Dylemat w sprawie podłoża

ODPOWIEDZ
rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Mam zamiar zrobić restart zbiornika.Obecnie w akwarium mam jako podłoże jakiś substrat (nie pamiętam jaki) jest brązowy,ale nie jestem z niego zadowolony gdyż ma dużo pyłu.W baniaku 60l pływają kiryski,neonki,gupiki,krewetki i ślimaki(helenka,świderek).Oczywiście jak kiryski zaczynają buszować po dnie cały pył zaczyna pływać i osiadać na roślinkach a co za tym idzie ma to wpływ na wygląd akwarium.Mam zamiar dać ziemię na spód i oddzielić ją siatką do styropianu od... i tutaj mam do was prośbę o pomoc w doborze podłoża.Czy biały piasek nie zmiesza się z ziemią?Myślę nad gradacją 1-4 mm(żwirek).Czy lepiej dać ciemne podłoże czy jasne(pod względem zachowania czystości).Wiem tylko że nie może być ostry ze względu na kiryski.Wszelkie porady mile widziane.
Ostatnio zmieniony 2011-05-24, 18:26 przez rekrut81, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Od ponad roku mam ziemię pod żwirem i jestem z tego rozwiązania zadowolony jeśli chodzi o rośliny,ale na tym zadowolenie się kończy.
Nie użyję już ziemi jako podłoża z czysto estetycznych względów.
Jakiekolwiek ingerencje w rośliny,ich przesadzanie i tym podobne kończyły się przenikaniem ziemi.
Ostatnio zmieniony 2011-05-24, 19:38 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Gr4b3Q

Post autor: Gr4b3Q »

Ja mam u siebie grysik bazaltowy pod nim siatkę plastikową bezbarwną i na dole ziemia przykryta cienką warstwą substratu od Filtus'a żeby ziemia nie przenikała wyżej - rozwiązanie świetne bo przy przesadzaniu roślin substrat filtusa trzyma ładnie ziemie w miejscu a siateczka z drobnymi oczkami (castorama) nie pozwala przejść wyżej substratowi ;) Jest czyściutko i schludnie. Co do wyboru podłoża to proponowałbym Ci może takie rozwiązanie że grys bazaltowy w 2/3 akwarium i plaża z drobnego piasku. zeby je rozdzielić jakoś porządnie możesz użyć takiego rozwiązania : http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6262
wg mnie i kiryski i krewetki ze świderkami byłyby zadowolone ;)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Hej, ja tez zastanawiałem sie ad ziemią, nawet kolega Lukiki mi polecał goraco, ale po wielu opiniach zakupiłem biogrunt firmy aquabotanique ( chyba tak to sie pisze :-> ). Nie wypowiem się na jego temat bo baniak cały czas nie jest jeszcze zalany :-/ , wszystko czeka ładnie łącznie z filtrem zwirkiem itp ( brak czasu i przeciwności losowe). Na różnego rodzaju forach polecali ziemię lecz czasami pojawiaja sie, zwłaszcza na poczatku, problemy podobno z wysypem glonów, co nie jest chyba regułą. lProblem z ziemia jest domyslam sie taki, że może ona zawierac w sobie może mnóstwo niekontrolowanych potem substancji ( czasem nawozy szczątkowe ilości) ,a gotowe substraty są chyba bardziej przewidywalne. Zobacze jednak, jak zaleje zbiornik. Ten Biogrunt to jedno z tańszych substratów i wszyscy sobie chwalą.
Ostatnio zmieniony 2011-05-25, 07:35 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

rekrut81

WIELKIE DZIĘKI za podpowiedzi zwłaszcza za patent z ziemią i substratem Gr4b3Q :-) .O tym nie pomyślałem :oops: .A nad tą ścieżką piasku muszę się zastanowić.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jak masz czas to możesz zmineralizować ziemię. Mniejsze ryzyko... ;-)

rekrut81

Irek pisze:Jak masz czas to możesz zmineralizować ziemię. Mniejsze ryzyko... ;-)
A na czym by to miało polegać?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Wygugluj... ;-)
Chodzi o ''wyczyszczenie'' ziemi z nadmiaru nawozów a później ich uzupełnieniu stosując dolomit, k2so4 itd. Z pozoru bez sensu ale pozwala mieć tą pewność w jakich proporcjach tak na serio mamy pierwiastki w ziemi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”