Zaciemnieni

ODPOWIEDZ
Hex

Zaciemnieni

Post autor: Hex »

Mam takie pytanie bo spotkałem się z różnymi wersjami i chciałbym to zweryfikować, a mianowicie jak wygląda podawanie mikro i makro podczas zaciemnienia bo tu spotkałem się z 3 wersjami:

1. Kategorycznie nic nie podawać ewentualnie wywar z szyszek olchy/zielonej herbaty/ słomy i jęczmienia ( to mnie najbardziej zdziwiło)
2. Tylko 1/2 dawki
3. Nie więcej niż 1/4 dawki

Tak wiem punkt 2i 3 w sumie są podobne ale z takimi opiniami się spotkałem i troszkę mnie to nurtuje. Proszę o wasze opnie

A nie dodałem że chodzi o walkę z nitkami ;/

Z góry dziękuję za odpowiedzi tylko proszę o krótkie i rzeczowe bez nie potrzebnego rozpisywania się szkoda czasu na to :mrgreen:

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Gdy już wybrałeś najgorszą metodę walki z glonami czyli zaciemnienie zbiornika,to co do podawania składników odżywczych podczas takiej operacji jest jest nie logiczne.
Powiedz mi kiedy te rośliny mają się pożywić tymi składnikami skoro ciemność nastała na kilka dni.
Jak się zaciemnia,to nic nie podajesz.
Skończysz cykl zaciemniania i znów będziesz miał glony.

Glony Ci się pojawiły bo,albo:
-mało roślin na start
-niesynchronizowane oświetlenie
-błędy w nawożeniu

Teraz pomyśl co było przyczyną,zmień to i jedziesz do przodu.

Polecem codzienne usuwanie mechaniczne wraz z Algexitem + 5-6 krotne codzienne dawki węgla organicznego przez tydzień,wraz z wyeliminowaną przyczyną powstawania glonów.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Kuba, ja uważam,że najlepsza metoda walki z glonami, to-poprawa kondycji roślin. Coś jest nie tak, skoro glony górują nad roślinami i trzeba się dowiedzieć co jest powodem tego stanu rzeczy?. Zbadaj NO3, PO4, pH i kH, upewnij się,że masz wystarczającą ilość i obieg dwutlenku węgla w zbiorniku. Nie wiem jaka ta Twoja mieszanka Hexowa do podłoża?,ale podłoże jest bardzo ważne dla roślin, jego żyzność, dostępność składników dla roślin. Nie wiemy też jak nawozisz swój zbiornik?.Do tej pory napisałeś o nawożeniu tylko to:

cyt:,,nawożenie; mikro i makro co 2 dzień łącznie 10 ml, K2SO4 dotychczasowo 1,5ml (112l wcześniej) teraz około 2,5 ml co 2 dzień

:arrow: butla wysoko ciśnieniowa CO2 około 12-14h, dyfuzor plastikowy ze spiekiem ceramicznym http://allegro.pl/dyfuzor...2162106467.html ( szklany profesjonalny z licznikiem spękał)

:arrow: podłoże : pierwsze 2 warstry to Hex'owa posypka taki mój mały eksperyment, 3 warstwa to AS II ( z poprzedniej aranżacji), 4 warstwa to podłoże Manado, i to posypane resztką świeżego ASII "

Uważam, że zaciemnienie tylko pogorszy sprawę i dodatkowo osłabi rośliny.
Ostatnio zmieniony 2012-03-27, 08:17 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

Lukiki pisze: podawania składników odżywczych podczas takiej operacji jest jest nie logiczne.
Lukki zgodzę się z Tobą w 100% dlatego pojawiły się te pytania bo coś mi nie pasowało, ale nie wybrałem tej metody póki co zbieram info i rozważam
Hex pisze: spotkałem się z różnymi wersjami i chciałbym to zweryfikować

z iloma osobami rozmawiałem tyle było wersji tego i po prostu pytam bo mnie to zaciekawiło,
przyczyną przynajmniej mi się tak wydaje było to że przestałem ( tu zostanę zlinczowany) podawać przez pewien czas makro i mikro z braku czasu, no powiem szczerze że akwa poszło w odstawkę na rzecz innych ważniejszych rzeczy.

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Ja mam male pytanie co do zaciemnienia akwarium. Jak zacząć swiecic po zaciemnienu jak ktos ma 4x39w na 200litrowe akwarium?? Czy np
na poczatku 4 godz dziennie przez 5 dni nastepnie 6 godz przez piec dni pozniej 8 godz az do 10godz ale jaka mocą na poczatku czy np 4godz 8.00-12.00 2x39w 10.00-11.00 2x39w ??

Hex

zdaje się że gdzieś Lukiki pisał odnośnie oświetlenie że intensywności nie zmniejszać tylko stopniowo czas wydłużać ale mogę coś mylić więc lepiej do niego napisz :) sądzę że jak będzie w stanie to Ci pomoże

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”