Maly Henio
No własnie juz nie pierwsza opinia, że heniek marnieje, u mnie rosnie i w duzym i w małym, natężenie światła podobne. W małym dłuzej mi sie przymował, ale nie marniał, był w dobrej kondycji jak go dostałem wówczas od Łukasza. W duzym akwarium znaczna większość jest in vitro, ale równie ładnie sie przyjął i puścił korzonki. Wydaje mi sie, że nie bez znaczenia pozostaje sposób w jaki został wsadzony w podłoże, jak wsadzimy byle jak kepke z nadzieja , że sie przyjmie i puści korzonki, duża szansa , że zmarnieje, przerabiałem juz to. Natomiast jak ułozymy jako tako te delikatne niteczki z listeczkami w kepke i wsadzimy łodyzkami do dołu abu z nich puściły korzonki, będzie ok. Jak juz sie przyjmie, zauważyłem wczesniej, że nie musi miec duzo światła, będzie sobie rósł spokojnie , ale nie zmarnieje. Kiedys kepka henia rosła mi pod glosia w sumie w całkowitym cieniu.
Łukasz
He , cos sie nie zrozumieliśmy, heniek in vitro ( w żelu) nie ma korzonków, przynajmniej ten który ja dostałem nie miał, był to zbiór setek delikatnych króciutkich cienkich łodyg z listkami pozbijany dośc gęsto w pudełku i na oko trudno było odróżnic gdzie jest góra a dół jak wyjałem z pojemnika. Trzeba to odpowiednio i delikatnie ułożyć w kepki aby miało to "rece i nogi"Prospero pisze:
Korzeniami do góry!?Staram się zawsze dobrze zakopywać aby korzonki nie wystawały i mogły się dobrze ukorzenić.

Ostatnio zmieniony 2012-05-02, 11:23 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Spoko nie martw sie w kostce tez przez jakis mieisac byl w takim stanie i przebijało cos żółtego, jak złapał podłoze i sie zaklimatyzował jest juz oki, , w duzym baniaku wygląda oki, spoko rozrosnie sie, ta roslina nie rośnie jakos szybko bardzo jak glossia i całe szczęscie 
Ponizej moja kostka, troche jej sie zaroslo ale nic nie robie z nia od jakis dwoch miesiecy, tylko podmianki, i maly henio zdjecie jakosci kiepskiej, bo ze starego telefonu ale mniej wiecej widac

i z bliska kolor henka

Jak widac bez CO2 i obfitego nawozenia mozna.

Ponizej moja kostka, troche jej sie zaroslo ale nic nie robie z nia od jakis dwoch miesiecy, tylko podmianki, i maly henio zdjecie jakosci kiepskiej, bo ze starego telefonu ale mniej wiecej widac

i z bliska kolor henka

Jak widac bez CO2 i obfitego nawozenia mozna.
Ostatnio zmieniony 2012-05-02, 12:50 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Bedzie Ci powoli rosnal,bo posadziles go w ogromnych kepach.
Ja taka jak ty kepe mialem podzielona na 5-6 malych.
Szybciej sie rozrasta,a co za tym idzie,to to,ze kepki sie szybko ze soba "wiaza".
Ja taka jak ty kepe mialem podzielona na 5-6 malych.
Szybciej sie rozrasta,a co za tym idzie,to to,ze kepki sie szybko ze soba "wiaza".
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Cenna uwaga z ta wielkością kępki w małym zaczekam bo wygląda lepiej najwyżej jak padnie w dużym i będę miał sadzić od nowa naćkam mniejszych i więcej. Sorrki za literki ale pisze z fona.
Ostatnio zmieniony 2012-07-03, 21:29 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.