LED a holender
- krzych0062
Post autor: krzych0062 »
Czyli z tych 5-6tyś. zysku zostaje już tylko 2...może 3...Idąc dalszym tropem...latem trzeba by pomyśleć o jakimś urządzeniu chłodzącym, bo jak zrozumiałem same radiatoty to nie wszystko(była mowa o wiatraczkach). I tu kolejny koszt, kolejne waty do zapłacenia...Suma sumarum tak, jak napisałem powołując się na jakiś artykuł osoby, która "ten temat przerobiła" wcale nie wychodzi to różowo...Więc po co ta zabawa? W przyszłości, gdy ceny "komponentów" spadną-jeśli tak oczywiście będzie-to kto wie, może będzie bardziej opłacalne takie oświetlenie. A dziś? Ja bynajmniej jestem konserwatystą, choć może nie do końca-bo przerobiłem T-8ki na T-5ki...i to mi wystarcza. Może ktoś bardzie "trendi" pokusi się o LEDy... 

krzych0062
3runer
Ku woli ścisłości i przykładu,że jednak nie mowa tu o kosmicznych cenach http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 11517.html
Za 1500zł,to myślę,że samodzielnie możemy sobie zmontować dobrą lampę led i do tego sterownik.
Koszty wielkie i nie wielkie,zależy to od ''punktu siedzenia'' a nie koniecznie portfela,bo często ludzie kupują za o wiele większe pieniądze inne akwarystyczne oświetlenia.
Za 1500zł,to myślę,że samodzielnie możemy sobie zmontować dobrą lampę led i do tego sterownik.
Koszty wielkie i nie wielkie,zależy to od ''punktu siedzenia'' a nie koniecznie portfela,bo często ludzie kupują za o wiele większe pieniądze inne akwarystyczne oświetlenia.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Lukiki
mario150375 pisze:
Zobaczyłem na stronie Atti - koszt świetlówki 64 zł stąd
64 zł x 3 szt x 14 razy + 384,96 zł x 10 = 6 537,60 zł
Nie to żebym się czepiał ale ostatnio kupiłem w ATTI świetlówkę T5 54W Sylvania Luxline Plus 865 za 25 PLN i moim zdaniem jest to naprawdę niezła świetlówka.Myślę,iż w konfiguracji 3 świetlówek 2 mogą być takie po 25 zł a jedna np Sylvania Aquastar za 64 PLN wtedy cała ta kalkulacja może być nieco inna.Co do 9-miesięcznego terminu wymiany świetlówek T5 też można by podyskutować...
discus6
discus6
Mam takie zestawienie i się sprawdza bardzo dobrze.discus6 pisze:Myślę,iż w konfiguracji 3 świetlówek 2 mogą być takie po 25 zł a jedna np Sylvania Aquastar za 64 PLN wtedy cała ta kalkulacja może być nieco inna
Też mam trochę inne zdanie<myśle że to grubo na wyrost wymiana co 9 miesięcy>.Co do 9-miesięcznego terminu wymiany świetlówek T5 też można by podyskutować...
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
Bolek1984
- mario150375
Post autor: mario150375 »
Koledzy racja, wyliczenie było tylko i wyłącznie oparte na założeniach... Jasne, że możesz zastosować tańsze świetlówki, czy też dłużej świecić. Przyjąłęm po prostu coś i może z uwagi na wieczorną porę nie rozważałem wszystkich aspektów tej sprawy. Ot np. przyjąłem, że są stateczniki elektroniczne a nie magnetyczne bo w przypadku tych drugich koszt będzie wyższy...
Podałem tylko wyliczenia, oparte na pewnych założeniach... A założenia każdy z nas może mieć inne. Ktoś może świecić tylko przez 11 godzin, drugi 10. I dla każdego koszty są inne...
Podałem tylko wyliczenia, oparte na pewnych założeniach... A założenia każdy z nas może mieć inne. Ktoś może świecić tylko przez 11 godzin, drugi 10. I dla każdego koszty są inne...
98l - Krewetkarium
mario150375
lukaszLDZ
-
Post autor: slawomirdyl »
Troszkę zamieszania się zrobiło, a nie było to moim celem. Raczej myślałem o przedstawieniu alternatywy oświetlenia. Co do jakości oświetlenia to akurat tego sie nie boję bo kwestja ta była przerabiana i kilku kolegów robiło testy i na glonach i na koralach. Wiadomo że konstrukcje były inne ale to zależy od zapotrzebowania temp. barwy jest inna.
Myślę że po około 2 latach testów wiem, że to działa ale jak zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy takiego rozwiązania.
Liczenie kosztów jak kolega pisał na akwarium ok 200 litrów.
24 diody XP-G x ok 23 zł = 552 zł można dostać taniej
zasilanie przyjołem 4 zasilacze to koszt ok 140 zł
kawałek radiatora ok 100 zł
reszta to już sprawy groszowe jak kawałek szyby, silikon, wkrętki itd
koszt całkowity to ok 800 zł
prąd około 100 W x np. 10 godzin /przyjołem średni bo tak naprawdę świeci sie na maxa ol 8 godzin/ ok 0,60 zł za 1 Kw = rocznie to około 220 zł
Diody jak są mądrze zrobione to się nie psują i będą chodzić spokojne z 10 lat i więcej, jedynie może się coś stać z zasilaczem ale to normalne
Osobiście mam już dwa lata oświetlone swoje akwarium diodami i nic sie nie działo zamiast 2 x 250 HQI mam 4 x 30 wat w ledach
ps jak się wkleja zdjęcia
poór prądu około 100 W
Myślę że po około 2 latach testów wiem, że to działa ale jak zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy takiego rozwiązania.
Liczenie kosztów jak kolega pisał na akwarium ok 200 litrów.
24 diody XP-G x ok 23 zł = 552 zł można dostać taniej
zasilanie przyjołem 4 zasilacze to koszt ok 140 zł
kawałek radiatora ok 100 zł
reszta to już sprawy groszowe jak kawałek szyby, silikon, wkrętki itd
koszt całkowity to ok 800 zł
prąd około 100 W x np. 10 godzin /przyjołem średni bo tak naprawdę świeci sie na maxa ol 8 godzin/ ok 0,60 zł za 1 Kw = rocznie to około 220 zł
Diody jak są mądrze zrobione to się nie psują i będą chodzić spokojne z 10 lat i więcej, jedynie może się coś stać z zasilaczem ale to normalne
Osobiście mam już dwa lata oświetlone swoje akwarium diodami i nic sie nie działo zamiast 2 x 250 HQI mam 4 x 30 wat w ledach
ps jak się wkleja zdjęcia
poór prądu około 100 W
slawomirdyl
slawomirdyl
lukaszLDZ
-
lukaszLDZ pisze:Ostatnie pytanie, czy wydajnośc tych diod jest taka samo po paru latach, bo wydajnosc swietlowek wiadomo spada
Jeżeli lampa jest dobrze zrobiona mam na myśli odpowiednie chłodzenie i rozsądny prąd to praktycznie jasność świecenia nie spada.
Mam jeszcze taką propozycję do chętnych zmontujcie sobie na początek taką lampkę z 8 diodek koszt nie jest wielki, a sami tak naprawdę ocenicie i wam potrzeba światła w akwarium.
slawomirdyl
slawomirdyl
jabol
-
Wracając do wonku
sorki za offtopic
Dostałem troszkę pw więc wyjaśniam kilka kwestji.
/Jak zabezpieczyć lampę przed spadkami/wzrostami napięcia w sieci? Podpięcie wszystkiego pod UPS jest jakimś sposobem zapobiegania tego typu zmianom. Ale czy są inne sposoby ?/
Nie miałem u siebie takich problemów lampy są podłączona pod listwę komputerową
/Do jakiej głębokości wnika światło led ? Tu wydaje mi się że Led jest bardziej odpowiednikiem HQI niż świetlówki. Ale może jako laik jestem w błędzie./
Tu właśnie moim zdaniem LED ma zdecydowaną przewagę światło jest bardziej skupione, a porównanie do HQI czy świetlówek jest raczej utrudnione jest to poprostu inne światło. Co do głębokości zbiornika to LED są moim zdaniem bezkonkurencyjne.
/czy można sterować lampy LED/
Tak oczywiście mamy kilka możliwości. Zaczynając od prostego systemu z tzw /Biedronki/ na zwykłych czasowych timerach za 9,99 zł i budując lampę robimy kilka obwodów załaczają się w określonych porach i mamy wschody i zachody słońca oraz możliwość regulacji natężenia oświetlenia dobowego.
Następny etap to zastosowanie tzw "driverów" możemy kąbinować z jasnością LED potenciometrem czyli dajemy tyle światła ile chcemy. Taki sysyem przedstawię niedługo bo komponenty już zamówione. Lampa trafi do kolegi w Łoźi na testy więc będzie można zerknąć jak wyrazi chęć.
No i najbardziej zaawansowana technologja sterowanie komputerowe można już zaprogramować dni pochmurne, wyładowania atmosferyczne i sterować to np za pomocą komputera czy telefonu komórkowego oraz uzyskiwać dane na całym świecie ale to już inny temat będą zainteresowani to opiszemy takie możliwości albo podam linki do producentów komponentów.
/Jaka temperatura jest graniczna do LED/
To zależy od typu ale najprościej określić to dotykając radiatora jak jest ciepły to OK jak gorący to źle fajnie utrzymać ok 30 - 40 stopni raczej opłaca się dać kilka LED więcej a pozostawić na niskim prądzie jak np. Cree XP-G jadą na prądzie 1,4 A ale moim zdaniem 1 A wystarczy bo jak pisałem światła wiele więcej nie będzie. Natomiast XP-E niebieskie,czerwone, zielone dajmy na 700 mA ale mogą jechać na 1 A.
Jeszcze kilka moich uwag.
Śmiało piszcie na forum o problemach związanych z budową lampy chętnir pomogę.
Na pw też będę się starał odpowiadać ale nie jestem stale przy kompie więc czasami to może potrwać kilka dni.
Teraz mi przyszła do głowy taka rada. Jak będziecie łączyć diody z radiatorem na pascie to dawajcie jej odrobinę, mała kropelka.
Robę testy z klejem to ułatwi mocowanie ale jeszcze nie wiem potrzeba troszkę czasu
Nie sugerujcie się przy zakupie LED cenami dobra diota to koszt ok 25 zł i nigdy nie kupujcie samej diody bez płytki bo w warunkach domowych nie da się polutować na 10 sztuk spalicie z osiem
Nie podłańczajcie pojedyńczej diody czy szeregu zasilaczem np. od anteny itp zasilacze są specjalne tzw impulsowe
Chyba wszystko jak macie jakieś pytania to piszcie
pozdrawiam serdecznie i miłego dłubania
Czy ma tu miejsce przelicznik W/L jak to jest w przypadku innych źródeł?

Dostałem troszkę pw więc wyjaśniam kilka kwestji.
/Jak zabezpieczyć lampę przed spadkami/wzrostami napięcia w sieci? Podpięcie wszystkiego pod UPS jest jakimś sposobem zapobiegania tego typu zmianom. Ale czy są inne sposoby ?/
Nie miałem u siebie takich problemów lampy są podłączona pod listwę komputerową
/Do jakiej głębokości wnika światło led ? Tu wydaje mi się że Led jest bardziej odpowiednikiem HQI niż świetlówki. Ale może jako laik jestem w błędzie./
Tu właśnie moim zdaniem LED ma zdecydowaną przewagę światło jest bardziej skupione, a porównanie do HQI czy świetlówek jest raczej utrudnione jest to poprostu inne światło. Co do głębokości zbiornika to LED są moim zdaniem bezkonkurencyjne.
/czy można sterować lampy LED/
Tak oczywiście mamy kilka możliwości. Zaczynając od prostego systemu z tzw /Biedronki/ na zwykłych czasowych timerach za 9,99 zł i budując lampę robimy kilka obwodów załaczają się w określonych porach i mamy wschody i zachody słońca oraz możliwość regulacji natężenia oświetlenia dobowego.
Następny etap to zastosowanie tzw "driverów" możemy kąbinować z jasnością LED potenciometrem czyli dajemy tyle światła ile chcemy. Taki sysyem przedstawię niedługo bo komponenty już zamówione. Lampa trafi do kolegi w Łoźi na testy więc będzie można zerknąć jak wyrazi chęć.
No i najbardziej zaawansowana technologja sterowanie komputerowe można już zaprogramować dni pochmurne, wyładowania atmosferyczne i sterować to np za pomocą komputera czy telefonu komórkowego oraz uzyskiwać dane na całym świecie ale to już inny temat będą zainteresowani to opiszemy takie możliwości albo podam linki do producentów komponentów.
/Jaka temperatura jest graniczna do LED/
To zależy od typu ale najprościej określić to dotykając radiatora jak jest ciepły to OK jak gorący to źle fajnie utrzymać ok 30 - 40 stopni raczej opłaca się dać kilka LED więcej a pozostawić na niskim prądzie jak np. Cree XP-G jadą na prądzie 1,4 A ale moim zdaniem 1 A wystarczy bo jak pisałem światła wiele więcej nie będzie. Natomiast XP-E niebieskie,czerwone, zielone dajmy na 700 mA ale mogą jechać na 1 A.
Jeszcze kilka moich uwag.
Śmiało piszcie na forum o problemach związanych z budową lampy chętnir pomogę.
Na pw też będę się starał odpowiadać ale nie jestem stale przy kompie więc czasami to może potrwać kilka dni.
Teraz mi przyszła do głowy taka rada. Jak będziecie łączyć diody z radiatorem na pascie to dawajcie jej odrobinę, mała kropelka.
Robę testy z klejem to ułatwi mocowanie ale jeszcze nie wiem potrzeba troszkę czasu
Nie sugerujcie się przy zakupie LED cenami dobra diota to koszt ok 25 zł i nigdy nie kupujcie samej diody bez płytki bo w warunkach domowych nie da się polutować na 10 sztuk spalicie z osiem
Nie podłańczajcie pojedyńczej diody czy szeregu zasilaczem np. od anteny itp zasilacze są specjalne tzw impulsowe
Chyba wszystko jak macie jakieś pytania to piszcie
pozdrawiam serdecznie i miłego dłubania
Czy ma tu miejsce przelicznik W/L jak to jest w przypadku innych źródeł?
slawomirdyl
slawomirdyl
-
Rozpoczołem nowy projekt może się komuś przyda
Uzyskamy dzięki temu więcej światła za mniejsze pieniądze. Co prawda bardziej skąplikowany ale ma swoje zalety. Ogólnie przyjmujemy że na m2 na równika pada ok 10 000 lumenów w projekcie mamy 24 diodki Cree MR-6 zmątowane na 8 płytkach po trzy na płytce. Dzięki temu uzyskamy odzworowanie warunków na około 1 m2 czyli mamy lampkę na akwarium np 1.5 m x 0.6 m. dając cztery płytki zasilimy spokojnie akwarium ok 1 m długości.
Podaję linki
http://allegro.pl/zasilacz-przemyslowy- ... 54355.html
http://allegro.pl/przetwornica-driver-p ... 72010.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=2035015592
http://allegro.pl/galka-potencjometru-3 ... 79015.html
cena całości to 347,8zł + koszt radiatora i duperelek światło ok 5 800 K jak poskładam i sprawdzę podam schemat łączenia.
zapomniałem ..... + zasilacz

Podaję linki
http://allegro.pl/zasilacz-przemyslowy- ... 54355.html
http://allegro.pl/przetwornica-driver-p ... 72010.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=2035015592
http://allegro.pl/galka-potencjometru-3 ... 79015.html
cena całości to 347,8zł + koszt radiatora i duperelek światło ok 5 800 K jak poskładam i sprawdzę podam schemat łączenia.
zapomniałem ..... + zasilacz
Ostatnio zmieniony 2012-01-09, 16:21 przez slawomirdyl, łącznie zmieniany 1 raz.
slawomirdyl
slawomirdyl
Przejdź do
- REGULAMIN FORUM
- ↳ REGULAMIN FORUM
- Sprawy Ważne, Konkursy, Artykuły, Nowości
- ↳ Przywitaj się
- ↳ Sprawy forum, Nasze Konkursy, Ankiety
- ↳ Nasze Konkursy
- ↳ Archiwum
- ↳ Ankiety
- ↳ Moderatorzy