60l obsada
60l obsada
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum,
Mam akwarium 60l (miałem większe ale niestety mam za małe mieszkanie...)
Szukam jakiejś ciekawej obsady do zbiornika chodzi mi o rybki oraz o rośliny.
Posiadam ze starego zbiornika Zbrojnik Niebieski dorosły samiec (cudo) i małego zbrojnika lamparciego (jednak czuje że jak urośnie oddać trzeba będzie...)
Nie znam się zbytnio na akwarystyce a chciałbym żeby rybki miały u mnie dobrze dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanki.
To mój pierwszy post na tym forum,
Mam akwarium 60l (miałem większe ale niestety mam za małe mieszkanie...)
Szukam jakiejś ciekawej obsady do zbiornika chodzi mi o rybki oraz o rośliny.
Posiadam ze starego zbiornika Zbrojnik Niebieski dorosły samiec (cudo) i małego zbrojnika lamparciego (jednak czuje że jak urośnie oddać trzeba będzie...)
Nie znam się zbytnio na akwarystyce a chciałbym żeby rybki miały u mnie dobrze dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanki.
-
furious tomash
na lamparciego to trochę za małe to akwarium ;)
obstawiam, że 90% użytkowników zaproponuje jakieś kirysy zamiast zbrojników (ja np. cały czas jestem zauroczony pandami ;) )
PS. nie pisz postów "jeden pod drugim" bo Cię "góra" zaraz wytarga za uszy ;)
pozdrawiam
PS2. było pare podobnych tematów; zerknij, może coś Cię zainteresuje
obstawiam, że 90% użytkowników zaproponuje jakieś kirysy zamiast zbrojników (ja np. cały czas jestem zauroczony pandami ;) )
PS. nie pisz postów "jeden pod drugim" bo Cię "góra" zaraz wytarga za uszy ;)
pozdrawiam
PS2. było pare podobnych tematów; zerknij, może coś Cię zainteresuje
Ostatnio zmieniony 2011-05-19, 21:30 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...
Dzięki za odp.
No wiesz w sumie kiryski też mi się podobają poza tym można mieć stadko a nie dwie sztuki glonka.
Myślałem też o brzance sumatrzańskiej może 5 sztukach ale to sa chyba zbyt duże ryby jak na takie akwarium...
bardzo mi się te razbory podobają załóżmy taką obsade:
razbory 10sztuk
ramirezy cobalt blue coś tam.. parka
5 kirysków (1 albinos koniecznie)
generalnie chyba nic już się tu nie upcha prawda? dużo roślin dodam widziałem u innych Użytkowników w 60l piekne rośliny..hehe wybiorę coś pewnie pasującego do tych rybek jakies kamienie
a jakie dno proponujecie na jakim dobrze rośliny rosną ? Ja za 50pare zł widziałem fajne dno JBL
No wiesz w sumie kiryski też mi się podobają poza tym można mieć stadko a nie dwie sztuki glonka.
Myślałem też o brzance sumatrzańskiej może 5 sztukach ale to sa chyba zbyt duże ryby jak na takie akwarium...
bardzo mi się te razbory podobają załóżmy taką obsade:
razbory 10sztuk
ramirezy cobalt blue coś tam.. parka
5 kirysków (1 albinos koniecznie)
generalnie chyba nic już się tu nie upcha prawda? dużo roślin dodam widziałem u innych Użytkowników w 60l piekne rośliny..hehe wybiorę coś pewnie pasującego do tych rybek jakies kamienie
a jakie dno proponujecie na jakim dobrze rośliny rosną ? Ja za 50pare zł widziałem fajne dno JBL
Ramirezy nie są dobrymi rybami dla początkujących. Szczególnie electric blue. Zbrojniki za duże. Tak jak Tomash pisze; pandy są dość małe i ładne. Kiryski niech będą tego samego gatunku; jak zdecydujesz się na pandy to pamiętaj, że albinos też powinien być pandą. 
Rośliny to nietylko podłoże. Jakie masz światło nad bańką? zamierzasz nawozić?
Rośliny to nietylko podłoże. Jakie masz światło nad bańką? zamierzasz nawozić?
Ostatnio zmieniony 2011-05-20, 06:04 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
świetlówki OSRAM 15W
zgodzę się że zbrojniki za duże ale to pomyslim z czasem o ich oddaniu bądź zamianie.
To jakie inne rybki byś proponował?
Chciałbym mieć ładne zarośniete częściowo akwarium niebawem kupuje filtr zewnętrzny do akwa 240l czyli chyba lepszy ten co ja mam teraz (fan1 lub fan2 nie mam jak zagladnać teraz)
Ja juz w większym akwa pawiookie miałem;) Cuddddddoooo i gdyby nie moje małe mieszkanie to miałbym nadal.. ale może kiedyś..
zgodzę się że zbrojniki za duże ale to pomyslim z czasem o ich oddaniu bądź zamianie.
To jakie inne rybki byś proponował?
Chciałbym mieć ładne zarośniete częściowo akwarium niebawem kupuje filtr zewnętrzny do akwa 240l czyli chyba lepszy ten co ja mam teraz (fan1 lub fan2 nie mam jak zagladnać teraz)
Ja juz w większym akwa pawiookie miałem;) Cuddddddoooo i gdyby nie moje małe mieszkanie to miałbym nadal.. ale może kiedyś..
Ja miałem Pawiookie
2-3 miesiące w 60l
potem 120 zawsze rosły w niecałe 8 miesięcy do 20cm.
Czytałem w sieci że 300l na parę starczy a własnie chciałbym pare ( albino + red oscar )
teraz musiałem się pozbyc niestety bo przeprowadzam sie dość wolno a o ryby trzeba dbać..i poważnie mówisz że 300l na pare to mało???? Wiele osób tak ma i ja myślałem właśnmie że to dobrze
2-3 miesiące w 60l
potem 120 zawsze rosły w niecałe 8 miesięcy do 20cm.
Czytałem w sieci że 300l na parę starczy a własnie chciałbym pare ( albino + red oscar )
teraz musiałem się pozbyc niestety bo przeprowadzam sie dość wolno a o ryby trzeba dbać..i poważnie mówisz że 300l na pare to mało???? Wiele osób tak ma i ja myślałem właśnmie że to dobrze
Mysle ze 300 litrów na pare to i tak mało bo wstawisz im jakieś korzenie i juz nie będą miały zabardzo jak sie ruszyć jak dorosną do takich rozmiarów.No chyba ze jakiś mały. Chciałem u siebie w 450 litrach 150x50x60 wpuścic albo pawiookie albo frontosy dorastają podobnie , to powiedzieli mi na innym forum ze dla takich ryb to min 500 litrów 200x50x50.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP