problem z Blyxa japonica (Blyksa japońska)
problem z Blyxa japonica (Blyksa japońska)
Blyxa japonica (Blyksa japońska) rośnie mi mniejsza od lileopsisa wszyscy mają gąszcze z tej rośliny a mi rośnie jak mega mały trawnik
co jest nie tak

Ostatnio zmieniony 2010-01-01, 21:26 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Dokładnie...blyxa tak jak i kryptokoryny lubi stare, dno. Jednak powinno być bogate w makro a nawet dodatek gliny. Pałeczki nawozowe powinny pomóc.Pigul71 pisze:O ile pamiętam lubi stare, zapuszczone podłoże.
Bez przesady....ja mam dość niskie akwarium a światła przypada ok.1W/l i blyxa rośnie jak szalona i jest wysoka prawie na 10-12cm... No i lubi również CO2, nawet sporoPigul71 pisze:Za dużo światła?
- andrzej_vader
U mnie wogóle nie rosnie
Dwa akwaria na ziemi ogrodowej z dobrym oświetleniem ale z twarda woda i badyl sie rozpuszcza zamiast rosnąć. Z kilunastu sadzonek została jedna przypominająca [autocenzura]. Ale to zapewne problem ze zmiana warunków bytowania blyxy. Widocznie w poprzednim akwarium miała stworzone bardziej przyjemne dla niej warunki niz u mnie. Ale jesli ta kępka nie umrze i sie przyjmie, czyli zaadaptuje do nowych warunków to stanie się chwastem
Czekam więc na zachwaszczenie. Identycznie mam z cabombami. Te też nie lubią za bardzo twardej wody.