Microsorium stoi w miejscu co robić???

ODPOWIEDZ
Hex

Microsorium stoi w miejscu co robić???

Post autor: Hex »

Hej mam taki mały problem z Microsorium, a mianowicie od dość długiego czasu rośnie mi nie zwykle wolno (wiem że do roślin ekspresowych nie należy ale to jest przegięcie) dużo liści mi obumiera a nowe pojawiają się nie zwykle rzadko ;/ jeśli są to strasznie malutkie, jakie zabiegi stosujecie by pobudzić ją do wzrostu ?????

Tak to teraz wygląda bąbli, 30% wody jest świeżej dla tego tyle bąbli

Obrazek

nawożenie to
kno3 - 50g/200ml 3,5 ml/dzień
k2so4 - 50g/500ml 3 ml/dzień
mgso4 - 50g/200ml 6ml/dzień
Fe 1,5 ml co 2 dzień
i 16ml EL według zaleceń na opakowaniu
i CO2 z butli
Oświetlenie się zmieniło na
1x35W xenon 6000k
2x14W energooszczędne 6700K
1x24W energooszczędna 6400K
1x13W energooszczędna 6700k

Macie jakieś rady i sugestie co może być nie tak i co można zrobić by było lepiej ??

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Podaj lepiej jakie masz stężenia w akwarium makro ( docelowo ile ppmow podajesz poszczególnych NPK tygodniowo) a nie ile soli rozpuszczasz w jakiej ilości wody, mało komu będzie się chciało przeliczać, ale może znajdzie się chętny. A i litraż... nie napisałeś, ale z tego co pamiętam jakieś 160 litrów brutto tak?? Pozatym, mierzysz jakie masz zuzycie tego makro przed podmianka, moze cos sie kumuluje, albo jakis brak jest? U siebie zauważyłem, że mikrozoria wolą raczej średnio naświetlone miejsca a nawet powiedziałbym lekko zacienione, a nie miejsca bezpośrednio oświetlone bliżej lustra wody. Gdzieś słyszałem, ze lubia podobno sporo żelaza, ale ile w tym prawdy, nie wiem.
Ostatnio zmieniony 2012-07-23, 11:13 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”