450l [Ogólne] czasza

ODPOWIEDZ
Rysiu

Post autor: Rysiu »

Piękne lotosy paletki i widzę brak nurzańców :shock: :shock: :shock: :shock:
Ostatnio zmieniony 2010-05-18, 20:18 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.

czasza

Post autor: czasza »

Jest jeden z tyłu, ale lotos go troche przytłumił.

Rysiu

aquel uni 1000(dokupię jeszcze te moduły które obsadzę torfem i na fosforany) na filtrację mechaniczną bd dobry czy jak to uważasz odpisz na pw i z ciekawości się pytam akwarium masz z diversy(akawa rynkaru) czy jakieś zamawiane u szklarza?? Mam jeszcze jedno pytanie oprócz serca wołowego jakie jeszcze pokarmy używasz do karmienia paletek??

czasza

Filtracja powinna być ok, choć to tak na prawde zalezy jak często i ile wody chcesz podmieniać. Akwa to zestaw Argus, lekko zmodyfikowany na etapie klejenia (przelew) z dodatkowa belką oświelenia.
Co do karmienia to 6 razy dziennie mieszanka granulatów, dwa-trzy razy dziennie serca, wołowe i indycze. Dawałem też artemie, ale strasznie mi syfiła wode i odpuściłem ją sobie.

Rysiu

a serca w całości czy jak to wygląda?? akwa technicznie wyglądałoby tak:
Filtracja: tetra tec ex 1200(gąbka na rurkę wlotową+gąbki+sera biofibres+biobale+kerazmyt)+aquel uni1000(gąbka+węgiel(granulat)+phosvec granulat+torf(moduły dokupione)) zamiast aquela miał być serafil 120 ale nie umiem wyszukać modułów do tego filtra dla tego zmieniłem na aquela
Ogrzewanie:1X300Wat
Napowietrzanie:Atman at-a7500(będzie do dwóch akwa 450+126) pokombinuje z zaworami i ruch wody przez deszczownice powinno wystarczyć
Oświetlenie:2X36wat(t8)
a reszta się nie zmieniła.
Na razie kupię tylko tego tetra tec ex 1200 a potem się zastanowię czy kupować tego aquela czy kupić jbl cristal profi e1500 i potem mieć z głowy zmianę filtra wewnętrznego albo dokupywanie jeszcze jednego(lepiej raz a porządnie w końcu akwa ma być dla paletek+reszta obsady wiesz z pw)
A granulat z jakich firm bo pisałeś, że to jest mieszanka.
:-P :-P :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-05-21, 14:29 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ja bym dał 2 grzałki po 150 Wat

Rysiu

grzałki w sumie lepiej 2X150 wat cenowo tak samo wyjdzie ale lepsze ogrzewanie wody przez lepszy opływ wody wokół grzałek a przy okazji jak się jedna zepsuje to bd druga.(zaś nie pomyślałem)

zami84

Post autor: zami84 »

Ja serca wolowe kupuje na rynku, lekko zamrażam poźniej miele maszynka do miesa i laduje w opakowanie po ochotce i do lodowki
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

czasza

Co do serc to sa dwie drogi.
Pierwsza dla wygodnych to zakup gotowych mieszanek.
Sposób wygodny, ale drogi.
Druga to zakup całego serca, wykrojenie tłuszczu i żył. Zmielenie dwa razy wraz z dodatkami. przepisów na takie samodzielnie robione miksy jest sporo na forach paletkowych.

Granulaty to w tej chwili głównie sera, choć moga byc inne, wazne, aby były o cały czas tej samej firmy.

Rysiu

To już wiem wszystko, teraz tylko pozbierać hajs(to już nie bd takie proste) i do roboty, a tak jeszcze jedno rozmnażasz ty te paletki :?: :?:
Ostatnio zmieniony 2010-05-21, 17:21 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.

czasza

W tej chwili już nie, bo nie mam czasu. Ale trzy ryby w zbiorniku mam od ikry :mrgreen:
Tu masz fotki:
http://www.czasza.vgh.pl/photogallery.php?album_id=10

Co do czasu na zakładanie nowego zbiornika u mnie to było ponad dwa lata, najpierw remont pokoju, przemeblowanie i na końcu kompleowanie sprzetu. Ale warto było.

Rysiu

Witam ja w przeciwieństwie do ciebie mam spoko bo akwa już stoi pokój remontowany był w tamtym roku wystarczy tylko skompletować sprzęt i zostanie tylko wystartowanie.
Ładne foty, paletki, bocje, lotosy też są cool(ogólnie to wszystko spoko).

Wg mnie akwa najbardziej mi się podobało wtedy gdy wyglądało tak:
http://www.czasza.vgh.pl/photogallery.php?photo_id=465
Tylko zmieniłbym to na tak:
Lotosy bym zostawił razem z nurzańcem(pozwoliłbym mu rosnąć-zrobiłbym mu takie korytko tak jak ja chce to zrobić dla swojego i niech rośnie(koryto-dł=40cm szer=10cm wys=10cm)) a mech zmieniłbym na mikorozium-posadziłbym je na jakimś korzeniu takim długim ale cieńszym.

Jest to moja propozycja do przemyślenia dla Ciebie i wg mnie warta rozmyślenia w twoim akwa chociażby w wyglądzie.
Ostatnio zmieniony 2010-05-22, 10:09 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Rysiu

Mam :idea::
Te akwa ma być z dyskowcami i ma być szklanką dekoracyjną bez podłoża (potem dodam jakiś piach najpierw zostawię bez żeby przestawić się na wymagania palet) i rośliny bd w doniczkach ale nie bd kupował z sklepu tylko zrobię coś na zasadzie małych zbiorników z szkła wyglądałoby to tak:
:arrow: 2X: 40X15X10(dłXszerXh) - nurzańce+strzałki
:arrow: 6X: 10X10X10(dłXszerXh) - żabienice+kabomby+jakieś inne łodygowe
co wy o tym myślicie chce jeszcze przykleić silikonem(oczywiście do akwa) jakieś kamyki fajnie by to wizualnie wyglądało ktoś tak już kombinował :?:
AKWARYSTYKA & ŻUŻEL & MOTORYZACJA & STUNT & MUZYKA

LAST.FM: http://www.lastfm.pl/user/Rysiu_

czasza

Jeżeli akwarium a być pół higieniczne to dałbym zwykłe doniczki, zrezygnowałbym z kamieni i nic nie przyklejałbym do zbiornika.

Rysiu

Czyli bez żadnego klejenia kamyczków same "szklane doniczki" czy mieć to gdzieś i kupić normalne w sklepie czy co??
AKWARYSTYKA & ŻUŻEL & MOTORYZACJA & STUNT & MUZYKA

LAST.FM: http://www.lastfm.pl/user/Rysiu_

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”