Zasady w encyklopedii
- megalomaniacc
- Moderator
Zasady w encyklopedii
Oto moja propozycja.
Prosze o wypowiedzenie sie zwłaszcza osób które zakładały forum. Wizualnie będzie jeszcze to dopracowane.
Zasady prezentowania ryb.
I. Przesyłanie danych do prezentacji
1. Prezentujemy ryby które sami hodujemy.
2. Aby zaprezentować rybę i dodać ją do Encyklopedii należy przesłać informacje wraz z linkami do zdjęć na PW megalomaniacc.
3. Opis danego gatunku należy zacząć od podania łacińskiej i polskiej nazwy jeżeli taka obowiązuje.
4. Opis ryby powinien zawierać następujące elementy:
Wielkość, wygląd, dymorfizm płciowy:
Parametry wody:
Akwarium:
Zachowanie, tryb życia:
Współmieszkańcy:
Rozmnażanie:
Zdjęcia:
5. Zdjęcia (przesyłane linki do zdjęć) powinny być dostosowane do ogólnych zasad:
Zdjęcia muszą posiadać minimalny format 800x600.
Należy przesyłać link: „Pełen rozmiar” zdjęcia.
Niedopuszczalne jest przesyłanie miniaturek
Należy unikać przesyłania linku wraz z reklamami serwera. Opis wklejania zdjęć znajduję się TUTAJ
Dopuszczalne jest podpisywanie zdjęć
6. Zdjęcia wykonywane telefonem komórkowym, bardzo słabej jakości nie będą prezentowane
7. Zarówno zdjęcia jak i opis muszą być własnością autora, oparte na jego własnych doświadczeniach.
8. Niedopuszczalne jest prezentowanie zdjęć oraz opisów autora który nie zgodził się na publikacje jego prac w Encyklopedii Ryb akwariowych Łódzkiego Forum Akwarystycznego.
9. Łódzkie Forum Akwarystyczne nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczone zdjęcia oraz informacje, jeśli zostały zamieszczone bez zgody ich autorów.
II. Forma prezentowania ryb.
1. Każdy opisany gatunek będzie umieszczony w osobnym poście przez użytkownika megalomaniacc z opisem kto dodał informacje o danym gatunku.
2. Tytuł postu to: „Nazwa_łacińska_-_nazwa polska”
3. Jeżeli inny użytkownik forum będzie chciał dodać informacje o gatunku który jest już opisany, należy postępować jak w pkt. I . Informacja będzie dodana w poście głównym wraz z adnotacją kto współtworzył opis.
III. Postanowienia końcowe.
1. Zdjęcia oraz dane przesyłane do umieszczenia w Encyklopedii Ryb akwariowych Łódzkiego Forum Akwarystycznego będą stanowiły jego współwłasność i mogą być wykorzystane przez samo Forum jak i przez ich autora.
Prosze o wypowiedzenie sie zwłaszcza osób które zakładały forum. Wizualnie będzie jeszcze to dopracowane.
Zasady prezentowania ryb.
I. Przesyłanie danych do prezentacji
1. Prezentujemy ryby które sami hodujemy.
2. Aby zaprezentować rybę i dodać ją do Encyklopedii należy przesłać informacje wraz z linkami do zdjęć na PW megalomaniacc.
3. Opis danego gatunku należy zacząć od podania łacińskiej i polskiej nazwy jeżeli taka obowiązuje.
4. Opis ryby powinien zawierać następujące elementy:
Wielkość, wygląd, dymorfizm płciowy:
Parametry wody:
Akwarium:
Zachowanie, tryb życia:
Współmieszkańcy:
Rozmnażanie:
Zdjęcia:
5. Zdjęcia (przesyłane linki do zdjęć) powinny być dostosowane do ogólnych zasad:
Zdjęcia muszą posiadać minimalny format 800x600.
Należy przesyłać link: „Pełen rozmiar” zdjęcia.
Niedopuszczalne jest przesyłanie miniaturek
Należy unikać przesyłania linku wraz z reklamami serwera. Opis wklejania zdjęć znajduję się TUTAJ
Dopuszczalne jest podpisywanie zdjęć
6. Zdjęcia wykonywane telefonem komórkowym, bardzo słabej jakości nie będą prezentowane
7. Zarówno zdjęcia jak i opis muszą być własnością autora, oparte na jego własnych doświadczeniach.
8. Niedopuszczalne jest prezentowanie zdjęć oraz opisów autora który nie zgodził się na publikacje jego prac w Encyklopedii Ryb akwariowych Łódzkiego Forum Akwarystycznego.
9. Łódzkie Forum Akwarystyczne nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczone zdjęcia oraz informacje, jeśli zostały zamieszczone bez zgody ich autorów.
II. Forma prezentowania ryb.
1. Każdy opisany gatunek będzie umieszczony w osobnym poście przez użytkownika megalomaniacc z opisem kto dodał informacje o danym gatunku.
2. Tytuł postu to: „Nazwa_łacińska_-_nazwa polska”
3. Jeżeli inny użytkownik forum będzie chciał dodać informacje o gatunku który jest już opisany, należy postępować jak w pkt. I . Informacja będzie dodana w poście głównym wraz z adnotacją kto współtworzył opis.
III. Postanowienia końcowe.
1. Zdjęcia oraz dane przesyłane do umieszczenia w Encyklopedii Ryb akwariowych Łódzkiego Forum Akwarystycznego będą stanowiły jego współwłasność i mogą być wykorzystane przez samo Forum jak i przez ich autora.
Ostatnio zmieniony 2009-01-31, 11:39 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 3 razy.
- megalomaniacc
- Moderator
-
- Kontakt:
Poprawiłem trochę literówki i składnie zdań.
Teraz tak:
Ten punkt mi jakoś nie pasuje.
Co będzie jeśli ktoś napisze jakieś bzdury ?
Ogólnie wszystko jest ok.
Niech jeszcze Kubiszon sprawdzi dokładnie pisownie i resztę i można wstawiać.
Teraz tak:
Ten punkt mi jakoś nie pasuje.
Co będzie jeśli ktoś napisze jakieś bzdury ?
Ogólnie wszystko jest ok.
Niech jeszcze Kubiszon sprawdzi dokładnie pisownie i resztę i można wstawiać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Zasady w encyklopedii
Ja bym zostawił tylko część o kiepskiej jakości. Przecież da się zrobić dobre zdjęcie telefonem komórkowym a wtedy nie mamy co się czepiać...megalomaniacc pisze: 6. Zdjęcia wykonywane telefonem komórkowym, bardzo słabej jakości nie będą prezentowane
To rzeczywiście jest jakieś takie dziwne. Przecież ja mając np tanganikańskie ryby nie ustalam ph na podstawie doświadczeń, tylko staram się mieć takie jakie wyczytałem w sieci/książce o nich. Ale wiem o co Ci chodzi megalomaniacc i w sumie trudno tu coś lepszego napisać. A może po prostu: opisy wzbudzające pewne kontrowersje/zastrzeżenia (typu: paletka wielkość 25cm - minimalna wielkość akwarium: 112l) będą sprawdzane, weryfikowane i poprawiane przez moderatorów. Jakbyśmy czegoś nie wiedzieli to w klubie jest sporo bardzo doświadczonych akwarystów i na pewno nam pomogą...megalomaniacc pisze: 7. Zarówno zdjęcia jak i opis muszą być własnością autora, oparte na jego własnych doświadczeniach.
To jest powtórzenie punktu nr 7. Jeśli ktoś musi być autorem zdjęcia i wysyła je nam to nie może się na to nie zgodzić...megalomaniacc pisze: 8. Niedopuszczalne jest prezentowanie zdjęć oraz opisów autora który nie zgodził się na publikacje jego prac w Encyklopedii Ryb akwariowych Łódzkiego Forum Akwarystycznego.
Mam nadzieję, że te podkreślniki to tylko tak sobie weszły. Lepiej będzie wyglądało:megalomaniacc pisze: 2. Tytuł postu to: „Nazwa_łacińska_-_nazwa polska”
Polypterus senegalus - Wielopłetwiec senegalski
niż:
Polypterus_senegalus_-_Wielopłetwiec_senegalski
Mnie najbardziej pasowałoby:
Polypterus senegalus (Wielopłetwiec senegalski)
- megalomaniacc
- Moderator
Zdjęcia telefonu:
To ma byc encyklopadia, czyli zdjęcia dobrze by było gdyby były dobre. Telefony komórkowe maja teraz średnio 2mpx, nowe 5mpx dla tego uważam, że zdjecia tego z telefonów nie nadają sie do wizytowej cześci forum.
pk7:
Chodzi mi raczej o to w jakich warunkach osoba hoduje rybe, jasne na samym początku opieramy sie na danych ksiązkowych ale z czasem i tak to korygujemy i na tym mi zależy.
zbieżnośc pkt 7 i 8:
może i sie dubluja ale dla jasności lepiej żeby zostały i chodzi w tym, że nie mozna przesyłac np zdjec innych autorów
Pokreślniki:
miały byc zeby "pokazac" spacje ale zaraz zmienie bo faktycznie mogą powodowac zamieszane
To ma byc encyklopadia, czyli zdjęcia dobrze by było gdyby były dobre. Telefony komórkowe maja teraz średnio 2mpx, nowe 5mpx dla tego uważam, że zdjecia tego z telefonów nie nadają sie do wizytowej cześci forum.
pk7:
Chodzi mi raczej o to w jakich warunkach osoba hoduje rybe, jasne na samym początku opieramy sie na danych ksiązkowych ale z czasem i tak to korygujemy i na tym mi zależy.
zbieżnośc pkt 7 i 8:
może i sie dubluja ale dla jasności lepiej żeby zostały i chodzi w tym, że nie mozna przesyłac np zdjec innych autorów
Pokreślniki:
miały byc zeby "pokazac" spacje ale zaraz zmienie bo faktycznie mogą powodowac zamieszane
Ostatnio zmieniony 2009-01-31, 13:21 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozumiem o co Ci chodzi. Ale chcę zauważyć, ze nie liczy się czym robione było zdjęcie a to jak wyszło. Moja narzeczona ma starego komórczaka sonyericssona z aparatem 2mpx, który jak tylko złapie ostrość robi zdjęcia jak żyleta, ale to raczej wyjątek. Chodzi mi o to, że każdy ma prawo robić zdjęcia czym chce i nawet jeśli robił to canonem D300 a zdjęcie jest kiepskie to tego nie przyjmiemy. A jeśli ktoś zrobi komórką dobre zdjęcie to nic nam do tego. Więc zostawiłbym tylko to, że muszą być dobrej jakości i już.megalomaniacc pisze: To ma byc encyklopadia, czyli zdjęcia dobrze by było gdyby były dobre. Telefony komórkowe maja teraz średnio 2mpx, nowe 5mpx dla tego uważam, że zdjecia tego z telefonów nie nadają sie do wizytowej cześci forum.
Co do reszty to myślę, że ok!
- megalomaniacc
- Moderator
-
- Kontakt:
To jak ?
Poprawiamy coś czy nie ?
Szybki kompromis, oczywiście sensowny.
Ma być prosto, czytelnie i konkretnie.
Poprawiamy coś czy nie ?
Szybki kompromis, oczywiście sensowny.
Ma być prosto, czytelnie i konkretnie.
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 11:43 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
-
- Kontakt:
- megalomaniacc
- Moderator
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Megalomaniacc, nie mów mi, że jesteś osobą, która w aparacie widzi tylko ilość mpixeli i to jest wyznacznik jego jakości i jakości zdjęć które robi... przecież jeśli ktoś zrobi zdjęcie telefonem z aparatem 1.2 mpix czy nawet 0.8 i będzie to zdjęcie wystarczającej jakości dla nas to wkleimy takie zdjęcie bo będzie dobre. Szybciej jest chyba stwierdzić czy zdjęcie jest ładne czy nie niż sprawdzić czym było robione i ile mpixeli. Co za różnica czym, ma być odpowiednio dobre i tyle.megalomaniacc pisze:Mozna dodac "...zdjęcia robione telefonem z aparatem ponizej 5 MPX, słabej jakości nie bedą publikowane..."
Chyba tak jak to jest ujęte aktualnie jest ok? Czy będziesz się upierał przy tych aparatach i wyliczał będziesz megapixele?
- megalomaniacc
- Moderator
Oczywiście z mniejsza matrycą również można zrobić dobre zdjęcie, pytanie czy można zrobić dobre zdjęcie ryby, zwierzecia które rusza sie prawie non stop, będzie dobre. Jeśli będzie nie ma problemu możemy go umieścić.
Czy ten zapisa który teraz jest wprowadzony czyli
6. Zdjęcia bardzo słabej jakości (np. wykonywane telefonem komórkowym) nie będą prezentowane.
może pozostac czy sugerujesz zmiane?
Czy ten zapisa który teraz jest wprowadzony czyli
6. Zdjęcia bardzo słabej jakości (np. wykonywane telefonem komórkowym) nie będą prezentowane.
może pozostac czy sugerujesz zmiane?