JBL test stały CO2 + pH
- krzych0062
kurcze, no właśnie... w sumie poziom nasycenia CO2 zależy od wartości pH, czyli analogicznie rzecz biorąc niby po ilości co2 można wyczytac pH.
Z drugiej strony tylko gdzieś o tym czytalem jakąś wzmiankę.
A to tabela którą znalazłem przed sekundą: http://pomoce.akwahobby.com/tabela_CO2.php
Oraz artykuł, z którego pochodzi: http://www.akwahobby.com/viewtopic.php?t=10
Dokładność pomiaru 0,3 stopnia.
Chyba sie skusze...
Z drugiej strony tylko gdzieś o tym czytalem jakąś wzmiankę.
A to tabela którą znalazłem przed sekundą: http://pomoce.akwahobby.com/tabela_CO2.php
Oraz artykuł, z którego pochodzi: http://www.akwahobby.com/viewtopic.php?t=10
Dokładność pomiaru 0,3 stopnia.
Chyba sie skusze...
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
- krzych0062
Kupiłem ten test. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją, minęło pół dnia a kolor indykatora nie zmienił się nawet minimalnie, nadal jest ciemnoniebieski. Co może być tego przyczyną?
Dodam, że ilość co2 w mojej wodzie na pewno nie jest tak niska jak rzekomo wskazuje w tym momencie test.
Dodam, że ilość co2 w mojej wodzie na pewno nie jest tak niska jak rzekomo wskazuje w tym momencie test.
Ostatnio zmieniony 2011-08-27, 21:41 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolor jaki utrzymuje się na teście wskazuje poziom 3ppm. Nie uważam , że prawdziwy poziom jest prawidłowy, w takim wypadku kupowanie testu byłoby bez sensu. Być może w wodzie jest np. 10ppm, ale na pewno nie 3ppm, chociażby z tego powodu, że przez cały dzień dozowałem co2 z reaktora sody i kwasku. Z resztą po to kupiłem ten test, żeby lepiej ustawić przepływ kwasku.
Ostatnio zmieniony 2011-08-28, 08:24 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Mamy rozumieć, że roztwór do indykatora zrobiłeś na wodzie np. RO i uzyskałeś kH=4?Irek pisze:Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją,
Powiedz jeszcze jakie jest pH w akwa i jaka temperatura. To również dość istotny parametr, gdyż ponoć takie testy są najbardziej wiarygodne do temp. 25st. C. Ważne jest również umiejscowienie w akwa samego indykatora a co za tym idzie daje również pogląd cyrkulacji wody w baniaczku. Spróbuj umieścić pojemniczek z indykatorem jak najbliżej wylotu CO2 do akwa, porównasz o ile zmieni się kolor...Irek pisze: Co może być tego przyczyną?
Ostatnio zmieniony 2011-08-28, 15:24 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Jbl wypuścił ten test w dwóch wersjach; z gotowym indykatorem o kh 4, którego trzeba wlać 35 kropli oraz ten o którym piszesz, co należy zmieszać z nim wodę o kh 4.krzych0062 pisze:Mamy rozumieć, że roztwór do indykatora zrobiłeś na wodzi np. RO i uzyskałeś kH=4?
Ja posiadam wersję z gotowym indykatorem.
Nie dysponuje dokładnym testem, dlatego mogę powiedzieć w przybliżeniu, coś pomiędzy 6,5-7. Temperatury nie mierze a nawet nie mam czym zmierzyćkrzych0062 pisze: Powiedz jeszcze jakie jest pH w akwa i jaka temperatura. To również dość istotny parametr, gdyż ponoć takie testy są najbardziej wiarygodne do temp. 25st. C. Ważne jest również umiejscowienie w akwa samego indykatora a co za tym idzie daje również pogląd cyrkulacji wody w baniaczku. Spróbuj umieścić pojemniczek z indykatorem jak najbliżej wylotu CO2 do akwa, porównasz o ile zmieni się kolor...

Dobrze, że indykator jakoś już się minimalnie zmienił, ale mam nadzieję, że o przyszłych zmianach poziomu co2 będzie mnie informował trochę szybciej niż doba

Ostatnio zmieniony 2011-08-28, 16:15 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.
- krzych0062
Ooo...to o tym fakcie przyznam, że nie wiedziałem. Miłe zaskoczenie i plus dla firmy, że ułatwili trochę robotę niektórym akwarystomIrek pisze:Jbl wypuścił ten test w dwóch wersjach; z gotowym indykatorem o kh 4

Właśnie chodziło mi o to by sprawdzić, czy przy dyfuzorze zmieni kolor, nie ważny byłby wynik...przecież to jasne, że byłby zawyżony. Skoro zaczął "działać" po obniżeniu go w akwa podejrzana jest cyrkulacja "gazowanej" wody w akwa...Skoro nie działał wyżej a zmienił kolor w niższym położeniu to coś to znaczyIrek pisze:Teraz, gdy zaczął już działać (obecnie ''rozbujał'' się do koloru wskazującego na jakieś 10ppm-nadal uważam, że mam trochę wiecej co2, ale powiedzmy, że już działa) nie będę przestawiał go koło dyfuzora, bo wynik będzie przekłamany.

- krzych0062
- krzych0062