Start Akwarium 240 L
Nie czepiać można się szczegółów Hex, ale nie Twojej bezpodstawnej porady.
W tym przypadku Twój sprawdzony sposób,to metoda na chybił-trafił.
W tym przypadku Twój sprawdzony sposób,to metoda na chybił-trafił.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
tak metoda prób i błędów które ja robiłem i które się sprawdziły ja nie karze nikomu robić tego samego, było pytanie co można zrobić żeby się pozbyć to napisałem co ja robiłem, gdyby to był kit to po cholerę miałbym go rozpowszechniać co ??? Jeśli masz inny pomysł co zrobić by zaradzić to napisz a nie się czepiasz.
Hex,oczywiście,że nie karzesz,ale podałeś jakiś tam sposób i ktoś go może zastosować,co nie koniecznie musi mieć,to pozytywne skutki.Hex pisze:ja nie karze nikomu robić tego samego
Jeśli poradziłeś,by mechanicznie usunął ( bardzo dobrze ),to napisz koledze,co ma robić dalej,by temu zapobiegać.
Niech Twoja odpowiedź będzie bardziej trafna.
Hex, ja nie chcę się z Tobą spierać,tylko chciałem powiedzieć,byś nie podpowiadał działań jeśli nie masz pełnych danych i tyle.
Ja tam się na tym nie znam.Hex pisze:Jeśli masz inny pomysł co zrobić by zaradzić to napisz
Filmy
To jest sprawdzony sposób dlatego go podałem, stosowałem go jakiś czas temu i do tej pory nie mam nawrotu jak by coś było z tą metoda nie tak to bym siedział cicho a jak ma jakieś pytania czego nie rozumie to przecież może sam napisać do mnie czy to w swoim temacie czy wysłać mi PW ale tego nie zrobił więc zrozumiał i nie ma co wyjaśniać więcej, też nie mam zamiaru się spierać bo to do niczego konstruktywnego nie doprowadzi
Obecnie w moim zbiorniku od 3 tygodni borykam się z nitkami ( watą ).Hex pisze:To jest sprawdzony sposób dlatego go podałem
Usuwania mechaniczne,podmiany wody,inne jeszcze sposoby - nie pomogło.
Hex, Twój sposób nie jest sprawdzony i oswój się z tym.
A wiesz dlaczego nie jest sprawdzony?
Bo każdy zbiornik jest inny,inne rośliny,inna przyswajalność i reakcja,inna suplementacja,bądź jej brak.
Hex, nie rób z tego definicji.
Filmy
No tu się zgodzę z Tobą bez mrugnięcia okiem ;] mi zajęło około miesiąca pozbycie się 95% nitek a miałem plagę napisałem ogólnie co robiłem i nikomu nie karzę tego robić i oswoiłem się z tą myślą ba nawet nie trzeba było bo nie była to dzika myśl hehe ;p nie mam z czego robić definicje, ale z jedenj rzeczy mogę zrobić definicję i wpakować za fundament przy walce z nitkami to CIERPLIWOŚĆ ;] bo potrzeba jej dużo ;] ale o tym innym razem
no wiec aby rozwiac wasze klopoty pomoze czy nie pomoze powiem tak:
Wyczyscielem glon mechanicznie wymylem wate w filtrze wyplukalem wyszorowalem kazdy kamyk oprocz kokosow bo sa tam kijanki zmniejszylem dlugosc dzialania lamp z 12 do 9 h na dobe a dodatkowo dostarczylem woreczek No3 ktory ma za zadanie przeminiac azotyny badz azotany w akwarium na jakies pozyteczne sole czy cos w tym stylu juz zapomnialem jak to dokladnie wszystko szlo ale w kazdym badz razie jest to kolejny krok do walki z tymi nitkami wlaczylem napowietrzanie zbiornika ze wzgledu na duszace sie ryby ( zaznaczam ze CO2 jest caly czas wylaczone i nie ma wplywu na przyduszenie ryb)
w dodatku kazda nitke ktora sie unosi na piasku lub lisciu wysywam rurka do miski i wylewam to wszytsko do zlewu a wlewam odstanej wody, w przeciwienstwie do tego co bylo 2 dni temu z tymi glonami teraz jest to kilka wloskow w poszczegolnych miejscach ale nie zapeszac zobaczymy co bedzie jak wroce jutro z pracy ;)
Kolejnym moim krokiem bedzie wypad do znajomego ktory zaopatrzy mnie w rosliny a przede wszystkim w moczarke ktorej ma cala miske ;) mysle ze moze mi sie to przyda w niedziele rowniez planuje testy na NO2 i NO3 takze bede wiedzial na czym obecni stoje.
PS wybaczcie mi te bledy w skladni, lecz jestem juz zmeczony i nie mam sily tego poprawiam, lecz mam nadzieje ze zrozumiecie co tu napisalem :)
Wyczyscielem glon mechanicznie wymylem wate w filtrze wyplukalem wyszorowalem kazdy kamyk oprocz kokosow bo sa tam kijanki zmniejszylem dlugosc dzialania lamp z 12 do 9 h na dobe a dodatkowo dostarczylem woreczek No3 ktory ma za zadanie przeminiac azotyny badz azotany w akwarium na jakies pozyteczne sole czy cos w tym stylu juz zapomnialem jak to dokladnie wszystko szlo ale w kazdym badz razie jest to kolejny krok do walki z tymi nitkami wlaczylem napowietrzanie zbiornika ze wzgledu na duszace sie ryby ( zaznaczam ze CO2 jest caly czas wylaczone i nie ma wplywu na przyduszenie ryb)
w dodatku kazda nitke ktora sie unosi na piasku lub lisciu wysywam rurka do miski i wylewam to wszytsko do zlewu a wlewam odstanej wody, w przeciwienstwie do tego co bylo 2 dni temu z tymi glonami teraz jest to kilka wloskow w poszczegolnych miejscach ale nie zapeszac zobaczymy co bedzie jak wroce jutro z pracy ;)
Kolejnym moim krokiem bedzie wypad do znajomego ktory zaopatrzy mnie w rosliny a przede wszystkim w moczarke ktorej ma cala miske ;) mysle ze moze mi sie to przyda w niedziele rowniez planuje testy na NO2 i NO3 takze bede wiedzial na czym obecni stoje.
PS wybaczcie mi te bledy w skladni, lecz jestem juz zmeczony i nie mam sily tego poprawiam, lecz mam nadzieje ze zrozumiecie co tu napisalem :)
Ostatnio zmieniony 2011-10-08, 00:04 przez padrem, łącznie zmieniany 1 raz.
no coz nic nie pomoglo, glony jak sie rozwijaly tak sie rozwijaja w bardzo ladny kozuch zimowy ryby bardzo wspaniale sie czuja placzac sie w bardzo bujnie rosnacych nitkach :) teraz napisze troszke o wodzie :)
a wiec:
jest mokra :)
Filtracja: Eheim 2213 (wkłady-Ceramika, wata perlonowa i jeszcze jakis drobny kamyk ktorego nazwy nie znam...)
- wewnetrzny Aquael Fan1 bardziej do napowietrzania..
pH-8
NO3-0
Temperatura wody 26 st.C
CO2 3 mg/L
Swiatlo 2X54 W T5 (SYLVANIA AQUASTAR 10000K) (SYLVANIA GROLUX)
podloze hmm sam piasek kwarcowy
ozdoby Kamien nie zatwardzajacy wody, korzenie, lupiny kokosa
Rosliny anubias nana, hygrophilia salicypholia, moczarka kanadyjska, kabomba karoliniana, echindorus "elephant"
a wiec:
jest mokra :)
Filtracja: Eheim 2213 (wkłady-Ceramika, wata perlonowa i jeszcze jakis drobny kamyk ktorego nazwy nie znam...)
- wewnetrzny Aquael Fan1 bardziej do napowietrzania..
pH-8
NO3-0
Temperatura wody 26 st.C
CO2 3 mg/L
Swiatlo 2X54 W T5 (SYLVANIA AQUASTAR 10000K) (SYLVANIA GROLUX)
podloze hmm sam piasek kwarcowy
ozdoby Kamien nie zatwardzajacy wody, korzenie, lupiny kokosa
Rosliny anubias nana, hygrophilia salicypholia, moczarka kanadyjska, kabomba karoliniana, echindorus "elephant"
- mario150375
Zjada ci caly azot. Stąd jest przyczyna problemów. Też się na tym "złapałem".padrem pisze:NO3-0
Zobacz http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8403
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 19:56 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.
- mario150375
Padrem, jeszcze mi nie pomógł ale widzę już małe efekty poprawy, ale jeszcze jestem daleki do stwierdzenia, że jest wszystko ok.
Jaki nawóz? - pojechałem na Start - tam przy drzwiach stoi pan Piotr z nawozami swojej produkcji - kupiłem makro i mikro i teraz eksperymentuję z ilościami, żeby nie przesadzić.
Kiedyś kupowałem u niego CO2 w płynie i było ok, teraz mam Carbo Aqua Artu. Więc może dlatego skierowałem się do niego.
pozdrawiam
Jaki nawóz? - pojechałem na Start - tam przy drzwiach stoi pan Piotr z nawozami swojej produkcji - kupiłem makro i mikro i teraz eksperymentuję z ilościami, żeby nie przesadzić.
Kiedyś kupowałem u niego CO2 w płynie i było ok, teraz mam Carbo Aqua Artu. Więc może dlatego skierowałem się do niego.
pozdrawiam

bezpieczne normy podstawowych parametrow dla ŚWIEŻAKÓW AKWARYSTYCZNYCH:padrem pisze:ah i tu moze tkwi problem w calym tym bagnie znaczy akwarium..
PO4 - 0,5 do 1 mg/l
NO3 - 10-15
Fe - 0,1-0,2
a jesli chodzi o jakiekolwiek naowzy (firmowe badz DIY) to najlepiej sprawdzic przed podaniem do akwa: ile czego zawieraja
sposob jest prosty: do banki powiedzmy 5-10 l ( Z WODA Z RO BADZ DESTYLKA) wlewasz 1 ml specyfiku i 3 testami na ww paramtery bada sie ile zawiera roztwor.
dzieki temu wiemy ile mamy wlac do akwa aby uzyskac ww bezpieczne normy
nastepnie obserwujemy przez trydzien, dwa ile akwa zzera dobowo ww pierwiastkow. dzieki temu dowiemy sie ile dolewac
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 21:06 przez jabol, łącznie zmieniany 2 razy.
padrem pisze:NO3-0
mario150375 pisze:Zjada ci caly azot. Stąd jest przyczyna problemów
Akurat w tym zbiorniku przyczyna jest inna.padrem pisze:ah i tu moze tkwi problem
108W światła,CO2,jałowe podłoże - to jest przyczyna,biorąc pod uwagę sposób prowadzenia zbiornika.
NO3 - 0 ,to tylko wypadkowa tego systemu z resztą nie tylko NO3,ale i również innych makro i mikro na poziomie 0.
Filmy
wporzadku, wiec jesli sie juz wypowiadasznie "znajac sie"
WIdzisz bardzo wzialem sobie do serca strone ktora podeslal mi jabol przeanalizowalem wszystko wraz z moja dziewczyna zaobserwowalem zachowanie roslin i stwierdzam ze jednak NO3 jest czescia mojego problemu,
i znasz przyczyne to teraz moze zamiast komentowac i krytykowac napisz prosze co mam uczynic aby ustabilizowac zbiornik ?Lukiki pisze:Ja tam się na tym nie znam
WIdzisz bardzo wzialem sobie do serca strone ktora podeslal mi jabol przeanalizowalem wszystko wraz z moja dziewczyna zaobserwowalem zachowanie roslin i stwierdzam ze jednak NO3 jest czescia mojego problemu,
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 22:11 przez padrem, łącznie zmieniany 2 razy.
Krytyki w moich postach nie jest tak aż dużo.
Wypowiadam się ze zrozumieniem i tak jak w tym temacie napisałem,co jest od początku źle,trzeba ze zrozumieniem bardziej czytać i uszanować,że ktoś nie na próżno zdziera farbę z klawiatury.
Rozwijając się już dokładnie,to napiszę co zrobić,by problemy znacząco się poprawiły.
Jeśli chcesz,by zbiornik wyglądał jak wygląda,a by nie było takich glonów,to:
-świecisz jedną świetlówką 54W 8 godzin
-zapominasz o CO2
Zostawiając obecną konfigurację sprzętową,to:
-rośliny ( nie 5,nie 10 ) dużo ma być,gęsto,jeśli się decydujesz na łodygowce,t w ilości dziesiątek sztuk,a nie jednej czy dwóch.
-suplementacja makro i mikro,tutaj na początek również polecę Ci makro i mikro od Piotra ze Startu.
Dawki,które są tam podane są dawkami na gęsto obsadzone akwarium,więc dobierz nawożenie odpowiednio.
-podłoże,cóż ja bym z niego zrezygnował w postaci piasku,tam Ci się bakterie prawidłowo nie rozwiną,a jak rozwiną,to zaraz umrą,bo brak cyrkulacji.
Jeśli ziemia Ci straszna i chcesz pozostać przy nie żyznym podłożu,to zmień ten piach na zwykły żwirek o granulacji 2-3mm.
Pamiętaj przy podawaniu CO2 koniecznie uzupełniaj słup wody i pilnuj na początku NO3 i PO4.
Bezpiecznie będzie na początku NO3-10-15 i PO4 0,5-1
Uff.
Wypowiadam się ze zrozumieniem i tak jak w tym temacie napisałem,co jest od początku źle,trzeba ze zrozumieniem bardziej czytać i uszanować,że ktoś nie na próżno zdziera farbę z klawiatury.
Rozwijając się już dokładnie,to napiszę co zrobić,by problemy znacząco się poprawiły.
Jeśli chcesz,by zbiornik wyglądał jak wygląda,a by nie było takich glonów,to:
-świecisz jedną świetlówką 54W 8 godzin
-zapominasz o CO2
Zostawiając obecną konfigurację sprzętową,to:
-rośliny ( nie 5,nie 10 ) dużo ma być,gęsto,jeśli się decydujesz na łodygowce,t w ilości dziesiątek sztuk,a nie jednej czy dwóch.
-suplementacja makro i mikro,tutaj na początek również polecę Ci makro i mikro od Piotra ze Startu.
Dawki,które są tam podane są dawkami na gęsto obsadzone akwarium,więc dobierz nawożenie odpowiednio.
-podłoże,cóż ja bym z niego zrezygnował w postaci piasku,tam Ci się bakterie prawidłowo nie rozwiną,a jak rozwiną,to zaraz umrą,bo brak cyrkulacji.
Jeśli ziemia Ci straszna i chcesz pozostać przy nie żyznym podłożu,to zmień ten piach na zwykły żwirek o granulacji 2-3mm.
Pamiętaj przy podawaniu CO2 koniecznie uzupełniaj słup wody i pilnuj na początku NO3 i PO4.
Bezpiecznie będzie na początku NO3-10-15 i PO4 0,5-1
Uff.
Filmy