lopuch pisze:Najtańszy z elektronicznym statecznikiem to ten wyliczony powyżej za 560zł (ale ze zdjęć nie za bardzo mi się podoba)
Czyli w zasadzie dość dużo jak na coś,co zbytnio się nie podoba.
A rozważałeś możliwość dołożenia jednak do tego przedsięwzięcia pieniędzy i skupić się na gotowej takiej lampie za 600zł + żarniki ???
Całkiem ładna. Ale jest kilka ale:
- nie mogę sobie pozwolić na podwieszenie do sufitu bo nad akwarium mam szafkę i linki uniemożliwiały by mi otwieranie tej szafki
- długość lampy 90cm a akwarium 125 wiec pewnie problem z zamocowaniem na bokach akwarium także (być może problem z doświetleniem boków)
- cena 720-740zł i brak informacji czy statecznik jest elektroniczny)
Zakupiłem lampy http://www.aqva-light.pl/katalog.php?UI ... 11b6df10ce "Clarias SM". Po dłuższym mailowaniu z właścicielem sklepu dogadałem się i wymienił mi stateczniki magnetyczne na elektroniczne. Za dwie takie lampy + wymiana stateczników + wymiana żarników na OSRAM 70W Excellence 5600K kosztowało mnie 750zł. Co prawda więcej niż początkowo myślałem że wydam ale powiem że jestem zadowolony. Elektroniczy statecznik powoduje że lampa tak się nie nagrzewa po 10 godzinach pracy lampy można ją spokojnie dotknąć (metalowej obudowy) temperatura tak na dotyk koło 40 stopni. W akwarium tak porównując wydaje się trochę ciemniej niż przy starym oświetleniu led które miałem ale różnica chyba wynika z innej barwy światła niż jasności samej w sobie. Ledy były 6500K (ok 7000lm) a obecnie mam 5600K (12000lm). Za to dużo lepiej reagują na obecne światło roślinki o czerwonym zabarwieniu czerwień wygląda bardziej naturalnie i jest intensywniejsza (ale to też chyba powoduje bardziej naturalna barwa światła 5600K i dodatkowa Ra>85)
PS Jedyne czego mi obecnie brakuje w porównaniu z poprzednim oświetleniem to powolnego rozjaśniania i ściemniania światła (takiej symulacji dnia) ale może coś w niedługiej przyszłości wymyśle.
Ostatnio zmieniony 2011-03-12, 15:03 przez lopuch, łącznie zmieniany 2 razy.