jak założyć krewetkarium ??

ODPOWIEDZ
kacperek167

jak założyć krewetkarium ??

Post autor: kacperek167 »

Chciałbym założyc krewetkarium :) Dajcie mi wszystkie rady jakie znacie na ten temat zebym nie popełnił błedow :) Jaki litraż ? ile watt ? jakie rośliny ? i wiele wiele innych ??
Ostatnio zmieniony 2012-05-15, 12:16 przez kacperek167, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

I znow kolejny setny raz o,tym trzeba pisac?
A moze wystarczyloby troche samowykazania w tym temacie i normalnie tak jak z kazda inna sprawa spytac sie wujka,ktory dalej podlinkuje do mnostwa informacji.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Jaki masz fundusz ?
Ile miejsca ?
Od jakich krewetek chcesz zacząć ?
Czego oczekujesz od tego zbiornika ?

kacperek167

powiedzmy fundusz nieduzy :) Podobno red cherry sa najlatwiejsze . Chce zeby byl to ladny zielony zbiornik z redkami :) ...

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

To na start proponuje bez szaleństw akwarium 30 - 45 l, popatrz w ogłoszeniach może ktoś akurat ma coś do sprzedania z całym osprzętem, a jeżeli nie to możesz wybrać się na giełdę czw lub ndz i coś sobie skompletować.

Jeśli będziesz kupował nowe standardowe akwarium z pokrywą to do utrzymania roślin w odpowiedniej kondycji niezbędna jest modernizacja oświetlenia tak, aby było to min. 0,5 W/L. Koszt standardowej 30L z pokrywą to myślę jakieś 70 - 80 zł. jeśli kupisz je na giełdzie. Przerobienie akwa + oświetlenie myślę, że 30- 50 zł. w zależności co tam spłodzisz.

Grzałka z termostatem 50 W 20 - 30 zł.

Żwir może być zwykły bazalt jak najmniejszej granulacji ok. 2 zł. za paczkę , potrzebowałbyś takich ze 3-4. Jak chcesz mieć w akwarium coś z korzeniami to zawsze możesz pod dno dać ziemię, ale raczej się w to nie baw i postaw na mchy, anubiasy i microsorium.

Filtracja może być kaskada HBL - 501 + jakiś wkład 20 - 30 zł.

Do tego jakieś korzonki, ewentualnie kamory bądź kokos kwestia gustu.

Rośliny jakie chcesz też musisz się zastanowić.

Na początku zajmij się kompletowaniem sprzętu, potem jak bd miał już wszystko podpowiemy Ci co z aranżacją.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

kacperek167

mam akwarium takie 20 l bez pokrywy , sprzet tam jakis mam tylko filtracje chyba lepsza musze i najlepiej kaskade zeby miejsca nie zajmowala.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

To do tego akwa możesz dać hbl - 301, żeby Ci zupy nie robiło w akwarium.
Co do oświetlenie to możesz sam sobie coś zmajstrować - popatrz w dziale DIY bądź jakąś lampkę z dobrą świetlówką.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

jak załozyć? hmm. kupic akwarium, może być małe, kupic podłoże ( kwestia indywidualna i tego co chcemy trzymać), filterek, moze byc wewnętrzny ale już jesli tak, to z dużą gąbką. Względnie kupić ozdoby, mchy itp, wsypac podłoże, umieścic ozdoby typu korzeń itp mchy i tak dalej.... następnie wlac wodę :mrgreen: i mamy ;-) mozna wlac bakterie na start polecam tetry w kapsułkach baktozym czy cos takiego. A tak całkiem powaznie, poczytaj trochę w necie, napewno to pomoże ;-) to forum lub krewetkowe. Zanim załozyłem swoje pierwsze akwarium czytałem ponad pół roku a nie powiem, ze byłem zupełnie zielony bo kiedys tez tam jakies akwaria miałem jako dziecko :mrgreen:
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

@Łukaszu jak robiłeś za "Bąbla" to owym czasie akwarystka to był pic na wodę porównując ją do dzisiejszej zabawy :) Teraz to dopiero jest fajnie.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

To fakt wrzuciło sie cokolwiek do małego akwarium, wyjmowało sie żwirek co tydzień z akwarium :mrgreen: i płukało w wodzie z kranu :mrgreen: były tez inne ciekawe zabiegi. Teraz mamy takie medium jak internet i nieco szerszy dostęp do wiedzy, zatem radzę koledzie przewertowac rozne tematy na róznych forach i samemu wyciągnac wnioski. Pozatym nic tak nie uczy jak własne błędy. ;-)
Łukasz

kacperek167

a czy krewetki moga byc z bojownikiem ?? czy potrzebuja napowietrzania ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”