Czy pyszczaki są płochliwe?

ODPOWIEDZ
tomsoul

Czy pyszczaki są płochliwe?

Post autor: tomsoul »

Witam

Chciałbym zadać takie pytanie. Czy pyszczaki są płochliwe? W porównaniu np. z takimi rybami jak pielęgnice zebry czy Meeka? Zastanawiam się nad przemianą swojego baniaka w coś nowego.

Nairams

Post autor: Nairams »

Może zacznijmy tak .... Czy znasz biotop w jakim żyją pyszczaki ? Bo np taka Mekka nie ma nic wspólnego z Afryką, no chyba że Gwatemala czy Meksyk leża w Afryce :mrgreen: . To są dwa skrajnie różne biotopy, a tym samym różne są zachowania tych ryb.
Co znaczy płochliwe wg Ciebie ? Bo jeśli dasz Mekkę do akwarium z jedną kępką Vallisnery albo któregoś pyszczaka do akwarium z minimalną warstwą piasku i małym łupkiem piaskowym, to obaj przedstawiciele tych różnych środowisk będą spłoszone i będziesz je tylko męczył. Dziwne jest twoje pytanie, dlatego coś czuję, że przegapiłeś kilka "lektur" o biotopach.
Obrazek

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Nairams pisze:Bo np taka Mekka nie ma nic wspólnego z Afryką
Chyba jednak ma...bo i w Afryce żyją wyznawcy islamu ;-) :mrgreen:
Co do pozostałej części Twej wypowiedzi to się zgadzam...jeśli stworzy się rybom choć namiastkę ich biotopu, nie będą nadmiernie stresowane przez właściciela akwa lub innych współmieszkańców to wszystko powinno być OK. Będą się czuły, jak przysłowiowa ryba w wodzie, jednak muszą mieć zapewnione to minimum... ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

tomsoul pisze:Czy pyszczaki są płochliwe?
Są to dość śmiałe ryby, jak wszystkie pielęgnice. Żyją w pewnej hierarchii więc będą sztuki dominujące, będą sztuki podporządkowane - bardziej skryte. Pyszczaki, zwłaszcza te z Malawi, zawsze kojarzą mi się z pływaniem przy samej szybie i czekaniem na żarło, więc z płochością u nich ciężko;) Wszystko zależy też od warunków panujących w samym akwarium.
Nairams pisze:Może zacznijmy tak .... Czy znasz biotop w jakim żyją pyszczaki ? Bo np taka Mekka nie ma nic wspólnego z Afryką, no chyba że Gwatemala czy Meksyk leża w Afryce :mrgreen: . To są dwa skrajnie różne biotopy, a tym samym różne są zachowania tych ryb.
No ale przecież z wypowiedzi tomsoula nie wynikało, że chce te ryby trzymać razem, czy też chce pyszczaki trzymać w akwarium przygotowanym pod pielęgnice amerykańskie. Co do skrajności tych biotopów też nie trafiłeś, bo biotopy Ameryki środkowej pod wieloma względami bliskie są tym afrykańskim.

Nairams

Post autor: Nairams »

A ja nie napisałem, że będzie je trzymać razem. Chodziło mi tylko o to, że są to przedstawiciele dwóch różnych biotopów, może przesadziłem z tą skrajnością ale nie zmienia to faktu że są inne i ryby i środowiska, a tym samym ich zachowanie, dlatego wg mnie trudno je porównywać na tej płaszczyźnie.
Nie wiem co autor rozumie przez stwierdzenie "płochliwe", dlatego poruszyłem kwestię urządzenia zbiornika.
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 12:32 przez Nairams, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

tomsoul

Post autor: tomsoul »

Nairams pisze:Może zacznijmy tak .... Czy znasz biotop w jakim żyją pyszczaki ? Bo np taka Mekka nie ma nic wspólnego z Afryką, no chyba że Gwatemala czy Meksyk leża w Afryce :mrgreen: . To są dwa skrajnie różne biotopy, a tym samym różne są zachowania tych ryb.
Co znaczy płochliwe wg Ciebie ? Bo jeśli dasz Mekkę do akwarium z jedną kępką Vallisnery albo któregoś pyszczaka do akwarium z minimalną warstwą piasku i małym łupkiem piaskowym, to obaj przedstawiciele tych różnych środowisk będą spłoszone i będziesz je tylko męczył. Dziwne jest twoje pytanie, dlatego coś czuję, że przegapiłeś kilka "lektur" o biotopach.
Znam biotop zarówno jeziora Malawi i Tanganika jak i środkowoamerykańskich pielęgnic. Mam kilka akwariów. Spytać się można więc w nic się nie wczuwaj.
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 16:24 przez tomsoul, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Wiesz mam podobny problem, kupiłem z dwa miesiące temu do drugiego akwarium dorosłą parę księżniczek i od tej pory widziałem je tylko kilka razy. W akwarium mają piasek i wapień filipiński i ryby przekopały zbiornik tak żeby ich nie było widać. Może mi poradzicie coś ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”