piasek kwarcowy
piasek kwarcowy
Witam, Miał ktos piasek kwarcowy w akwarium?? Czy taki piasek nadaje sie do akwarium i jest bezpieczny dla ryb???
zwykły piasek kwarcowy dostępny w prawie każdym zoologiku może zawierać jakieś śladowe ilości wapnia (przynajmniej mi się to trafiło nie wiem jak ale się trafiło) wystarczy tylko trochę kw.solnego i po sprawie zostawić na noc i rano przepłukać porządnie i po sprawie i nie zmienia parametrów więc bez obaw
Ja jestem totalnym przeciwnikiem piasku kwarcowego. Kiedy go stosowałem nigdy nie rosły mi rośliny. Możliwe, że to wina "stref beztlenowych". Osobiście używam teraz najdrobniejszego żwirku kwarcowego czyli 2-4mm i uważam, że jest to jedno z lepszych podłoży. Miałem wcześniej Aqua-substrat II ale, o ironio, rośliny mi zbyt szybko rosły i zrezygnowałem z niego ;)
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Ja miałem w poprzedniej aranżacji piasek z OBI <piasek do piaskownicy 20kg za 10 zł> pod nim ziemie ogrodową i roślinki śmigały. Na jednym forum ktoś mi w temacie napisał że włąśnie obaliłem mit że na piasku nie można mieć roślinnego akwarium.
więc się da 
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
Czekaj czekaj, Romek. Ja w pracy też mam piasek kwarcowy dekoracyjny do elewacji i nic się nie dzieje. Myślę, że autor postu ma na myśli pył kwarcowy używany do akwarii typu Malawii czy Tanganika ;)
Edit:
IMHO nie będzie zmieniał parametrów.
Chcesz stosować drobny piasek 2-4 mm np ? Czy pył kwarcowy ?
Edit:
tomala78 pisze:ja u siebie nie bede mial za wiele roslin ponieważ bedą to czarne wody. chiodzi mi czy taki piasek nie mienia parametrów wody.
IMHO nie będzie zmieniał parametrów.
Chcesz stosować drobny piasek 2-4 mm np ? Czy pył kwarcowy ?
Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 21:57 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr