Stelaż pod akwarium

Awatar użytkownika
Radzimierz

Stelaż pod akwarium

Post autor: Radzimierz »

Witam, pewnie niektórzy z Was się orientują, że planuje założyć akwarium o poj. 720l i wymiarze 200x60x60. Postanowiłem zacząć od podstawy, a mianowicie stelażu. Wybrałem ten rodzaj podstawy ze względu na nieograniczone możliwości w modernizacji, w przeciwieństwie do szafki z drewna/płyty. Mam już ustalonego wykonawce, ktory podejmie się spawania. Chciałbym użyć profili zamkniętych (40x27x2mm) ale mam kilka pytań do bardziej doświadczonych. Mianowicie:
-czy taki rodzaj materialu zda swój egzamin?
-czy wiamiar stelażu 200x60x75h będzie ''wygodny''?
-czy zmienilibyście coś w moim (bardzo ogólnym projekcie)? Np. ilość poprzecznych profili? a może jest ich za dużo ?
Prosiłbym o wszystkie istotne i mniej istotne rady dotyczące projektu jak i samego wykoniania, na co zwracać uwage, no... wszystko co mogłoby mi pomóc w odpaleniu wymarzonego litrażu.
Obrazek
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Radzimierz

Nikt nie jest w stanie doradzić?

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Ja osobiście dałbym tylko wzmocnienia skośne na dwóch środkowych "nogach" utrudni to operowanie pod spodem stelaża ale znacząco go wzmocni.

discus6

Post autor: discus6 »

Tu masz stelaż Kubiszona o chyba identycznych wymiarach http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1126 .Moim zdaniem twój projekt jest dobry i spokojnie da radę.
discus6

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Co będziesz chciał trzymać w tym stelażu? Będzie tam sump, filtry, kwarantanna, inne akwaria? Jak widać u mnie na zdjęciu, mam tylko jedną poprzeczkę i do tego z przodu jest niesymetrycznie, żeby można było wstawić dłuższe akwarium bez problemów. Pomyśl czy takie rozwiązanie by Ci się nie przydało.

Awatar użytkownika
Radzimierz

W stelażu będzie narazie 200l akwarium (kotnik) i kubełki. Nie moge zamontować sumpa, z powodu rodziców i ograniczonej wyobraźni co do skuteczności tego pomysłu, ale jakoś to przeżyje. Mógłbyś podać wymiary swoich profili ? i Ewentualny wymiar na jakiej dlugosci jest ta niesymetryczna poprzeczka ? (gdzieś wspomniałes ze projektowali to specjalisci, wiec mysle ze mozna zaufac takiej konstrukcji, na dodatek juz u Ciebie stoji jakis czas i nie widac problemow)
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 17:32 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 19:00 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Przy takiej wielkości tylko SUMP. Wg mnie pakowanie się w kubełki to problem na przyszłość. Fakt jest komin który niepieknie wygląda w akwarium. Masz za to praktycznie nieograniczoną możliwość stosowania dowolnych wkładów i super wygodne czyszczenie ich.

Mądrze pomyślany SUMP nie ma prawa wylać wody na podłogę co w przypadku kubełka może się zdarzyć. Masz cały czas stały poziom wody w akwarium i nie musisz się martwić o nieładnie obniżająca się taflę wody. Ogólnie oprócz komina same plusy.

Jak dla mnie graniczną wielkością akwarium dla stosowania kubełków to 300-350 litrów. Potem tylko SUMP.

Dlatego zrób stelaż taki jak ma Kubiszon i dawaj SUMPa ;)
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Radzimierz

Niestety, jak bym chciał to nie moge, uznaję przewage sumpa nad jakimkolwiek kubłem, ale nie jest to tylko moja decyzja. Nie mieszkam narazie u siebie, a u rodziców. Namowa na potawienie takiego wymiaru kosztowała mnie nie lada wysiłku. Na swoich smieciach bede myslał o sumpie.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 20:48 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Niekoniecznie kubełki w takim litrazu skazane są od razu na niepowodzenie. PRzeglądając forum paleciarzy i ich duze zbiorniki z paletami, pare razy natrafiłem na kubełki DIY zrobione naprawde nieżle z małej beczki napedzane pompami do CO. Wejdź tam, zobacz sobie jak to wygląda i jaka storna techniczna tego jest. Firmowe kubełki do takiego litrazu wyniosa Ci sporo naprawdę. Nie zmienia to faktu tak jak koledzy pisza, że wygodniej i najskuteczniej byłoby zamontowac sump. Nie wiem tylko jak z zapachem.
Łukasz

Awatar użytkownika
Radzimierz

Panowie, zapomniałem zaznaczyć, że w planach mam zalać baniak tylko do ~40 cm wysokości.(akwa-paludarium) Jest to dość istotny fakt, ponieważ wychodzi jakieś 400-450l wody. A nie 700. W części od tafli wody po koniec pokrywy, mam zamiar zrobić potężną część z roślinami. Ryby takie jak motylowce będą bardzo zadowolone. :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Radzimierz pisze:Mógłbyś podać wymiary swoich profili ? i Ewentualny wymiar na jakiej dlugosci jest ta niesymetryczna poprzeczka ?
Profile 30x50mm. Poprzeczka jest przesunięta około 20cm względem środka.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Dziękuje za odpowiedź !

Awatar użytkownika
Radzimierz

Obrazek

Awatar użytkownika
Radzimierz

Wczoraj otrzymalem świeże zdjęcie od wykonawcy, pana Wiesia :)

Obrazek

Doszły jednak poprzeczki po środku.
Oczywiście jeszcze kilka zabiegów go czeka :)
Ostatnio zmieniony 2012-06-24, 10:41 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”