porady dotyczące wyposażenie do jamnika 315l - 175x40x45h

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Pabian, na Popieluszki alvo w ogole nie robia trapezu,albo nie unieja,a o polerce,to zapomnij.
Mam od nich kostke,kupilem bo musialem na szybko miec,ale nigdy nie wezme od nich produktu z OW.
Po prostu sie do tego nie nadaja panowie tam.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pabian

Post autor: Pabian »

Lukiki pisze:Pabian, na Popieluszki alvo w ogole nie robia trapezu,albo nie unieja,a o polerce,to zapomnij.
Mam od nich kostke,kupilem bo musialem na szybko miec,ale nigdy nie wezme od nich produktu z OW.
Po prostu sie do tego nie nadaja panowie tam.
No to przesadzili z tą ceną
Spróbuj może tam gdzie ŁukaszLDZ Ci radzi.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Pabian pisze:
s050197 pisze:wymiary na chwilę obecną to 170x40x45

za całość z floata: 380 zł + ewentualnie przednia szyba OW 220 zł + ewentualnie boczne 100 zł

taką cenę mi podał szklarz na Popiełuszki
Tak z ciekawości spytam...to szkło to ze szlifem trapezowym i z polerką i jaka grubość?
Bo jeśli bez szlifów to cena moim zdaniem naciągnięta
jaka metoda obróbki to nie wiem, nie pytałem, ale raczej nie będę się na to decydował...

Awatar użytkownika
s050197

a czy szyby guardian klei się tak samo jak OW? tzn że silikon nie wystaje poza szyby? czy to jest bezpieczne łączenie przy akwarium tej długości? bo wiadomo, że jak się nawali silikonu żeby wystawał na szybę ze 2 cm to będzie lepiej trzymać, a tak? trochę boję się o sąsiadów piętro niżej i dwa piętra niżej... :-P

Pabian

Post autor: Pabian »

s050197 pisze:a czy szyby guardian klei się tak samo jak OW? tzn że silikon nie wystaje poza szyby? czy to jest bezpieczne łączenie przy akwarium tej długości? bo wiadomo, że jak się nawali silikonu żeby wystawał na szybę ze 2 cm to będzie lepiej trzymać, a tak? trochę boję się o sąsiadów piętro niżej i dwa piętra niżej... :-P
Zależy jak lubisz...może być z wałkiem (więcej silikonu) lub bez . Jeżeli jest dobrze sklejone ,czytaj odpowiednia gr. silikonu to i bez wałka wytrzyma .Ogólnie OW klejone przezrocz. silikonem z dużym wałem wygląda gorzej niż klejone czarnym.
Oczywiście zależy jakie duże akwa , bo te bardzo długie i wysokie klei się inaczej niż mniejsze. .W Twoim przypadku pomyślałbym raczej o dzielonym dnie ,bo to już znaczna długość i jeżeli nie będziesz miał idealnej podstawy ,to może być zonk
PS. widziałem już akwa z wywaloną przez wodę szybą ,ale powodem było złe odtłuszczenie szkła przed klejeniem
Ostatnio zmieniony 2012-06-19, 19:50 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
s050197

też już myślałem nad kwestią długości dna i ewentualnej nierówności szafki pod zbiornikiem. chyba poprostu podłożę pod szkło cienki styropian, bo wydaje mi się, że te maty pod akwaria to za mało...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

I jak dzwoniłes do tego gościa? Sam z ciekawosci wysłałem maila ale nie mam odpowiedzi jeszcze. Z ciekwosci jakie gatunki będziesz trzymał w takim baniaczku?? Masz juzplan jakiś?
Łukasz

Awatar użytkownika
s050197

Dzwoniłem do tego szklarza. Powiedział, że koszt wykonania takiego szkiełka będzie w przedziale 350 - 400 zł. Jak wspomniałem o guardianie to trochę kręcił nosem, że nie bardzo, że to nie będzie wielkiej różnicy, a na pewno cena w górą. Co do OW to koszt dwukrotnie większy.

Co do przyszłej obsady, to póki co zostanie to co mam. czyli BW (będę chciał jedynie trochę jaśniejszą herbatkę zrobić),a pływać będą:
- stadko rodostomusów
- stadko apisto
- stadko paletek (póki co maluchy, jak urosną i nie będą się mieścić pomyślę nad wydaniem)
- kilka zbrojników
- kilka kirysów (na pewno dokupię, żeby było stadko)
- kilka otosków

Wbrew pozorom jamniczek nie będzie miał zbyt dużej pojemności, więc nie ma co szaleć z obsadą...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Widzisz, czyli cena wcale nie stanowi gratki... Te maluchy co mi kleił robił z guardiana i myslę, że jakbys zagadał w tej cenie zrobił by Ci z guardiana.
Odnosnie młodych palet w tej obsadzie to ja bym zrezygnował choc to moim zdaniem najpiekniejsze rybcie. Powód jest prosty, stadko młodych wymaga czestego karmienia, a co za tym idzie, szkło wymaga większej uwagi, filtracji aby utrzymac parametry odpowiednie w wodzie. Pozatym jak wspomniałes, szkiełko wbrew pozorom nie jes takie duże a zarówno palety jak i apisto to rybcie terytorialne. U mnie kiedys z haremu kakadu 2+1, w 54 litrach jednak z samic wyszła zajeżdzona na smierć.
Ostatnio zmieniony 2012-06-21, 11:05 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”