Zakładam akwarium - proszę o sugestie

ODPOWIEDZ
Ikarum

Zakładam akwarium - proszę o sugestie

Post autor: Ikarum »

Witam, byłem długoletnim akwarystą począwszy od 1990 r do 2004r. Wówczas akwarystyka nie była tak rozwinięta dziedziną jak wówczas - gdy obecnie przeglądam forum dochodzę do wniosku że jestem na etapie kamienia łupanego, począwszy od techniki goszczącej w akwariach przez ryby i rośliny, kiedyś było dużo prościej :)
Ale wracając do tematu. Moja przerwa z akwarystyką związana była z małżeństwem - dzieckiem, mieszkaniem. Obecnie życie się ustabilizowało, w tym roku robi remont i pomyślałem że zagospodaruje w moim mieszkaniu miejsce na akwarium które towarzyszyło mi praktycznie przez całe moje życie młodzieńcze.
U moich rodziców pozostał między innymi mój zbiornik o wymiarach 80-55 (wysokie)- 40 szerokie.
Akwarium będzie stało w dużym (choć w małym) pokoju tzw salonie. Chciałbym by spełniało funkcję dekoracyjną, więc zmuszony będę zrezygnować z mojej ukochanej Tanganiki gdzie ryby często decydują o ukształtowaniu terenu. Nie chcę się porywać na piękne aczkolwiek dla mnie nieosiągalne ze względu na wiedzę - akwaria roślinne.
Czy możecie mi coś doradzić, na jaką obsadę się zdecydować?
Temat szeroki, więc postaram się trochę zawęzić moje oczekiwania. Lubię gdy w akwarium coś się dzieje, nie przepadam za rybami typu neonki, danio brzanki - choć są urocze dla oka. Jako miłosnik Tanganiki, nie chciałbym zdradzić tej miłości z Malawi.
Może akwa ogólne, z obsadą typu Kakadu i małe pielęgnice?
Proszę o nakierowanie.
Pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Witam,
a czemu miałbyś rezygnować ze zbiornika z Tangą? Na tropheusy masz za małe akwarium, ale naskalniaczki, muszlowce, lirniczki czy szczelinowce, przy odpowiedniej aranżacji mogą być bardzo dekoracyjne. Ten zbiornik tylko nie bardzo... 55 cm wysokie. To chyba średnio wygląda, taki.... bez obrazy, kwadratowy słoik. Bardzo jesteś przywiązany do tego akwarium? :-D

pozdrawiam
Kuba

Ikarum

Kubek75 pisze:Witam,
Ten zbiornik tylko nie bardzo... 55 cm wysokie. To chyba średnio wygląda, taki.... bez obrazy, kwadratowy słoik.
Kuba
Prawda, jest to taki klocek, był robiony kiedyś pod Skalary i taki już został. Zmienić go nie mogę, więc albo on albo żaden.

discus6

Post autor: discus6 »

Ikarum pisze:Lubię gdy w akwarium coś się dzieje, nie przepadam za rybami typu neonki, danio brzanki
Chcesz powiedzieć,że w akwarium z brzankami nic się nie dzieje :?: :-)
discus6

Ikarum

discus6 pisze:Chcesz powiedzieć,że w akwarium z brzankami nic się nie dzieje
No nie, nawet na forum trzeba uważać co się pisze by nie wyrwano słów z kontekstu :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”