jest tu jakis informatyk ??
-
kacperek167
jest tu jakis informatyk ??
mianowice chcialem zainstalowac windowsa xp , wszystko ok w biosie juz usunalem parcje a tu bach pradu chwilke brak, potem sam sie komp uruchomil i jak probuje zainstalowac system to jest napisane ze brak dostepu do dysku ... kto pomoze ??
Jak masz PC to możesz spróbować rozkręcić stacjonarkę i wyjąć, a następnie włożyć dysk. Ewentualnie możesz zresetować BIOS z płyty głównej przepinając zworkę.
1. |_| |
2. | |_| - 15 sekund czekamy
3. |_| |
|_| <- spięte piny zworką ;p
Ogólnie nie polecam tej drugiej metody, bo jest trochę kłopotliwa i możesz narobić więcej szkody niż pożytku. Najlepiej idź do jakiegoś serwisu komputerowego.
1. |_| |
2. | |_| - 15 sekund czekamy
3. |_| |
|_| <- spięte piny zworką ;p
Ogólnie nie polecam tej drugiej metody, bo jest trochę kłopotliwa i możesz narobić więcej szkody niż pożytku. Najlepiej idź do jakiegoś serwisu komputerowego.
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 17:17 przez sintawati, łącznie zmieniany 3 razy.
-
kacperek167
Tymczasowo nic mi nie przychodzi do głowy.
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 17:26 przez sintawati, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kacperek167
Wydaje mi się że wiedzę jakowąś w tej materii posiadam jednak nie słyszałem o usuwaniu partycji z bios-u ....kacperek167 pisze:wszystko ok w biosie juz usunalem parcje a tu bach
Napisz krok po kroku co zrobiłeś.
Jeśli zmieniałeś coś w biosie jego reset poprzez przestawienie zworki jest najlepszym rozwiązaniem - nie w ten sposób nie popsujesz, po porostu przywrócisz bios do ustawień fabrycznych. Gdzie znaleźć zworkę dowiesz się z instrukcji swojej płyty głównej.
Jeśli problem jest z dyskiem warto podłączyć go do innego komputera. Jeśli będzie na oddzielnej taśmie nie ma znaczenia w jakim jest trybie. Ważne żeby system bootował z innego dysku - do ustawienia w biosie.
W razie pytań daj znać na PW - jakoś się dogadamy i kompa się zreanimuje :)
przypuszczalnie kolega usunął partycję nie "w biosie" a po prostu za pomocą instalatora systemu. nazywa to biosem bo to trochę tak wygląda, nie ma windowsowych okienek. wtedy prąd wysiadł i wszystko się wysypało.
dysk w biosie jest widziany skoro jest komunikat "brak dostępu do dysku" to znaczy ze ten dysk jest ale ma uszkodzoną strukturę.
proponuję podłączyć go do innego komputera, ściągnąć i zainstalować jakiś program z gatunku "manager dysku" i usunąć wszystkie śmieci jakie na nim mogły pozostać i od nowa utworzyć partycje.
widzę że sintawati już to napisała wcześniej :)
tłumaczy mnie tylko godzina.
dysk w biosie jest widziany skoro jest komunikat "brak dostępu do dysku" to znaczy ze ten dysk jest ale ma uszkodzoną strukturę.
proponuję podłączyć go do innego komputera, ściągnąć i zainstalować jakiś program z gatunku "manager dysku" i usunąć wszystkie śmieci jakie na nim mogły pozostać i od nowa utworzyć partycje.
widzę że sintawati już to napisała wcześniej :)
tłumaczy mnie tylko godzina.
Ostatnio zmieniony 2011-01-07, 03:38 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!