czarne podłoże

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

czarne podłoże

Post autor: wojtekr »

Witam,

planuję restart w moim mniejszym akwarium 54l z krewetkami u gupikami i neonami zielonymi. Obecnie w podłożu na substracie (już nie pamiętam jakim) mam czarny bazalt. Po restarcie planuję na warstwie ziemi dać również czarne podłoże i tutaj jest problem.

Ponieważ to ma być z założenia low-tech (już drugi), nie będę na ziemię dawał drogich rozwiązań ADA, czy coś w tym stylu.

Bazalt mi nie odpowiada, bo ma ostre krawędzie i trudno się sadzi roślinki, poza tym widzę, że świderki mają problem, nie mówiąc już o jakichś rybach kopiących w dnie.

Jakie podłoże proponujecie, takie które miałoby gradację 2-4 i nie zmieniało parametrów wody. W sklepach akwarystycznych praktycznie nie ma czegoś takiego. Jak nie bazalt, to jakieś sztycznie barwione podłoża. Czy jest coś takiego, jak czarny żwirek kwarcowy? Ciekaw jestem jakie macie rozwiązania na czrne podłoże.

Dzięki za podpowiedzi.
Wojtek

zami84

Post autor: zami84 »

ktos kiedys wspominal na forum ze wrzuca bazalt do betoniarki z kilkoma szuflami piachu, zostawia na jakis czas, a po zakonczeniu bazalt jest "nieostry" ;)

------------
Jak robie takie blędy to mowcie xD.
Czytam teraz i coś w oczy kuje :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 14:33 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

nemrod

Re: czarne podłoże

Post autor: nemrod »

wojtekr pisze:Czy jest coś takiego, jak czarny żwirek kwarcowy? Ciekaw jestem jakie macie rozwiązania na czrne podłoże.
Jest coś takiego, kwarcowy czarny okrągły. Kupiłem kiedyś na Równej, sprzedawane w zestawach: paczka pięć woreczków dwulitrowych. Cena, o ile pamiętam, 25 zet za całość. Wziąłem całą paczkę, inaczej się nie da, zużyłem dwa woreczki. Odszukać pozostałe?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Na Równej jest nowy "żwir" drobny czarny połyskujący. Mamy go w klubie i bardzo ladnie się prezentuje w krewetkowym. Wygląda jak cieniutkie plytki wegla z połyskiem. Cena to około 6-7 zl za 2,5 litra
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

nemrod, akurat właśnie potrzebuję 6 litrów. Jeżeli dasz radę odszukać (przy okazji powiedz jak to się zachowuje w akwarium) to kupiłbym. A pamiętasz jaka gradacja?

Jeżeli nie, to zdecydowałbym się na ten nowy "żwir" drobny czarny połyskujący, o którym megalomaniacc pisze. Mam nadzieję, że nie jest tak ostry jak bazalt i nie "tnie łodyg" przy sadzeniu.

A pamiętam ten post o szlifowaniu bazaltu, tylko nie mam betoniarki i dla tych 6 litrów, które potrzebuję, to może się okazać za droga impreza.

Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”