LED a holender

Lukiki

Post autor: Lukiki »

lukaszLDZ pisze: Kwestia tylko czy to aby napewno sprawdza się jako oświetlenie typowo dla roslin.
Sprawdza się o ile logicznie zabierzesz się do tematu i nie zmątujesz zestawu na ''diodach'' tylko na diodach,bo chyba wiesz,że nie jednemu psu Burek ;-)

Na forum z paletkami jest gość Bogdan,jak sobie poszukasz,to natrafisz na jego akwarium i przejście ze świetlówek na diody.
Efekty rejestrował i pokazywał w formie zdjęć,więc jest tam widać ''czarno na białym'' ,że się sprawdza.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Te co kolega przedstawił w linkach sa oki z tego co czytałem. Temat ciekawy warty realizacji w chwili wolnej i wolnej gotówki ;-)
Łukasz

nemrod

Post autor: nemrod »

slawomirdyl pisze:Światło trafia głębiej i mamy doświetlony zbiornik do dna.
Po opuszczeniu źródła światła foton "nie pamięta", kto go urodził/wyprodukował. Ani teoria korpuskularna, ani falowa, ani ich połączenie (dualna) nie odróżniają fotonów wyprodukowanych przez diodę LED od tych wysyłanych przez woskową świeczkę. Głębokość dotarcia światła w akwarium w najmniejszym stopniu nie zależy od tego, czy wyszło z LED, czy ze świetlówki albo zakazanej przez UE tradycyjnej żarówki. Wpływa na to wiele czynników, rodzaj źródła akurat nie.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Może z racji swojego zawodu :-) rozwieję wątpliwości odnośnie liczenia kosztów oświetlenia akwarium

Zakładamy zbiornik 200l, oświetlenie na poziomie 0.8W/l czyli w świetlowkach 160W stąd biorąc pod uwagę typoszereg świetlówek wychodzi 3 szt po 54W czyli 162W

Stąd przez 12 godzin mamy 12 x 162 = 1944Wh=1,944kWh
zakładamy 30 dniowy miesiąc czyli 30 x 1,944 = 58,32 kWh

Koszty w zależności od taryfy ale wychodzi średnio ok 0,55zł/kWh.

czyli w miesiącu 58,32kWh x 0,55 zł/kWh stąd 32,08 zł

czyli rocznie 32,08 x 12 = 384,96 zł

Obliczenia zgrubne, przyjmujące 30 dniowy miesiąc i 12 godzinne świecenie. Można się pobawić w dokładne liczenie.

Załóżmy 10 lat posiadania akwarium. Doliczmy koszty wymiany świetlówek co 9 miesięcy

więc 10 lat to 120 miesięcy więc mamy w przybliżeniu 14 przyjemności wymiany świetlówek.

Zobaczyłem na stronie Atti - koszt świetlówki 64 zł stąd

64 zł x 3 szt x 14 razy + 384,96 zł x 10 = 6 537,60 zł

i znowu zakładając, że cena kW i zakupu świetlówek się nie zmieni....

a jak w LEDach?

Można przeliczyć zakładając ile W LED-ów potrzebne jest do oświetlenia akwarium 200l. Tego nie wiem, bo nie interesowałem się tym tematem - dziś przeczytalem gdzieś na forum akwarystyki morskiej że przyjmuje się 0,5 W/l. Jeżeli tak to mamy 100W oświetlenie. Natomiast może slawomirdyl tu się wypowie.
Jak już będziemy mieli tą wartość dodajemy koszty zakupu (nie wiem, czy trzeba wymieniać przez 10 lat czy nie), dodajmy ew. uszkodzenia i już.
98l - Krewetkarium

lukaszLDZ

DObra analiza Mariusz ;-) niech kolega z łaski swojej policzy w podobny sposób wszelkie mozliwe koszty eksploatacji ;-) ciekaw jestem wyniku, czy warto
Łukasz

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Jakie koszty eksploatacji - całego akwarium?

Łukasz, sam sobie policz - wzór podałem, zobacz ile masz W filtr zalóż 24 g na dobę pracę, dolicz grzałkę - średnio 2 godziny dziennie..

A LED nie wiem bo nie drążyłem tego tematu - może jak autor nam podpowie ile ma być W sprawa się rozwiąże.
98l - Krewetkarium

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Gdzieś na jakimś forum czytałem o takim porównaniu kosztów...i dlatego też mając na względzie ten artykuł napisałem, że "nie wszystko złoto co się świeci"...Wcale w globalnym porównaniu kosztów nie było takich och i ach na korzyść ledów...A co, jak przez te 10lat gusta się zmienią, spodoba się inne widmo świetlówek? ;-)
______edit_____
Chodziło mi o kolor światła...Świetlówki wymienimy w mig i po niskim koszcie a diody? ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 23:06 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

MAriusz to wiem, jestem sobie w stanie podliczyc koszty własnego akwarium ;-) Miałem na mysli eksploatacje LED - ów własnie tu czekam na info od autora ;-) wtedy porównamy. Odnosnie zmiany gustów, Ledy możesz sobie w trakcie uzytkowania konfugurowac wedle gustów, wkladajac odpowiadajace barwowo diody chyba, tak mi sie wydaje, bo sam konstruujesz listwę, dobierasz na niej diody. Świetlowki tez jesli masz powiedzmy lampe konkretna pod konkretne swietlowki, mozesz operowac jedynie w zakresie barwy, nie mocy gdyż bedac ograniczonym moca np 4x39 wat bez ingerencji, mozesz wrzucic tam tylko 4x39 wat bo wiecej nie wsadzisz ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 23:11 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Lukiki

mario150375 pisze:dziś przeczytalem gdzieś na forum akwarystyki morskiej że przyjmuje się 0,5 W/l.
Na ten temat jest teorii tysiąc pińcet....
Tak na prawdę chyba nie wiadomo nic o przeliczniku.
mario150375 pisze:64 zł x 3 szt x 14 razy + 384,96 zł x 10 = 6 537,60 zł
No i dla przykładu ,to też posłużę się tylko przykładem i tym,że jest tam napisane,że moc tej lampy porównuje się do 150W.
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 13590.html
Więc mamy za tysiaka profesjonalną lampę z której tworzy się różnica przyjmijmy do zaokrąglenia 5000zł względem wyżej wymienionego rachunku.
Tak że przez 10 lat rachunek za prąd używania lampy led na kwotę 5000zł nie przekroczy,więc...
...
lukaszLDZ pisze: ciekaw jestem wyniku, czy warto
Ostatnio zmieniony 2012-01-16, 01:16 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Mam prośbę do autora tematu; mógłbyś pokazać jakieś zdjęcie zbiornika roślinnego oświetlanego LED'ami?

Lukiki

krzych0062 pisze:Świetlówki wymienimy w mig i po niskim koszcie a diody?
A diód nie musisz wymieniać,bo jak napisałem wcześniej,że jak się podchodzi do tematu z głową,to i taka ingerencja jest nie potrzebna,bo...
...są RGB.
He,baaa,a mając odpowiedni sterownik,to sobie możesz cykle barwowe zaprogramować w ciągu dnia i świt i zmierzch,cuda,baje i hawaje ;-)
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:He,baaa,a mając odpowiedni sterownik,to sobie możesz cykle barwowe zaprogramować w ciągu dnia i świt i zmierzch,cuda,baje i hawaje ;-)
Tak...ale to już nie jest ten sam koszt...zapewne na dzień dobry pochłonie tą 10letnią oszczędność w stosunku do świetlówek :-P

Lukiki

Krzysiu no,co Ty.
Taki samym stwierdzeniem można podejść do tematu opti względem floata.
Ten sam litraż może kosztować F 300zł i O 2500zł ;-)
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

No nie mów, że
Lukiki pisze:odpowiedni sterownik,
nic nie kosztuje? A jeśli już to niewiele...Przecież to musi być jakiś "mały komputerek", który trzeba odpowiednio zaprogramować co do czasu, podanego prądu itp... :-)

Lukiki

Z perspektywy laika,który nie za bardzo orientuje się rynkiem elektroniki i jego postępów,ilości wdrążeń na rynek,to jego wyobrażenia cenowe o ''tym komputerze'' będą ogromne.
No wiadomo Krzysiek,że coś musi kosztować,ale jak wyznaczysz sobie za cel posiadania takiej lampy z kosmicznym sterowaniem,to śmiało mogę Ci powiedzieć,że 120W led znajdziesz w cenie naszej walutu 3000zł.
Cena ma się interesująco względem chociażby lampy Paradiso wraz z komputerem.

Tak dla przykładu,to w znanym Łódzkim sklepie akwarystycznym możesz sobie kupić podobną lampę ledową,koszt lekko ponad 4000zł,no ale wiadomo,że ceną musisz zasilić ten sklep,a kupując ją ''na własną rękę'' cena będzie atrakcyjniejsza.

EDIT:
Ale czasówkę posta udało się mi zrobić :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 00:02 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”