Problem z doborem podłoża. Proszę o pomoc
Problem z doborem podłoża. Proszę o pomoc
Witam po raz kolejny.
Zastanawiam się nad wyborem podłoża pomiędzy piaskiem a drobnym żwirkiem. Problem jest w tym, że chcę aby rośliny nie miały problemu z ukorzenieniem się oraz rozrostem. Roślinki które chce posadzić to kryptokoryny, nurzańca oraz rogatka.
Proszę o szybką odpowiedź :)
Zastanawiam się nad wyborem podłoża pomiędzy piaskiem a drobnym żwirkiem. Problem jest w tym, że chcę aby rośliny nie miały problemu z ukorzenieniem się oraz rozrostem. Roślinki które chce posadzić to kryptokoryny, nurzańca oraz rogatka.
Proszę o szybką odpowiedź :)
Re: Problem z doborem podłoża. Proszę o pomoc
1) piasek odpada
2) rogatka nie posadzisz, ale probuj
moze bedziesz pionierem
2) rogatka nie posadzisz, ale probuj

Ostatnio zmieniony 2011-12-31, 08:44 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.
możesz zrobić na bokach bazalt o małej granulacji a przez środek ścieżkę z piasku,
http://www.akwaswiat.net/sciezka-w-akwa ... 222-4.html
Co by tu napisać... 

Kiedyś to oglądałem, nie wiem czemu o tym zapomniałem, ale chyba, zrezygnuję z Ramirezek :/ zbiornik 60l.3runer pisze:możesz zrobić na bokach bazalt o małej granulacji a przez środek ścieżkę z piasku,
Re: Problem z doborem podłoża. Proszę o pomoc
dlaczego piasek odpada ? sam ma piasek i sobie go bardzo chwale. Widzę również, że dużo osób na tym forum go posiada. Ciekaw jestem Twojej opinii ;>jabol pisze:1) piasek odpada
- krzych0062
- krzych0062
Wybierz to co będzie najbardziej adekwatne do Twych aspiracji i możliwości...Bo samo podłoże to nie "złoty środek" na piękne rośliny, akwa bez glonów, dobre samopoczucie ryb i innych mieszkańców...sleam pisze:To ja już nie wiem co mam zrobić,

-woda
-oświetlenie
-filtracja
-nawożenie
Jest trochę tego...mam nadzieję, że wiesz w czym rzecz i w co się pakujesz?

Ostatnio zmieniony 2011-12-31, 18:24 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Na temat LT już trochę czytałem, zastanawiam się jeszcze nad obsadą tego akwarium, ale postanowione, że rezygnuję z Ramirezek. Więc akwarium będzie postawione na ziemi ogrodowej i drobnym żwirku. Czekam jeszcze na akwarium, w środę ma być, jestem ciekaw jaka tam będzie świetlówka, mam nadzieję, że nie będzie zbyt mocna do LT. Myślę, że temat wyczerpany.
Jeszcze jedno pytanie trochę nie dotyczące podłoża, ale związanego z roślinkami. W zbiorniku LT można stosować CO2 z bimbrowni? Biorę pod uwagę oświetlenie takie jak w LT (wiem że to już nie będzie do końca LT, tylko akwarium na ziemi)
Jeszcze jedno pytanie trochę nie dotyczące podłoża, ale związanego z roślinkami. W zbiorniku LT można stosować CO2 z bimbrowni? Biorę pod uwagę oświetlenie takie jak w LT (wiem że to już nie będzie do końca LT, tylko akwarium na ziemi)