Skąd obsada i wyposażenie?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mbienkowski

Skąd obsada i wyposażenie?

Post autor: mbienkowski »

Witam,

właśnie kolekcjonuje rzeczy do nowego zbiornika i zastanawiam się gdzie mógłbym kupić czarny piasek lub żwir o bardzo małej granulacji. Oprócz tego potrzebuje jeszcze kilka małych skałek, aby stworzyć mini góry w akwarium.
Z racji braku samochodu (korzystam tylko z komunikacji miejskiej) nie bardzo mam jak przewieźć większą ilość podłoża z Równej. Na Wydawniczej widzę, że już nic nie kupię, a szkoda. Od razu zaznaczam, że super drogiego podłoża i kamieni nie potrzebuje, czyli im taniej, tym lepiej ;-)

Jeśli chodzi o florę i faunę w akwarium to całość zamierzam obsadzić roślinami trawnikowymi i mchem. Oprócz tego może znajdę gdzieś Eleocharis Vivipara na tył. W skrócie - akwarium będzie raczej mało zarośnięte i znajdzie się sporo wolnej przestrzeni do pływania. Stąd zastanawiam się nad obsadą. Obowiązkowo krewetki RC, a do tego... no właśnie :-P

Rozważam kupno pseudomugili, bystrzyków amandy lub tęczanek filigranowych. Najbardziej skłaniam się ku pseudomugilom, ale z tego co widzę trochę ciężko je dorwać na Starcie. Na Równej od dawna nie byłem, więc nie wiem czy są, a jeśli nawet to w jakiej cenie. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... :-)

Zbiornik będzie miał 56l, dlatego jeśli nawet kupie wcześniej wspomniane pseudomugile to nie mam pojęcia ile ich tam wpuścić. Co o tym wszystkim sądzicie?

Pozdrawiam,
Michał

P.S. Do zakupu samych rybek i krewetek jeszcze sporo czasu. Obecnie najważniejsze jest dla mnie tanie podłoże i kamienie.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

bieniomajster pisze:zastanawiam się gdzie mógłbym kupić czarny piasek lub żwir o bardzo małej granulacji.
Giełda na Równej(Zoolux) lub w niedzielę na Starcie...jest to bardzo fajny piasek?, żwirek? kwarcowy... ;-)
bieniomajster pisze:Z racji braku samochodu (korzystam tylko z komunikacji miejskiej)
W tym wypadku to mógłbyś "zaszaleć" i zamówić taryfę :-P
bieniomajster pisze:nie bardzo mam jak przewieźć większą ilość podłoża z Równej.
Ileż Ci trza tego podłoża, że już na samym początku się poddajesz?
bieniomajster pisze: Na Wydawniczej widzę, że już nic nie kupię
A cóż tam za sklep lub "coś" na podobę się mieściło? Bo szczerze powiem pierwsze słyszę o czymś takowym... :shock:
bieniomajster pisze: Obowiązkowo krewetki RC, a do tego... no właśnie :-P
Bystrzyki Amandy...sprawdzone rybcie co do koedukacji z kreweciami ;-)
bieniomajster pisze:Najbardziej skłaniam się ku pseudomugilom, ale z tego co widzę trochę ciężko je dorwać na Starcie. Na Równej od dawna nie byłem, więc nie wiem czy są,
Są na Równej...jak również inne "pseudomógile"...jednak ceny ci nie powiem, bo nie pamiętam...Ale sam swego czasu miałem chęć na "furkatusy"...i były ;-)
Co do reszty Twych pytań...Hm...w takim litrażu to nie poszalejesz, może kilka...naście sztuk to max? :-)

Awatar użytkownika
mbienkowski

krzych0062 pisze:Giełda na Równej(Zoolux) lub w niedzielę na Starcie...jest to bardzo fajny piasek?, żwirek? kwarcowy... ;-)
Jutro będę na giełdzie to się rozejrzę :-)
krzych0062 pisze:W tym wypadku to mógłbyś "zaszaleć" i zamówić taryfę :-P
Oj, nie, nie. Ja to biedny student jestem, a z Równej do mieszkania z 10km będzie :-)
krzych0062 pisze:Ileż Ci trza tego podłoża, że już na samym początku się poddajesz?
Nikt się nie poddaje, tylko jak tam pojadę to wrócę jak wielbłąd. A to korzenie fajne i będą do terrarium, a to jakieś preparaty, skałki, rośliny, karmówka, bo tania :)
krzych0062 pisze:A cóż tam za sklep lub "coś" na podobę się mieściło? Bo szczerze powiem pierwsze słyszę o czymś takowym... :shock:
Była tam hurtownia (link do tematu na forum: http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=5974).
krzych0062 pisze:Co do reszty Twych pytań...Hm...w takim litrażu to nie poszalejesz, może kilka...naście sztuk to max? :-)
Niestety na większy litraż nie mam szans - za mały parapet ;)

Awatar użytkownika
krzych0062

bieniomajster pisze:Jutro będę na giełdzie to się rozejrzę :-)
Cena zdecydowanie wyższa aniżeli na Równej...a różnica w cenie zrekompensowałaby Ci tą taryfę, tym bardziej, że zrobisz "grubsze" zakupy i jak wspomniałeś
bieniomajster pisze: jak tam pojadę to wrócę jak wielbłąd.
:mrgreen: :-D
bieniomajster pisze:Była tam hurtownia
Aaaa...myślałem bardziej o jakimś zoologu ;-)
bieniomajster pisze:Niestety na większy litraż nie mam szans - za mały parapet ;)
To i tak niezły masz parapet...u mnie mieszczą się tylko dwa 30l "baniaczki" :mrgreen: :-P
Ostatnio zmieniony 2012-01-28, 18:18 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mbienkowski

Zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem. Myślałem o świetlówkach LED T8, jednak po konsultacji z osobą, która sama je stosuje doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu...

Doszedłem do wniosku, że musiałbym użyć minimum dwóch świetlówek LED, które łącznie pobierałyby około 20W, a zapłaciłbym za nie 200 zł. Co trochę boli po kieszeni, a oszczędność niewielka...

Kolejne pytanie do Was - co polecacie (T5/T8 około 60cm).
Zastanawiam się czy użyć jednej mocniejszej czy dwóch słabszych świetlówek.

Edit:
Zapomniałem dodać, lista roślin jakie planuje:
- Mini pelia,
- Pogostemon helferi (1-2 szt. tak dla ozdoby),
- Eleocharis vivipara (na tło),
- Anubias nana (jakiś mały),
- Lilaeopsis brasiliensis,
- Glossostigma elatinoides,
- Hemianthus callitrichoides,
- Echinodorus tenellus,
- Flame Moss,
- Taiwan Moss,
- Christmas Moss.
Ostatnio zmieniony 2012-01-28, 22:13 przez mbienkowski, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Co do flory...miej świadomość, że wiele z nich to rośliny światłolubne...więc pomyśl o lepszym, mocniejszym światełku :-)

Awatar użytkownika
mbienkowski

W takim razie czy 2x18W da radę?

Awatar użytkownika
krzych0062

Tak już lepiej... ;-) Ale pomyśl o elektronicznych ballastach a nie o starych "dławikach" i starterach ;-) Ewentualnie T-5ki o podobnych parametrach wchodzą w rachubę... ;-)

Awatar użytkownika
mbienkowski

Pierwsze słyszę, więc mam zadanie na jutro - podpytać wujka Google :-)
- Węgiel organiczny BiCarbon Wet
- Nawóz MikroMakro
- Nawóz Mikro
Cena 15 zł za 0,5L

Awatar użytkownika
krzych0062

bieniomajster pisze:Pierwsze słyszę
Tzn? Rozwiń swe wątpliwości, niewiedzę... ;-)

Awatar użytkownika
mbienkowski

Nigdy nie słyszałem o elektronicznych ballastach, ale nadrobię zaległości :) Oczywiście z chęcią zapoznam się z informacjami/lekturą od osób zorientowanych w temacie.

Jeszcze nigdy sam nie robiłem oświetlenia, więc wolę najpierw zebrać potrzebne informacje co by się nie przysmażyć za mocno :-P
- Nawóz MikroMakro
- Nawóz Mikro
Cena 15 zł za 0,5L

Awatar użytkownika
krzych0062

bieniomajster pisze:Oczywiście z chęcią zapoznam się z informacjami/lekturą od osób zorientowanych w temacie.
Napisałem Ci już wcześniej na pw... ;-)

Awatar użytkownika
mbienkowski

No i zapadła decyzja, co powiecie na taką obsadę:
- kilka red cherry lub sakur na początek,
- boraras brigittae,
- kilka świderków, aby mieliły dno,
- ewentualnie cierniooczki o ile udałoby mi się znaleźć bardzo delikatne podłoże.

A żeby dogodzić trochę rybkom zapewne do roślin dosadziłbym np. limnophilę aquaticę.
- Nawóz MikroMakro
- Nawóz Mikro
Cena 15 zł za 0,5L

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Do 50 litrow aquatice chcesz wlozyc?
Jak idziesz na calosc,to czolg jeszcze tam wloz.
Piszesz o skalkach,o gorach i limnophilia wyskakujesz,no nie tedy droga,to nie pasuje.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mbienkowski

Hmmm... nie wiem jak opisać to co chcę zrobić w akwa. Ogólnie po prawej stronie zbiornika zamierzam wrzucić jakieś malutkie kamienie, żeby coś wystawało z podłoża. Po lewej nie będzie jakaś wielka skałka, bardziej zależy mi na czymś co zapełni jako tako przestrzeń. Mógłbym wrzucić tam jakiś korzeń, ale osobiście wole jakąś kupkę kamieni ładnie obsadzonych mchem. Wiem, że żadna limnophilia do tego nie pasuje, ale patrząc po tym jaką chciałbym obsadę (mam na myśli razborki, bądź inne małe rybki) to one chyba potrzebują miejsc gdzie mogłyby się schować. Dlatego pierwszą rośliną jaka mi przyszła na myśl była aquatica ze względu na bardzo delikatne listki.
Stąd też moje pytania na forum. Chciałbym po prostu poznać Waszą opinię na temat takiej obsady i czy ma ona racje bytu w takim akwarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”