Start Akwarium 240 L

Lukiki

Post autor: Lukiki »

padrem pisze: stwierdzam ze jednak NO3 jest czescia mojego problemu,
No przecież,to napisałem post wcześniej :-P
Lukiki pisze:NO3 - 0 ,to tylko wypadkowa tego systemu z resztą nie tylko NO3,ale i również innych makro i mikro na poziomie 0.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

padrem

Post autor: padrem »

Wporządku, myśle że jeszcze ktoś sie wypowie na ten temat i dopiero wtedy zaczne działać.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Wporządku, myśle że jeszcze ktoś sie wypowie na ten temat i dopiero wtedy zaczne działać.
Zaczynaj zaraz i nie szukaj już potwierdzenia u innych osób bo szkoda czasu ;-) Łukasz wie co mówi ;-)
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

magdalenka65

Post autor: magdalenka65 »

Padrem, ja też w swoim akwarium miałam na początku problem z glonami, czyściłam akwarium mechanicznie do momentu aż akwarium nie zaczęło dojrzewać i glony same odeszły ( trwało to ok 3 tygodnie). Jeśli chodzi ogólnie o parametry wody żeby rośliny dobrze się rozwijały to wkleję Ci cytat jak dla mnie specjalisty z tego forum, który niejednokrotnie mi już pomógł, ale nie powiem kto to 8-) Mnie to pomogło ponieważ byłam bezradna jak Ty i już załamałam się że chyba nie nadaję się do hodowli ryb, a jednak po zastosowaniu 2 nawozów i cotygodniowej podmianie wody woda ustabilizowała się i zaczęły rosnąć mi mało wymagające roślinki-sessiflora, amazonki, nurzaniec. Niejeden powie że to żaden wyczyn że amazonka rośnie, a jednak u mnie nie rosła, wręcz gniła, teraz wszystko ukorzeniło się z powrotem. No więc wklejam ten cytat:

"Jeżeli rośliny nie rosną, to może być tego kilka przyczyn, a testowanie wody nie wiele pomoże. Na ogół testy są drogie i mało precyzyjne. Najprostszą metodą uzyskania dobrego wzrostu roślin jest takie urządzenie akwarium, dodawanie odpowiednich nawozów i posadzenie roślin, które będą chciały i mogły w ogóle rosnąć.
1. Warunki świetlne (zależne od głębokości wody/wysokości zbiornika) - od 1/3 do 2/3 W/l, światło świetlówek od 2700 do 4000 K
2. Podłoże żwirowe o granulacji między 1 a 4 mm
3. Rośliny najlepiej pochodzące z akwarium o dużej zdolności adaptacyjnej (Hygrophila, Limnophila, Heteranthera, Ludwigia, Rotala indica, Sagittaria, duży heniek, anubias)
4. Podawanie CO2 lub/i EasyCarbo codziennie 2-4 ml/100 l oraz 2 ml/100 l ProFito
5. WAŻNE!!! Cotygodniowa podmiana min 1/3 wody - może być prosto z kranu (dobrze mieć wąż, coby nie biegać z wiadrami."

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”