Jakie podłoże??

piona3

Jakie podłoże??

Post autor: piona3 »

witam wszystkich na forum .Mam parę pytań do was ...hmm zacznę od podłoża jakie najlepiej zastosować do akwarystyki roślinnej ??Poczytałem to forum ale nie jestem do konca utwierdzony w decyzji...Posiadałem akwa morskie (500l) przez 14lat ale mi sie znudziło całość sprzedałem i chciałem sie pobawić w holendra.Z góry dziekuje za odp. :-)

discus6

Post autor: discus6 »

Oryginalny nie będę-ADA.Tylko jej koszt do akwarium 500l może być trochę duży :lol: Na forach " roślinnych" /holenderskie.pl,roslinyakwariowe.pl/ znajdziesz mnóstwo informacji i sugestii w ty temacie.
Ps. morskie 500l Ci się znudziło :?: :shock:
discus6

Hex

Post autor: Hex »

podepnę się pod temat i zapytam się o Mando jakieś opinie na jego temat?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

opcja 1

ziemia plus żwir - najtańsza wersja

opcja 2

substrat plus żwir - ja mam aquafloran, jestem zadowolony, szczególnie jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości

opcja 3

substrat - tu mogę przedstawić opinie innych, z reguły lekkie, łatwo można zepsuć usypaną górkę, rośliny na początku mogą wypadać z podłoża, jednak później widać efekty w kondycji roślin, musowo trzeba mieć wydajne oświetlenie, polecić mogę, wiem bo sprawdzone u znajomych ADA i JBL manado
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Jak już zapewne wielu akwarystów wie jest wiele podłoży dedykowanych pod rośliny...oczywiście nie tylko, bo i są specjalne dla krewetek, jednak tu o nich nie ma mowy ;-) Wybór konkretnego podłoża-substratu zależy oczywiście od właściciela danego akwa. Bo to jemu podoba się taki, czy owaki kolor, kształt granulek...Zależy też, kto ile chce włożyć pracy przy starcie akwa z tym podłożem. Nie jest tajemnicą, że jedne są bardziej "nafaszerowane" nawozami, inne mniej. Oczywiście wiąże się to z częstotliwością podmian wody, mocą oświetlenia i nawożeniem CO2. Druga sprawa to, że niektóre mają zawarte w sobie humusy, które barwią wodę. Istotna jest również "długowieczność" takiego podłoża. Rozważając wszystkie za i przeciw proponuję postawić na ADA...co już wspomniał discus6. A widział bym to tak: na spód wysypać kilka worków Amazonia I i przysypać ją New Amazonia (o właściwościach obu poczytaj na stronie np. NAAcademy. Powiem, że sam już na dniach będę stawiał moje 200l OW na takim podłożu. Jak do tej pory miałem doświadczenie z AS II+, Aquatic Nature, Aquael i Amazonia I i ta ostatnia bije wszystkie pozostałe na głowę. Raz pod względem wyglądu, dwa trzymania parametrów wody i trzy wytrzymałości granulek(rozpadanie się z czasem).
Manado nigdy nie miałem za względu na beznadziejny kolor, ale nie twierdzę, że jest złe. Może gdyby je przysypać jakimś innym? ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A czy problemem przy wszelakiego rodzaju substratach nie jest to, ze sa one lekkie i np dosc zwyilowa ryba przeplywajaca przy dnie potrafi robic zamęt?? nie mówiac o ropznego rodzaju robotach przy dnie:)??
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Dla mnie to żaden problem... ;-) A chcąc mieć takie ryby należało by poczekać aż się wszystko ukorzeni ;-)

lukaszLDZ

Czyli jednak podłoze pod rybki małe typu neon rozne bystrzyki itp , nie jakieś peilęgniczki lub inne przydenne stworzonka, które lubia sobier grasowac na dole
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Czemu nie pielęgniczki? Przecież one nie dorastają do jakichś niebotycznyych rozmiarów ;-) Jakiś czas temu miałem kakadu, agassizy i barwniaki i wszystko było oki... Jeśli masz na myśli "grasujące" np. zbrojniki kilkunasto centymetrowe to już może być gorzej. A rybki, które mają w genach przekopywanie dna to i na żwirku zrobią niezły bałagan...wszak żadne podłoże nie jest tak sterylne, by "coś" nie fruwało po przekopaniu ;-)

lukaszLDZ

Ja mam żwirek i pod nim ziemie i jest on badx co bądx spoor cięższy, mam kakadu wlasnie dosc duze osobniki i zdarza im sie przy dnie robic gonitwy:) wzburzaja jedynie jakis tuman pyły w postaci kupek czy jakis syfkow, a tak to jeszcze podłoze :) w tym by bylo czyli koloroow:) co innego jak podloze zarosniete to nie ma co sie wzburzac:)
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Spokojnie możesz sobie trzymać małe pielęgniczki przy substracie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

He dopiero co założyłem akwa na żwirku i ziemii, a tu juz przemyslenia ida w kierunku własnie substratu grunt ma być czarny i cięzki , może cos pod niego tez sie daje?:) narazie jednak szkoda mi restartowac zbiorniczek, który tak ładnie sie rozrasta
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:Ja mam żwirek i pod nim ziemie i jest on badx co bądx spoor cięższy,
No jest, to fakt...ale nie musisz mieć obaw, by lżejszy substrat unosił się "w powietrzu" ;-) po gonitwach ryb. Będzie tak samo unosił się
lukaszLDZ pisze:jedynie jakis tuman pyły w postaci kupek czy jakis syfkow,
Tak więc, jak napisał Łukasz
Lukiki pisze:Spokojnie możesz sobie trzymać małe pielęgniczki przy substracie.

lukaszLDZ

dzieki za opinie koledzy, najpewniej kupie okazyjnie gdzies jakieś małe akwa typu 30 literkow kostke czy cos w tym stylu i tam będzie substrat , jaki...pomysle koszty niewlekie przy tak malym zbiorniku
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

lukaszLDZ pisze:jaki...pomysle koszty niewlekie przy tak malym zbiorniku
No właśnie przy takim małym,to szkoda czasu na myślenie,kup Amazonię.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”