Podłoże Filtus Floran/Podłoże w LT

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

KAzdy robi jak uważa, złotego środka nie ma :-) Metoda prób i błędów ( najczęsciej swoich) dochodzimy do consensusu
Łukasz

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

lukaszLDZ pisze:KAzdy robi jak uważa, złotego środka nie ma :-) Metoda prób i błędów ( najczęsciej swoich) dochodzimy do consensusu
100% racji.Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.Ale również dobrze jest czytać ze zrozumieniem o błędach innych,aby w przyszłości starać się ich uniknąć.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak ktos tu kiedys napisał, nie ma reguły i nie da sie zaprogramować tego co robimy, gdyż to z czym mamy do czynienia, nie da sie zamknąć w sztywnych ramach, a wyników naszych poczynań nie możemy być nigdy na stówę pewni, a jedynie sie ich spodziewac i miec nadzieje , że coś wyjdzie. Już sam niejednokrotnie zdążyłem sie o tym przekonać w swojej , bądź co bądź krótkiej, przygodzie z akwarystyką. Dlatego nikt koledze nie doradzi i da da przepisu działającego w 100% bo takiego nie ma, tez pare miesięcy temu miałem obawy podobne do Niego, az w końcu sam zacząłem działać , zaczerpnąwszy wczesniej lektury. Najwazniejsze to byc zdeterminowanymodważnym i cierpliwym, tak myslę, więc życze powodzenia kolego sleam :mrgreen: Pzdr.
Łukasz

sleam

Post autor: sleam »

No juz postanowione bedzie low tech, znalazlem kilka ladnych akwarium na forum z ziemia :) oczarowaly mnie :) jeszce mam pytanie czy moge dac kulki gliniane, jesli tak to pod ziemia czy na ziemi?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ale po co Ci kulki gliniane skoro dajesz ziemię?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

sleam

Post autor: sleam »

Gdzieś na forum widziałem ładny zbiorniczek i tam o ile się nie mylę były dane pod ziemię kulki gliniane, i zbiornik wyglądał świetnie

Edit 1. Był to podobny zbiornik do tego :)
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8310 Ten zbiorniczek też mi się bardzo podoba tylko zastanawiam się w jakich cenach jest lawa :/ ?

Edit 2. Ooooo to jest ten zbiornik http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=7722
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 18:03 przez sleam, łącznie zmieniany 2 razy.

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale ja do ziemi z"castoramy"dodałem może 1/5 gliny i ją wymieszałem z tą ziemią.Minęło już ok pól roku i nie mam problemów z glonami.Oczywiście nie jest tak super bo od czasu do czasu pojawią się ,ale to moja wina w nawożeniu.Bardzo często piszą że po starcie baniaka na ziemi występuje "atak" glonów.Ja na szczęście tego nie miałem. :lol:

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

sleam pisze:zastanawiam się w jakich cenach jest lawa :/ ?
3 zł / kg
sleam pisze:Edit 2. Ooooo to jest ten zbiornik http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=7722
:mrgreen:
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

sleam pisze:tylko zastanawiam się w jakich cenach jest lawa :/ ?
W Rąbieniu masz ją po 3zł/kg.
Pokazane przez Ciebie akwaria w linkach są zaopatrzone w lawę właśnie z Rąbienia.

W pierwszym linku ziemia nie była potrzebna do aranżacji.
Podłoże zostało z poprzedniej.

Co do podanego drugiego linka,to ziemia ma tam bardzo dużo do powiedzenia,ale myślę,że autora pod tym kątem możesz wypytać,bo ma na ten temat duże pojęcie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Lukiki pisze:to ziemia ma tam bardzo dużo do powiedzenia,ale myślę,że autora pod tym kątem możesz wypytać,bo ma na ten temat duże pojęcie.
Nie wiem ile w tym zasługa ziemi a ile nawożenia słupa wody, no i gazowni.

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

sleam pisze:Był to podobny zbiornik do tego :)
sleam pisze: Ooooo to jest ten zbiornik
Chyba jednak nie rozumiecie o co chodzi w zbiornikach typu "Low tech" opartych na ziemi ogrodowej...czy też polnej, z Biedronki itp. Jestem zawiedziony tym faktem, zwłaszcza tyczy się Ciebie Lukiki... no cóż... :-/

Lukiki

Post autor: Lukiki »

krzych0062 pisze:Chyba jednak nie rozumiecie o co chodzi w zbiornikach typu "Low tech" opartych na ziemi ogrodowej...czy też polnej, z Biedronki itp. Jestem zawiedziony tym faktem, zwłaszcza tyczy się Ciebie Lukiki... no cóż...
No przyznam Ci rację Krzysztof o ''Low Techu'' raczej wiedzieć nie mogę za bardzo,ponieważ nie interesowałem się tym i nie posiadałem takowego zbiornika,ale byś był zawiedziony z tego powodu?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

barttru

Post autor: barttru »

Tylko stosowanie gazowni i nawożenia to już nie low tech.
A co do ziemi to ja w swoim akwa wkładałem bezpośrednio z worka bez żadnych wcześniejszych przygotowań.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
Bolek1984

barttru pisze:Tylko stosowanie gazowni i nawożenia to już nie low tech.
Dokładnie tak jak piszesz i ja nigdy nie powiedziałem że mam zbiornik typy LT ale autor dał mój zbiornik jako przykład chyba tego co mu się podoba.

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

ale byś był zawiedziony z tego powodu?
Nie Łukasz...nie jestem zawiedziony faktem, że takowego zbiornika nie miałeś...to przecież nie zarzut. Szkoda tylko, że udzielasz porad właśnie nie mając doświadczenia w tej kwestii...Bo sama lektura Diany do tego nie upoważnia, co innego jeśli jest to podyktowane i oparte własną wiedzą i doświadczeniem... Co jednocześnie nie umniejsza wkładu pracy zbiornikowi Piopio(bo to chyba jego...a może Bolka? zbiornik) Przepraszam, ale pisząc ten post zapomniałem czyje akwa było w drugim linku... :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”