Wężyk CO2

ODPOWIEDZ
Nairams

Wężyk CO2

Post autor: Nairams »

Zakupiłem butlę CO2 i mam do tego zestawu szklany nano dyfuzor CO2. Nie wiem gdzie jest problem, ale wężyk nie wytrzymuję ciśnienia i zsuwa się z po jakimś czasie z dyfuzora. Na początku zsuwał się przy około 4b/s, później już przy 2b/s, a na końcu nawet przy 1b/s. Było już koło północy więc nie miałem czasu na kombinacje zdjąłem wężyk z zestawu i założyłem wężyk jaki miałem w szafce, taki do napowietrzania najzwyklejszy Hagena. Ustawiłem na 1b/s i poszedłem spać, do rana nie spadł. Nie wiem czego to wina. Nano dyfuzor nie wytrzymuje 4b/s ? Wężyk jest za miękki ? Nie wiem też czy taki od napowietrzania może być.
Miał ktoś podobnie ? Jak to rozwiązać, jakieś rady ?
Obrazek

discus6

Post autor: discus6 »

Generalnie do CO2 jest zalecany wąż PU 6x4.On jest sztywniejszy od "zwykłego"węża i stąd być może problem z jego prawidłowym zamocowaniem do dyfuzora.Proponuję końcówkę węża PU przed montażem zamoczyć na chwilę w gorącej wodzie .
discus6

Nairams

Ten który mam z zestawu nie jest sztywny, jest miękki, taki mleczno biały i na dyfuzor wchodzi łatwo, stąd może ten problem.
Obrazek

discus6

Post autor: discus6 »

discus6

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

discus6 pisze:Generalnie do CO2 jest zalecany wąż PU 6x4.
Dokładnie tak, potwierdzam to. Dodatkowym atutem takiego bezbarwnego wężyka jest to, że nie zmienia swego zabarwienia we wodzie, tzn. nie robi się mleczno-biały i nie "przepuszcza" (czytaj nie ma ubytków na szybkozłączkach) tak cennego dla naszych roślinek gazu ;-)

Nairams

Kilka godzin temu założyłem PU i na razie jest spokój, nie wystrzeliwuje przy zwiększonym "bąbelkowaniu" do dyfuzora.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”