor strony określa parametry wody jako odpowiednie dla raczków w granicach ph 7-9.
Natomiast w artykule dotyczącym podłoża poleca stosowanie produktów firmy Aqua Art, które to korygują poziom ph do 6,5-7,0. Rekomenduje podłoża które nie koniecznie zapewniają optymalne warunki hodowli raków. Dlaczego?
Okazuje się, że Autor strony jest przedstawicielem handlowym firmy Aqua Art, można się z Nim spotkać w czwartki na giełdzie na Równej.
W artykule dotyczącym hodowli Autor strony określa parametry wody jako odpowiednie dla raczków w granicach ph 7-9.
Natomiast w artykule dotyczącym podłoża poleca stosowanie produktów firmy Aqua Art, które to korygują poziom ph do 6,5-7,0. Rekomenduje podłoża które nie koniecznie zapewniają optymalne warunki hodowli raków. Dlaczego?
Okazuje się, że Autor strony jest przedstawicielem handlowym firmy Aqua Art, można się z Nim spotkać w czwartki na giełdzie na Równej.
Z moich doświadczeń wynika, że dla raczków najważniejszy jest... syfek. One wprost uwielbiają tę wstydliwą warstewkę detrytusu. Nie odmulać! Poniżej fotka mojej raczarni po wczorajszym remoncie - aktualnie są tam cztery pokolenia C. puer, pół kilo dzikich N. heteropoda i dwa mnożace się stada: M. erythromicron i P. gertrudae

Woda - gdański pure kranovit - pH 7,4, KH=GH=12

Woda - gdański pure kranovit - pH 7,4, KH=GH=12
Ostatnio zmieniony 2011-03-27, 20:56 przez 3promile, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co czytałem to woda powinna być raczej czysta, a ten syfek ro raczej jakieś patyki, drobne kawałki korzeni lub liście.
Ja moim raczkom zrobiłem kryjówki z liści dębu.
Co do wcześniejszego postu to zauważyłem dziś świeże wylinki. Wszystko wygląda ok, zaczęły nawet buszować w mchu więc parametry wody pewnie pasują im.
Ja moim raczkom zrobiłem kryjówki z liści dębu.
Co do wcześniejszego postu to zauważyłem dziś świeże wylinki. Wszystko wygląda ok, zaczęły nawet buszować w mchu więc parametry wody pewnie pasują im.