Niedobór Fe?
Niedobór Fe?
Ostatnio zauważyłem na swoim umbrosum , że liście robią sie lekko przezroczyste, ten sam problem gdzieniegdzie ma staurogyne sp. ale ona znacznie mniej. Czyżby brakowało żelaza, boje sie zwiekszać bo dopiero co nitki odeszły i akwa wyszło w końcu na prostą. Mikro podaje Profito połowe dawki zalecanej co 2 dni. Zdjecie troche prześwietlone bo normalnie umbrosum jest zielone nie takie jasne, ale widać dokładnie w zaznaczonym przeze mnie miejscu o co chodzi
?? dodam, że wszystkie rośliny oki, jedynie staurogyne w niewielu małych punktach ma to samo, ale w 90% mniej niż umbrosum, tak samo czubki microzorium thin leaf nowe odrosty.

Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 17:54 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
To chyba nie to. Nawożę w sposób umiarkowany, rośliny bąblują ładnie, rosną i maja ładne kolory i prawidłowy kształt, cyrkulacja dobra, chodzą dwa filtry JBL e900, podmiany wody 40% cotygodniowo na kranowit, światło 7h z czego w większości ok. 0,75w/l, natomiast 2 godziny pali się pełna moc tj. 0.9w/l. Do podmiany daje Mg 5,6ppm, oraz 7ppm K, jednorazowo,potem reszta K, pochodzi z KNO3m które dawkuje codziennie po 1,12ppm. W dawkah codziennych dodaję zatem częsc K jak juz wspomniałem, oraz N - po 1,20ppm, oraz P - po 0,2 ppm dziennie. Łączne stężenie makro tygodniowe stanowi: N - 9,18-10ppm, P - 1,2ppm, K 15ppm, Mg - 5,6 ppm. Mikro podaje z Profito, do tej pory delikatnie bo dopiero co odeszły nitki i akwarium wyszło na prostą. ( nagle zniknęły wczoraj
). Profito nie jest podawane razem z fosforem, lecz co dwa dni po zgaszeniu światła. W tym tygodniu dałem już nieco większą dawkę niż dozowałem wcześniej ( dotychczas śladowo bardzo z mikro bo były nitki gdzieniegdzie). Zalecana dawka producenta na moje 200l netto to 20ml co daje ok 0,24Fe, ja w tym tygodniu podałem juz 12ml podzielone na 3 dawki. Może po zwiększeniu mikro sytuacja się poprawi, poczekam pare dni i zobaczę. Myślałem, tez, aby może nie zwiększać już mikro, które jakieś tam stężenie w wodzie jest, a dodać może sam chelat żelaza. Nie wiem jednak czy warto, bo chloroz żadnych nie widać, poza tym przypadkiem z umbrosum i średnim wybarwieniem coloraty, ale jak wiemy tutaj nie tylko żelazo gra rolę.
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 09:10 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
- Witek Miszczak
IMHO stosując kranovit dostarczasz wystarczającą ilość Ca i Mg. Jeżeli jeszcze dalej podajesz ww mają one moc blokującą przyjmowanie K. Wg zulixa poziom KH 8 nie wymaga suplementacji Ca i Mg, a o ile dobrze pamiętam łodzianka ma KH 11.
Poziom Fe łatwo (i tanio) zmierzyć zoolekiem - nadwyżka jest szkodliwa!
Poziom Fe łatwo (i tanio) zmierzyć zoolekiem - nadwyżka jest szkodliwa!
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 16:53 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadza sie Witek, tyle, że ja mam w wodzie niedobory magnezu, mieszkam w Aleksandrowie i mam tu wode z głębinówki. Oczywiście od wodociągów nie mogę uzyskać informacji, nie podaja ilosci magnezu ani Ca
rozporządzenie nie wskazuje wprost aby badac te dwa pierwiastki, taka informacje uzyskałem. Pani podała mi jednak ilośc CaCO3 które wynosi 165mg/l. PRzyjmuje sie, że Ca stanowi 40% CaCO3 - czyli Ca mam jakies ok. 66mg/l. Biorac pod uwagę moje gh w kranie ( 9dgh) i ilość Ca - bezpośrednio z wzoru moge wyliczyc zawartosc Mg..... (17.86 x dGH) - (2.5 x Ca mg/l)) / 4.1 = Mg mg/l wychodzi, mi praktycznie zero magnezu. Nie podaję więcej anizeli 5,6ppm Mg do podmian
tutaj rowniez tak wychodzi
http://www.flowgrow.de/camg.php
tutaj rowniez tak wychodzi
http://www.flowgrow.de/camg.php
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 18:35 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
- Witek Miszczak
Jeżeli to nie Łodzianka, z którą walczyłem ze skutkiem pozytywnym jak chyba wielu z tego forum, to możesz powalczyć tak jak ja teraz - leję RO, sypię kh/gh plus sery do stawu wg instrukcji podnosząc KH do 8 i leję swoją miksturę bez Mg, Ca i P oraz carbo. I jest git. Podmiana raz na tydzień 1/2. Zioło rośnie, że widłami wyrzucać.