Discus zoo

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

płacisz jeszcze 10 zł za wejście, pieniądze na dojazd i poświęcasz czas. w Kakadu robią zakupy ludzie, którzy tego nie planując tylko a przelotem, więc popyt jest :PP nie każdy jest PRO :]

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Nie każdy ma możliwość udania się na giełde. Poza tym na giełdzie często jest tak, że hodowny są umówienie z konkretnymi osobami i im przywożą zamowienie. Discus dzieki temu posiada gatunki które nie zawsze są dostępne
Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

MrHotSousage pisze:płacisz jeszcze 10 zł za wejście, pieniądze na dojazd i poświęcasz czas. w Kakadu robią zakupy ludzie, którzy tego nie planując tylko a przelotem, więc popyt jest :PP nie każdy jest PRO :]
Jeśli chodzi o koszty to i tak giełda wygra z takim sklepem i znów przykład na Rodostomusach:
Giełda-wstęp 10zł+dojazd (zaokrągle do 10zł)+ryby 44zł=64zł

Kakadu-wstęp 0zł+dojazd (zaokrągle do 10zł) bo przecież do każdego miejsca trzeba dojechać. +ryby 100zł=110zł

Jakby nie liczyć giełda zawsze tańsza będzie,a i tu przykład dałem tylko zakup jednej rzeczy.
Fakt iż w takim sklepie zazwyczaj kupują laiki,rodzice dziecią pojedyńcze sztuki rybek ,a i tak interes się kręci.

A co to znaczy,że nie każdy ma możliwość udania sie na giełde ,bo zabardzo tej teori nie rozumie,co ona gdzieś na Syberii sie znajduje?
Na giełdzie jestem niemal co tydzień i niech nikt tu nie mówi,że nie ma możliwości czegoś kupienia,bo ktoś kupił przed nim,od tego są prosze panów zamówienia,które trzeba składać,bo nie każdy towar jest chodliwy,a mieczyki,molinezje,gupiki i inne temu podobne ''marketingowe rybki'' zawsze można kupić.[/b]
Ostatnio zmieniony 2009-03-03, 21:58 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Miałem namyśli ludzi z poza Lodzi. Dla mnie giełda oczywiście lepsza pod wieloma względami ale w przypadku ryb które chce mieć nie na wiele się zda bo ich tam po prostu nie ma. Ja nie porównuje tu Kakadu do Giełdy tylko Discusa. Mają oni dobre zaopatrzenie w czesto unikalne gatunki i jest to rożwiązanie dla osób które ni chcą kupować wiekszej ilości ryb. W momencie gdy kupuje pstrązenice jade na giełde bo kupuje 2 worki i płace polowe mniej, ale jak chce kupic Taeniacare candidi w ilości 4-5 sztuk gdzie nigdzie nie moge jej dostać pozostaje mi discus
Obrazek

pirania

Post autor: pirania »

na giełdzie jestem praktycznie 2 -3 razy w miesiącu , ale w moim przypadku najpierw dzwonię lub się umawiam na konkretne gatunki , nieraz dogaduję sie z hodowcami z przygranicznych okolic dawnej Czechosłowacji i oni za drobną marże przywożą mi "gatunki nie do dostania " :) a kontakt z ludźmi naprawdę najważniejszy , nieraz dodadzą coś od siebie w ramach wymiany poglądów i pomogą merytorycznie :)
w Discusie nie byłem nigdy a chętnie bym odwiedził stoliczny sklep który z opowieści róznych ludzi może byc nazwany "pierwszym na poziomie przynajmniej europejskim"
zresztą byc może kiedys forumowicze zrobią jakiś ruch i byc moze wyjdzie inicjatywa aby odwiedzić sklepik
potrzeba :
osoby z samochodem
zrzuty na paliwko + amortyzacje pojazu + jakis wkład dla kierowcy za jego poswiecony czas
no i oczywiście wcześniej ustalony plan zakupów(wcześniejsze zasięgnięcie języka w sklepie o dostępności towaru czy chociażby "zaklepanie" towaru aby sie nie okazało że towar właśnie sie skończył :()

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

pirania, jeśli sie kontaktujesz z tymi ldzmi możesz sie zapytać o pielęgnicze taeniacara candidi czy by może jej przypadkiej nie mieli? :)
Obrazek

pirania

sam poluje na dobre Candidi z pewnego źródła , ostatnio z zakupionych 10 sztuk nie zostało nic , na nic zdały się żonglowanie parametrami wkurzanie się całonocne siedzenie ,padały dosłownie w odstępach godzinnych, raczej w tym mojej winy nie było , parametry wyjściowe w każdym ze zbiorników takie jak podał sprzedający (napisał na karteczce i wręczył pośrednikowi), żadnych oznak chorobowych ,pasożytniczych , rybcie pływały 6 dni po przywiezieniu i na 7 dzień zaczęła się gehenna , w pierwszym zbiorniku dwójka rybek pływa nagle łup jedna leży na dnie po godzinie w tym samym zbiorniku stan Candidi równy zero :( to wyglądało dosłownie tak jakby ja coś zamroziło ,dosłownie stopklatka jej się włączyła i to na wieczność
moje podejrzenia padaja na "farmera" który przedobrzył z wodą do transportu albo trzymał maluchy na "sterydach"
sam szukam także oprócz Candidi gatunku Crenicichla proteus niestety jest to marzenie ściętej głowy szybciej już jakiś hiper odlotowe Mosury bym zakupił i przetransportował z Azji :(

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Jakiś czas temu candidi były właśnie w Discusie ale jakiś mieszkaniec z wawy z apisto napisał że w kiepskim stanie. Jeśli będziesz brał to jestem zainteresowany kilkoma sztukami(6-8), zależy od ceny. Bedziesz sie teraz ustawiła na czwartek z rybami?
Obrazek

pirania

będę dzwonić w wtorek aby się dowiedzieć czy cokolwiek z interesujacych gatunków przyszło zamawiałem 3 gatunki Crenicichla :proteusy,sp. Bolivia Citrus Pike,notophthalmus jeżeli cokolwiek z tego ludki zdobyły to na 1000 % będę ale raczej cieniutko to widzę :( ale przy okazji dzwonienia dowiem się czy "ktokolwiek widział ktokolwiek wie" o Candidi cenach i innych rzeczach potrzebnych (odłów , hodowla itd) sam bym się chętnie załapał na jakieś stadko 8 sztuk najlepiej z odłowu tak więc we wtorek około 19 dam znać PW co udało mi sie dowiedzieć

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

adamozw pisze:Fajny sklep. Ciekawia mnie ceny ady, krewetek. Chetnie bym sie tam wybrał.
ADA sobie spokojnie czeka na nowych nabywcow u nsa, Zapraszamy

Diskus, to bardzo fajny sklep jezeli chodzi o game Ryb, Pan Aleksander to bardzo mily i rzeczwy czlowiek, jezeli cos chcecie z diskusa to prose o kontakt jestesmy w stalej wspolpracy.
Ostatnio zmieniony 2009-04-16, 23:19 przez Pawel ANW, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

pirania

Poligraphica mam ogromny szacunek dla twoich dzieł , żywych obrazów bo to co ty tworzysz nie można już nazwać akwarium :) ale ceny tych MS są wysokie(jak na Polskie warunki chociaż chyba nie tylko) owszem wygląd super prawie nie zauważalny wpływ na wodę ciekaw jestem ile by wyniosło obsadzenie z normami pana Amano zbiorniczka 240 L
120x45x45 z układem 1główny 2 pomocnicze średnie 2 pomocnicze małe bo patrząc na gabaryty kamieni i mniej więcej znając wagę wychodzi mi całkiem niezła sumka :) w jaką bym musiał celować ? 2000 PLN by wystarczyło ? widziałem aranż naszych rodaków na seminarium Amano waga tamtych maluszków raptem 60 kg szok 60x35(średnia cena za kg MS)=2100
pozdrawiam i życzę następnych dzieł sztuki akwarystycznej

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

pirania pisze:Poligraphica mam ogromny szacunek dla twoich dzieł , żywych obrazów bo to co ty tworzysz nie można już nazwać akwarium :) ale ceny tych MS są wysokie(jak na Polskie warunki chociaż chyba nie tylko) owszem wygląd super prawie nie zauważalny wpływ na wodę ciekaw jestem ile by wyniosło obsadzenie z normami pana Amano zbiorniczka 240 L
120x45x45 z układem 1główny 2 pomocnicze średnie 2 pomocnicze małe bo patrząc na gabaryty kamieni i mniej więcej znając wagę wychodzi mi całkiem niezła sumka :) w jaką bym musiał celować ? 2000 PLN by wystarczyło ? widziałem aranż naszych rodaków na seminarium Amano waga tamtych maluszków raptem 60 kg szok 60x35(średnia cena za kg MS)=2100
pozdrawiam i życzę następnych dzieł sztuki akwarystycznej
W kazdym hobby pieniadze stoja gdzies daleko poza samym sedno sprawy, czyli satysfakcjia z robienia fajnych zbiornikow. 120x45x45 to wspanialy duzy zbiornik, w ktorym mozna z duza swoboda konstuowac aranzacjie, pomimo wysokich cen np Manten Stone.... ja wciaz mysle ze warto, sa to kamienie tak charakterystyczne i unikatowe, ze kazdy ich centymetr w aranzacji jest wart uwagi. Nawet jak w tej chwili nie dysponujesz duzym budzetem zapraszam do otwartego wkrotce naszego sklepu, gdzie bedziesz mog poprostu poukladac sobie materialy ADA w dwolne konstrukcje co tez jest swietna zabawa.
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

pirania

na pewno skorzystam z zaproszenia do "zabawy klockami ADA" chociaz niedługo planuje wypad w góry i być może trochę tych "gór" przywiozę :)
niedługo przybędzie zresztą nowy transport "kamyków" z Norwegi i Szwecji , znajomi opływali swoim jachtem tamtejsze fiordy i być może troche mi przywiozą "eksportu" :)

legion94

Post autor: legion94 »

Ceny mają takie wysokie bo tam prawie 100% to odłów ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”