nitki rozwijają się krasne uciekają

Awatar użytkownika
mat114

nitki rozwijają się krasne uciekają

Post autor: mat114 »

Akwa 40l
światło 0.5W/l na ledach czyli ok 0.7-0.8w/l
filtracja eheim aquacompact 60
nawożenie: 7ppm NO3, 0.7ppm PO4, 9.31ppm K, 0.7ppm Mg, 0.28ppm Fe (podzielone na 7 dawek, podawane codziennie rano) kropelka tytaniutudo podmiany. woda 100% RO z dodatkiem Hydro Mineral AA
CO2 jest, EC 5ml dziennie
GH 6
Kh 3
Ph 6.2
podłoże pro-soil
rośliny mały henio, Hydrocortyle sp japan, flame moss, Rotala Wallicha, Staurogyne sp.
zwierzaki : Red cherry, 5 otosów

Akwa dość mocno zarośnięte.

Sprawa wygląda następująco, walczę z krasnalami, walkę wygrywam, rośliny są czyściutkie, resztki tego syfa są na korzeniach ale to już resztki. Rośliny rosną b.ładnie co prawda rotala coś średnio się wybarwia, tak jakby za dużo azotu było.... Przyrosty ok 10cm tydzień,międzywęźla krótkie, henio i inne to samo, co tydzień cieńcie.
Jakieś 2 tyg temu pojawił się problem nitek, zaatakowany jest tylko i wyłącznie mech, jest on centralnie pod lampą.
Dzisiaj po podmianie dodałem jeszcze 3ppm K, ale nie wiem czy nie powinienem zrobić zupełnie odwrotnie, ograniczyć im trochę nawożenie...
Pomożecie ? Bo różne rzeczy już wyczytałem, jedni mówią że za dużo makro, inni że za mało...
Ostatnio zmieniony 2012-04-01, 11:28 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Teori zwalczania nitek jest mnostwo,tak samo jak i metod ich zwalczania.
Problem lezy w ich trudnej identyfikacj,pomiewaz mamy ich sporo odmian.
Do problemu musisz podejsc indywidualnie i nie szukaj wskazan co do tepienia ich przez innych userow.
Jeden Ci powie ze za duzo mikro,a drugi,ze za malo.
Userzy podaja takie info,bo im sie sprawdzily ich metody,zmiany nawozenia na podstawie swoich nitek,a nie nitek,ktore obecnie sa w Twoim zbiorniku.
Mi na jakis tam rodzaj nitek pomogl algexit wraz z 5-cio krotnymi dawkami wegla organicznego i calkowitej zmiany nawozenia z soli na firmowe nawozy.

Mowi sie czesto,ze jak sie stosuje sole,to sie wie ile sie ma czego w akwa,ale nie do konca jest,to prawda.
Prawda bedzie jesli zastosuje sie 100% czyste sole,a nie te najtansxe dostepne.
Duzo w nich "smieci",ktore czesto powoduja "przygody" w zbiorniku.

Wedlug Twojej oceny,jaki rodzaj masz tych nitek?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex

Post autor: Hex »

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

To jaka teoria jest prawdziwa wg Ciebie dla zwalczenia Oedogonium ?
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
mat114

chodysVR6 pisze:To jaka teoria jest prawdziwa wg Ciebie dla zwalczenia Oedogonium ?

ooooo to, to. ale tylko i wyłącznie w mchu.

Łukasz, ja bym u siebie obstawiał pewne niedobory potasu, ale głowy uciąć sobie nie dam :-?
Azot to raczej nie jest, ew może być go ciut za dużo, ale stożki nie karłowacieją, tylko licho się na czerwony rotala wybarwia. Fosfor? hmmm rzutów pyłu i kropek nie mam, więc też nie jest z nim źle-chyba :-P Miałem krótki epizod z kropkami na szybie jak się podłoże "nachapało", ale zmniejszyłem dawki PO4 i już teraz jest git, powiedzmy że na pograniczu.

Mało CO2? hmm, też raczej nie... dyfuzor jest pod wylotem filtra i wszystko jest ładnie po baniaku mieszane. Rośliny po 2-3 h od zapalenia światła mają odlot. Chociaż w sumie... nie wszystkie.... mech jakoś w sumie nigdy nie bomblował :-/ A światła mu raczej na pewno nie brakuje... nawet henio w kącie pod hydrocortyle bombluje, a mech nie idealnie pod lampa nie... ale rośnie ładnie, mimo glona...

Więc naprawdę nie wiem :-/
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

Sam mam troche tego na blyksie,kolega w calym zbiorniku,ale tak na prawde nie jestem pewien czy to oedogonium,rhizoclonium czy spirogyra.
Identyfikacja jest trudna poniewaz ktos w sieci zamiesci zdjecie takiego glona np:oedogonium,gdzie w rzeczywistosci bedzie to spyrogyra i blednie sami go oceniami przez taki przypadek..
Mowi sie ze za nitki odpowiada duze fe,gdy ja mam ponad 0,5 i z tego powodu plagi nie odnotowywuje.
Raczej chodzi o jakosc tego zelaza,zastosowanych helatow.

Na stronie RA w zakladce identyfikacji glonow i ich objawow i przypisanych zdjec,to tez patrzcie z przymrozeniem oka,bo nie jest,to opracowane naukowo,tylko zamieszczone wyrywajac z z jakiegos tematu uzytkownikow,co nie musi pokrywac sie z prawda.

Podobno na te ciezkie glony sprawdza sie przetestowany przez ludzi produkt algin pond,ktory glownie zastosowanie ma w oczkach wodnych.
Na dniach z kolego bedziemy go testowac.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Lukiki pisze:Mowi sie ze za nitki odpowiada duze fe,gdy ja mam ponad 0,5 i z tego powodu plagi nie odnotowywuje.
A ja mam jakies 0,1 Fe i jest tragedia.
Lukiki pisze:Podobno na te ciezkie glony sprawdza sie przetestowany przez ludzi produkt algin pond,ktory glownie zastosowanie ma w oczkach wodnych.
Na dniach z kolego bedziemy go testowac
Od 3 tygodni na nim jade jakos poprawy nie widze.
Lukiki pisze:Na stronie RA w zakladce identyfikacji glonow i ich objawow i przypisanych zdjec,to tez patrzcie z przymrozeniem oka,bo nie jest,to opracowane naukowo,tylko zamieszczone wyrywajac z z jakiegos tematu uzytkownikow,co nie musi pokrywac sie z prawda.
:mrgreen:

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
mat114

Lukiki pisze:Podobno na te ciezkie glony sprawdza sie przetestowany przez ludzi produkt algin pond,ktory glownie zastosowanie ma w oczkach wodnych.
Na dniach z kolego bedziemy go testowac.
Daj znać, jak wam poszło, ew chętnie po nabędę od was parę kropli tego specyfiku ;-) Tylko powiedz kiedy i gdzie :mrgreen:
Lukiki pisze:Mowi sie ze za nitki odpowiada duze fe,gdy ja mam ponad 0,5

Kurcze, ale ja nie mam dużego Fe...

Tak sobie myślę ze w tym tyg obniżę nawozy o połowę, przy tej samej dawce CO2 i światła. Jak nie pomoże to podniosę trochę. I zobaczymy.
Lukiki pisze:dentyfikacja jest trudna poniewaz ktos w sieci zamiesci zdjecie takiego glona np:oedogonium,gdzie w rzeczywistosci bedzie to spyrogyra i blednie sami go oceniami przez taki przypadek..
A no własnie... i się tworzy błędne koło :-/

Lukiki

chodysVR6, zapodaj wyrazne zdjecia tego czegos i matt ty tez.
chodysVR6, takze widzis,zelazo nie ma nic do tego,awentualnie jego jakosc.
Ja i tak limituje nawozenie,ale mikro daje codziennie i zelazo 2 razy dziennie.
Braki fe lub jego nieprzyswajalnosc bedzie rowniez mialo wplyw na glony,bo to jeden z najwazniejszych pierwiastkow jest.
Zielone kropji na szybie nie musza byc matt oznaka za duzego stezenia po4.
U mnie takie sa,a po4 mam na granicy wykrywalnosci.
chodysVR6, dajesz dawki producenta?
Filmy

Awatar użytkownika
mat114

Mówisz masz... ew lepsze mogę po zmroku cyknąć, bo teraz się odbija niemiłosiernie...

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
chodysVR6

tak ale przy tescie na Fe , Fe jest zerowe. A wiadomo jak test na Fe jest wiarygodny.
A moje micro to PGC.
Obrazek

MST MS 01D VIP

Lukiki

Zdjecia ogladam na telefonie,ale u jednego i drugiego pana jest inny glon.
U matta obstawijlbym spirogyre a u chodysa oedugonium lub jakis krasny,bo ciemna barwe ma.
Czy obydwaj stosowaliscie wegiel w 5-cio krotnych dawkach przez conajmniej tydzien kazdego dnia?
Ostatnio zmieniony 2012-04-01, 13:28 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
chodysVR6

Lukiki pisze:Czy obydwaj stosowaliscie wegiel w 5-cio krotnych dawkach przez conajmniej tydzien kazdego dnia?
Nie.

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
mat114

Lukiki pisze:Czy obydwaj stosowaliscie wegiel w 5-cio krotnych dawkach przez conajmniej tydzien kazdego dnia?
Nie. ja stosuję dawkę 3-4 razy większą niż max przez producenta zalecany. Czyli że powinienem spróbować z dawką 8-9ml EC na 40l wody? Kurde blaszka... ciekawe co na to obsada powie :->

Lukiki

Powiem tak,ze ja stosowalem 5-6 krotne dawki,co dalo w rezyltacie umieranie nitek,robily sie wyplowiale.
Co dalej nie ulega dyskushi,by dalej nie rosly,to trzeba zbilansowac nawozenie.
Matt moze w twoim przypadku carbo nie pomoze jesli dawka razy 4 nie dala w ogole rezyltatow,ale chodys moze sprobowac.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”