Budowa domu w Polsce

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
apidam

Budowa domu w Polsce

Post autor: apidam »

Mam działkę w Polsce i chcę budować dom ale nie mam jeszcze projektu. Czy firma budowlana może pomóc z projektem czy muszę najpierw znaleźć architekta osobno i potem szukać wykonawcy? Jestem za granicą i koordynowanie kilku podmiotów naraz to dla mnie logistyczny koszmar.

lotek

Budowa domu w Polsce

Post autor: lotek »

Firmy budowlane z doświadczeniem w budownictwie jednorodzinnym często mają własne biuro projektowe albo stałą współpracę z architektami i mogą poprowadzić cały projekt od koncepcji do odbioru w jednym miejscu. To jest model który dla inwestorów za granicą jest zdecydowanie wygodniejszy bo masz jedną umowę i jeden telefon do wszystkiego. Przy oddzielnym architekcie i osobnym wykonawcy pojawia się ryzyko że projekt jest piękny na papierze ale wykonawca twierdzi że jest niewykonalny albo kosztowny do zrealizowania co jest klasycznym źródłem konfliktu i dodatkowych kosztów. Przy jednym podmiocie od projektu do realizacji ten problem nie istnieje bo projektant i wykonawca gadają ze sobą od początku. Przy budowie na odległość to jest szczególnie ważne. Warto zapytać o taki model na https://paro.pl/oferta/rezydencje-budow ... orodzinne/ bo to firma która obsługuje cały proces.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”