purigen - regeneracja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wachkala

purigen - regeneracja

Post autor: wachkala »

W jaki sposób zregenerować purigen. Interesuje mnie konkretna odpowiedź:
- jaki środek (nazwa)
- jak stosować
Chciałbym się dowiedzieć jaki chlor i jaki środek odchlorowujący stosują inni użytkownicy tego preparatu. Z góry dzięki za odpowiedź.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Informacje producenta:
Przygotować roztwór środka wybielającego w wodzie w stosunku 1:1. Namoczyć Purigen na 24 godziny w plastikowym lub szklanym (nie metalowym!) pojemniku i pozostawić w miejscu z dobrą wentylacją, poza zasięgiem dzieci. Po upływie doby przepłukać obficie i namoczyć na 8 godzin w roztworze zawierającym 2 łyżki stołowe preparatu ChlorGuard, Prime lub innego usuwającego chlor (w takim przypadku stosować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Przepłukać. Jeśli Purigen stosowany jest w akwarium słodkowodnym, namoczyć go na 4 godziny w roztworze zawierającym jedną łyżkę stołową na niepełną szklankę wody preparatu buforującego (Discus Buffet, Neutral Regulator, Acid Buffet). Odzyskanie przez granulki pierwotnej, jasnej barwy oznacza, że produkt odzyskał swoje właściwości i może zostać ponownie umieszczony w zbiorniku.

Znajomy stosuje ACE zwykłe, chwali sobie.
Łukasz

Awatar użytkownika
wachkala

lukaszLDZ pisze:namoczyć w roztworze preparatu ChlorGuard, Prime lub innego usuwającego chlor
Jaki jest inny preparat usuwający chlor :?:
lukaszLDZ pisze:preparatu buforującego
Jaki preparat buforujący :?: poza tymi podanymi przez producenta

Też stosowałem ACE i za nic w świecie nie chce się odchlorować a używałem tez Prime.

Dowcip polega na tym, że cały zestaw do regeneracji jest w podobnej cenie jak nowy purigen. Bardziej opłaca się kupić nowy worek purigenu niż regenerować juz posiadany.
Więc kupuje i składuję zużyty purigen w nadziei że kiedyś wymyślę sposób jak tanio regenerować tą żywicę.

Jestem pewien, że nie tylko ja stanąłem przed problemem co zrobić ze zużytym purigenem i podejrzewam, znając swój kraj i pomysłowość rodaków, że komuś udało się zregenerować ten środek za kwotę niższą niż nowy woreczek.

Informacje producenta znam prawie, że na pamięć. Przejrzałem także fora ale nie trafiłem na informację której szukam. Stąd moje zapytanie na tym forum.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Szperałes dobrze po forach? Jest dośc obszerny temat na RA( ponad 60 postów) i niewielkie wzmianki o regeneracji. Troche swego czasu czytałem o tym i zastanawiałem sę nad użyciem, ale mi przeszło i faktycznie, zdania sa podzielone. ( Tak na marginesie, powiedz jak u ciebie z NO3 i amoniakiem - u kolegi spadek nieznaczny, ale słyszałem, ze czasami potrafi zbic azotany nisko) Wracajac do regeneracji, niektóry regenerują to i działa, jednak spotkałem sie z wieloma opiniami, ze warto jednak kupic nowy woreczek, czyli po prostu wymieniac to co jakiś czas. Ten mój znajomy regeneruje w ACE , następnie dokładne płukanie a na koniec "antychlor-uzdatniacz". Ten proces trwa kilka dni, dopiero nadaje sie to do uzycia powtórnego.Czy robi słusznie nie wiem. Problemem jest tak jak piszesz, relatywnie mało informacji oraz uzytkowników tego specyfiku. Zapytaj kolege Marcinusa - Marcina , On w morskim uzywa z tego co pamiętam.
Ostatnio zmieniony 2012-08-09, 08:26 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
wachkala

Purigen używam od czasu do czasu, niestety nie stale bo bym z kasą nie wyrobił. Po około 3-5misiącach mam brązowe granulki, niby można by było czekać aż będą czarne ale jak widzę po wodzie w akwarium, że to nie to co było jeszcze kilka tygodni temu to znaczy, że przestał działać.

A działa rewelacyjnie, jestem zachwycony. Przede wszystkim mam kryształową wodę, dosłownie! Ryby są lepiej wybarwione mimo że nie podaję wybarwiających pokarmów. I taki stan utrzymuje się przez te kilka miesięcy.
Rośliny rosną więc jakieś związki azotu muszą być, nie mierzę no3 ale podejrzewam że purigen utrzymuje niski poziom adekwatny do zapotrzebowania.
Mam tez wrażenie, że obniża poziom innych związków, które w nadmiarze mogą być szkodliwe. Ale dowodów nie mam bo jak mówiłem nie mierzę.

Uzywałem 4 razy po 100ml i za każdym razem była ta sama historia. Woda jak w morskim oku ryby wybarwione lepiej niż na zdjęciach po photoshopie.
I zanosi się, że kupię znowu. Tyle, że ostatni woreczek płucze się w prime od lutego więc jak by coś się miało zmienić to by się zmieniło a wygląda tak jak go wyjąłem z filtra pół roku temu.

Najpierw było Ace potem prime (bo nie znam nic innego odchlorowującego) teraz pewnie przydałby się bufor ale jaki :?:

Ogólnie preparat świetny ale z tą regeneracją którą reklamują to coś jest nie halo.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ja kupiłem najtańszy (2.20 zł za 500ml) chlor taki chamski wybielacz i w nim regeneruje. Faktycznie po 24h robi się znacznie jaśniejszy a po 48h jest prawie jak nowy. Prawie robi różnice więc jak przyłożyłem nowe nieużywane granulki było widać różnicę ;) Ale nie były one ani brązowe, ani czarne po prostu takie brudnobiałe. Potem antychlor z Zooleku i tak kilka dni i już. W wolnej chwili może zrobię fotkę owemu wybielaczowi.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
wachkala

Stosowałeś jakiś bufor po antychlorze :?:
Tylko raz chlor i raz antychlor czy powtarzałeś to przez kilka dni :?:

Właśnie pierwszy woreczek purigenu jaki zużyłem potraktowałem takim najtańszym z możliwych wybielaczy i granulki bez zmian. Potem moczyłem w prime i nadal nic się nie zmieniło więc uznałem że ten wybielacz uszkodził purigen.
Następnym razem zainwestowałem :-D kupiłem ACE, ale historia się powtórzyła. Nigdy natomiast nie używałem żadnego buforu. I nigdy innego antychloru po za prime, bo innych nie znam.

Rozumiem, że już po moczeniu w wybielaczu powinno być coś widać :?:

Jeszcze ma zużyte purigeny których nie moczyłem w niczym, coś pokombinuję

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

wachkala pisze:Stosowałeś jakiś bufor po antychlorze
Nic z tych rzeczy. Zmieniłem kilka razy wodę w pojemniku z purigenem i tyle.
wachkala pisze:Tylko raz chlor i raz antychlor czy powtarzałeś to przez kilka dni
Tylko raz.
wachkala pisze:Rozumiem, że już po moczeniu w wybielaczu powinno być coś widać
Było widać już po kilku chwilach totalną zmianę a na drugi dzień zupełnie inne granulki.

Ostatnio mam przestój z akwarium. Jak ruszę na jesień znów to pomyślę o Purigienie ;)
Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”