blyksa umiera

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lenorrro

blyksa umiera

Post autor: lenorrro »

co jest nie tak?? co moge zrobic by ją uratować???
Nie ma, ale bedzie ;)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Opisz jaki masz baniak i jakie warunki, bez tego nie pomożemy, no bo jak. Blyxa jest wymagającą rośliną i lubi marudzić. Pewnie żółknie i skręcają jej się liście?

Awatar użytkownika
lenorrro

moj baniak ma 112 litrów. zwir o granulacji ok 1 mm. niczym nie nawożę. objawy są takie: z koloru zielonego zrobiła się mdło zielona i przezroczysta po czym listki powypadały ;/
Nie ma, ale bedzie ;)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Uuu no to zupełnie inaczej niż blyxa ma w zwyczaju schodzić z tego świata kiedy ogólnie jest jej dobrze, ale czegoś jej brakuje do szczęścia. A jak pozostałe rośliny? Rosną jakoś?

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Jeśli zupełnie nie padła to wsadź jej jakiś nawóz w tabletkach pod korzenie. Najlepiej kombinacje mikro plus makroelementy. Sera robi oba rodzaje tabletek, u mnie sprawdzają się przy żabienicach. Nie wkładaj zaraz pod roślinę tylko co najmniej centymetr od niej.

maksior

Post autor: maksior »

Ja bym sie nie bawil w tabletki. Żeby coś roslo to najlepiej dać coś pod ten żwirek . Polecam tetre podłoże na nia żwirek i już mamy połowe sukcesu . Potem co2 by się przydało . Dezodorant od pana z Diodonu już daje efekt . Jak zadrogo to bimbrownia , raz w tygodniu zacierek i efekt widać . Nawozy Aqua artu i po problemie . Swietlówki zwykłe czy już lepsze są ? Powodzenia ja już nie raz dałem du.. ale się uczę i zaczyna to przynosić efekty. Lennoro a ty te skalary odemnie wziąłeś do 112 to o0ddaj je komuś nie męcz ich . Pozdro.
Ostatnio zmieniony 2010-04-06, 08:13 przez maksior, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Po co od razu rewolucję w baniaku robić, póki co wystarczą tabletki a z czasem podłoże samo się użyźni.

Awatar użytkownika
lenorrro

dzieki za rade. skalary są u moich rodziców w 240 :) kupiłem te nawozy w kulkach i wsadzilem je ale okazało się chyba ze korzeń byl przegnity i wszystkie liscie powypadały, powypadały tez liscie od zabienicy. czy to wina niedoboru nawozu????
Ostatnio zmieniony 2010-04-06, 10:18 przez lenorrro, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma, ale bedzie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”