reaktywacja akwarystycznego hobby

ODPOWIEDZ
Wolniakowscy

reaktywacja akwarystycznego hobby

Post autor: Wolniakowscy »

Witam
Po 8 latach postanowiłem powrócić do akwarystyki więc nie bądźcie bardzo krytyczni. Za około miesiąc kończę remont dlatego chciałbym wszystko dobrze zaplanować.

zestaw akwariowy - JUWEL RIO 125 + SZAFKA(szkło 81 x 36 x 50 cm , filtr Bioflow 3.0 z pompą o wydajności 600 l/h + dyfuzor powietrza, grzałka 100W, pokrywa Multilux High-Lite® ze świetlówkami 2x28 W (590 mm))
tło + osłona filtra - JUWEL STONE LIME - tło ma dość niefortunny wymiar 60x55x3,5 cm. Ma ktoś może doświadczenie czy jeden segment tła wystarczy, bo obawiam się że trzeba będzie kupić dwa?
Podłoże - ADA Aqua Soil Amazonia New - ile będę potrzebował
CO2 - Butla i reduktor do piwa :) + dyfuzor 30mm ze spiekiem ceramicznym
dekoracja- kamienie bazaltowe, korzeń (duży), 3x kokos
całość planuje zakupić w rybarium.pl, choć słyszałem różne opinie

rośliny - od AQUA HOBBY Al.Wyszyńskiego 95/47 Łódź, bardzo dobre ceny na Allegro. Jakie rośliny polecacie żeby tworzyło to względną całość.

ryby
- Apistogramma cacatuoides - Pielęgniczka Kakadu 1+3
- Otocinclus affinis - Otosek Przyujściowy - 5
- Paracheirodon innesi - Neon Innesa - 20
- Corydoras hastatus - Kirysek Karłowaty - 5
lub
- Corydoras pugmaeus - Kirysek Pimej - 5
ryby planuje kupić od użytkownika king, http://www.zoofeniks.pl

Czekam więc i z góry dziękuję za opinie, porady i propozycje dotyczące w/w zestawu tj. sprzętu, fauny i flory oraz sklepów w których planuje zakupy

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Wszystko pewnie będzie ok, tylko po co to tło? :-) Nie lepiej jakieś płaskie czarne lub niebieskie przykleić do tylnej szyby? Będzie więcej miejsca w akwarium. Przejrzyj galerie i sam oceń w ilu akwariach z roślinkami spotkasz takie tło :-) Chyba, że planujesz wstawić je poza akwarium?

Wolniakowscy

Post autor: Wolniakowscy »

Tło wydawało mi się dość dekoracyjne. Niestety jest dość drogie dlatego rozważę zamienienie go na czarne przyklejone do tylnej szyby. Tym bardziej że muszę się zgodzić z tym, że pierwotna wersja zabierze sporo miejsca bo chciałem zamontować je wewnątrz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”