agresywne zachowanie - neon simulans

ODPOWIEDZ
onikaf

agresywne zachowanie - neon simulans

Post autor: onikaf »

Witam.
Na wstępie chcę napisać że akwarystyką zainteresowałam się od tego roku. Przeszłam od słów do czynów i na starcie sporo poczytałam o obsadzie jaką sobie wybrałam. Kupiłam akwarium 60l i zamierzam w nim trzymać przede wszystkim krewetki. Do tej ekipy szukałam niedużych i spokojnych rybek.Wybrałam neony simulans aby były tej samej wielkości co moje krewetki. Myślałam również o dołączeniu w przyszłości parki prętnika karłowatego i z 4szt otosków. Sprawdziłam parametry wody jakie potrzebują i tak na oko się wszystko zgadza. Zbiornik zalałam w połowie lutego.
Akwarium szybko dojrzało.NO2-0,NO3 chyba też 0 lub bliskie 0(test paskowy:( Mam 16 gatunków roślin z przewagą mchów,oprócz żwirku mam 3 korzenie i 8sztuk dość dużych kawałków lignitu. Sporo kryjówek ze względu na krewetki.
Od soboty pływają neoki simulans - 5sztuk.Pomyślałam że będzie to dobra obsada na początek bo krewetki i otoski są bardziej wymagające co do parametrów wody(muszę zbić ph wody).
Jestem jeszcze zielona w sprawach związanych z akwarystyką i zachowaniem ich lokatorów,ale bardzo niepokoi mnie zachowanie neonek. Są to rybki ławicowe a w akwarium 2 największe sztuki "prześladują"2 mniejsze. Największe rozbiły ławicę i jak mniejsza podpywa w ich kierunku atakują w bok albo brzuch. Nie widzę skaleczeń.
Poradzcie czy to jest naturalne zachowanie? Może to "rybi berek";)
Jestem pełna obaw przed wpuszczniem krewetek (White Pearl).

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Według mnie zdecydowanie za mało tych neonków masz, jest to ryba ławicowa (co sama zauważyłaś) Więc powinno ich być według mnie minimum 10 sztuk a najlepiej 15. Tym bardziej, że są to małe rybki i mówisz że nie chcesz póki co innych rybek. ich agresywne zachowanie jest według mnie związane ich mała ilościa
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

onikaf

Zgadzam się z Tobą.
Docelowo planuję z 10-15sztuk zależnie czy dojdą jeszcze 2krewetki atyoida pilipes, nie chcę żeby zwierząt było zbyt wiele.
A 5 sztuk to tak na start żeby akwarium stopniowo zarybić i żeby nie skoczyły w górę związki azotowe związane z normalną przemianą rybek.
Poza tym nie byłam pewna czy na cykl azotowy już się zakończył na dobre.
Czyli uważasz że gdy dojdzie większa ilość rybek sytuacja się uspokoi?
Może i tak choć boję się że w grupie siła;) i zacznie się polowanie na krewetki.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Nie wydaje mi się żeby te rybki w większej grupie zaczęły atakować krewetki.
Bardzo wiele osób mówi, że ryba stadna powinna być trzymana w ilości minimum 10 sztuk wtedy zachowują się naturalnie. A małej grupce (5sztuk) mogą być agresywne w stosunku do siebie, osowiałe itp.

Simulasy są na tyle drobne, że o dorosłe krewetki w ogóle bym się nie martwił. Tym bardziej, że mówisz że masz dobrze zarośnięte akwa ;-)

Jaki filtr masz w akwa?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

onikaf

Dzięki za odpowiedź
Nie wiem czy to związane z tematem, ale filtr kupiłam na allegro HJ-611B 450L/H.Sądzę że jest to tania chińszczyzna, ale póki co dobrze działa i cicho pracuje.

krystak

Post autor: krystak »

O ile ja znam neony to wiem że one tak jakby zaczepiają się nawzajem.Wątpię żeby one "atakowały" lub grały w "berka".Według mnie nie masz się czym martwić.

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

w naszym zbiorniku plywa 60 simulansow ...

http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... 1896#21896

i nie zauwazam kompletnie przejawow agresji wobec Crystalli Bien czu White Pearli...jedyn zament jaki sie robi w akwarium powstaje po podaniu pokarmu
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

onikaf

Sutuacja zmieniła się po dodaniu jeszcze 7 rybek. Łącznie jest ich 12sztuk i trzymają się wszyskie razem. Od tego czasu nie zauważyłam wcześniejszych zachowań.
Potwierdza się przypuszczenie, że zachowanie rybek ławicowych jest inne gdy jest ich tylko kilka sztuk (nie tworzą jeszcze stadka) i gdy jest ich więcej.
Dziękuję za odpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”