Rysy na szybie i jej czyszczenie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Rysy na szybie i jej czyszczenie

Post autor: Kubiszon »

Ostatnio odkryłem u siebie coraz więcej rys po wewnętrznej stronie przedniej szyby akwarium. Bardzo mnie to zdziwiło, gdyż czyszczę ją dość rzadko, a jeśli już to używam do tego celu karty magnetycznej (takiej jak do bankomatu). Zawsze myślałem, że to bezpieczna metoda, piasek nie podejdzie pod nią tak jak może pod np czyścik magnetyczny, a wydawało się, że samą kartą szyby się nie uszkodzi. A tu lipa... chyba jednak się da. Więc przestrzegam, kartą można niszczyć szybę!
Co śmieszniejsze, rys nie widać od razu, tylko po jakimś czasie, jak wchodzi w nie glon. Trochę mnie to zmartwiło, bo szyba jest spora, więc o wymianie raczej nie ma mowy, za dużo kasy i roboty, no ale póki co to rys nie ma tak dużo, da się z tym żyć. Problem teraz taki: czym czyścić te szyby? Wcześniej stosowałem gąbkę taką jak do mycia naczyń, ale właśnie bałem się tego że drobinki piasku mogą wbić się w jej powierzchnie.
Ostatnio zmieniony 2011-03-13, 21:38 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

yoor45

Post autor: yoor45 »

Również stosuje zmywak do naczyń ale właśnie myślałem nad jakimś czyścikiem magnetycznym do nowego akwarium(na razie to jeszcze przyszłość), bo wydawało mi się, że to bezpieczniejsza metoda. A tutaj widzę, że to nieprawda. Ciesze się, że przeczytałem tego posta i również jestem ciekaw odpowiedzi innych.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Generalnie,to nie ma nic takiego,co by nie stwarzało takie zagrożenie.
Kiedyś był identyczny temat na innym forum i zwyciężyła karta.
Dla mnie,to logiczne,bo pracuje najmniejszą powierzchnią z dostępnych rzeczy,które się do tego celu używa.
Załatw sobie nową kartę,nie użytkuj jej do innych celów,nie noś przy sobie,a nie będzie mieć zmęczeń materiału,co nie doprowadzi do mikro odprysków.
Ostatnio zmieniony 2011-03-13, 22:24 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

no żeby admin temat powielał :-P
olaboga :mrgreen:

http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6104

:oops:
bla bla bla...

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

furious tomash pisze:no żeby admin temat powielał :-P
:oops:
Oj bo sprawdzałem szukając 'rys' a nie 'czyścik'.
Lukiki pisze:Załatw sobie nową kartę,nie użytkuj jej do innych celów,nie noś przy sobie,a nie będzie mieć zmęczeń materiału,co nie doprowadzi do mikro odprysków.
No właśnie używałem nowej karty, takiej promocyjnej z empiku, nie jest zniszczona. Wydaje mi się jednak, że może samym rantem, nawet nowej karty, da się zrobić rysę.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Ja używam tylko i wyłącznie gąbki do mycia naczyń, myję zawsze tą stroną z "włoskami" i zarysowań nie ma. Kiedyś użyłem czyścika magnetycznego - to był o jeden raz za dużo, bo porysowałem sobie szybę w 25l na środku baniaka i teraz gdy robię zdjęcia muszę męczyć się, żeby usunąć te ślady, choć czasaem jest to nie możliwe; o względach wizualnych nie mówię.

Karty jeszcze nie używałem ale sróbuję. Jakieś nieużywane leżą w domu więc choć do tego się przydadzą. ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Tak jak moi przedmówcy ja też używam karty , ale niestety rys nie uniknąłem . Ale i tak karta plastikowa według mnie jest lepsza niż czyściki czy inne tego typu urządzenia .

Awatar użytkownika
matiolo1

Post autor: matiolo1 »

yorki111 pisze:porysowałem sobie szybę w 25l na środku baniaka i teraz gdy robię zdjęcia muszę męczyć się, żeby usunąć te ślady, choć czasaem jest to nie możliwe; o względach wizualnych nie mówię
Jak byś chciał usunąć, może to by pomogło: http://allegro.pl/100-czysty-tlenek-cer ... 00964.html

nemrod

Re: Rysy na szybie i jej czyszczenie

Post autor: nemrod »

Kubiszon pisze:... używam do czyszczenia szyby karty magnetycznej (takiej jak do bankomatu). Zawsze myślałem, że to bezpieczna metoda, piasek nie podejdzie pod nią tak jak może pod np czyścik magnetyczny, a wydawało się, że samą kartą szyby się nie uszkodzi. A tu lipa... chyba jednak się da. ... Co śmieszniejsze, rys nie widać od razu, tylko po jakimś czasie, jak wchodzi w nie glon.
Z pewnością się da, i to bardzo skutecznie. Bez głębokich, od razu widocznych rys, ale z tzw. matowieniem. Glon to znakomicie uwidacznia.

Trochę fizyki: jednym z dobrych domowych sposobów robienia matówek jest pocieranie o siebie dwóch powierzchni szklanych z proszkiem polerskim między nimi. Lepszy efekt - równy rozkład matowanej powierzchni - daje współpraca szkła i twardego plastiku. Na przykład takiego, z jakiego robione są karty do bankomatów.

W warunkach czyszczenia szyby w akwarium krawędź karty lekko się ściera, dając niewidoczną gołym okiem ukośną powierzchnię. Na tyle twardą, że zachowuje na brzegach ostre krawędzie, a jednocześnie na tyle miękką, że twardsze ziarenka piasku (podłoża) wbijają się w nią na stałe. Szyby nie rysuje postrzępiona krawędź karty ani inne jej dzioby, powstałe w wyniku "normalnego" użytkowania. Plastik jest zbyt miękki, by rysować szkło. Elementem rysującym są tylko wbite tam ziarenka piasku, twardszego od szkła.

Dla trwałości szyby już lepiej używać gąbki, także tej przeznaczonej do zmywania naczyń, z jedną bardziej szorstką powierzchnią. Jeśli nie będzie to gąbka polerska - sa i takie - będzie bezpieczna. Mikroskopijne ziarno piasku, gdy dostanie się między gąbkę a szybę, przy przesuwaniu ma miejsce na wbicie się w miękką gąbkę, dając szybie (w zasadzie) spokój. W przypadku karty z twardego plastiku ziarenko takiej szansy nie ma, wbicie w plastik przy bocznym działaniu siły - a tak działamy przesuwając kartą po szybie - jest niewielkie, ziarenko cały czas wystaje, skutecznie matując szybę. Delikatnymi, płytkimi rysami, uwidacznianymi dopiero przez glony, którym łatwiej przypiąć się do powierzchni zmatowionej niż naturalnie gładkiej w nowej szybie.

Gąbka to nie to samo co czyścik magnetyczny. Czyścik dociska element czyszczący z dosyć dużą, równomierną siłą. Na ogół pozostawiany jest na długo w wodzie, co powoduje twadnienie powierzchni przeznaczonej do czyszczenia. I jest to powierzchnia zawsze ta sama, w odróżnieniu od trzymanej w ręku w różnych położeniach gąbki, niejednorodnie też dociskanej, suszonej i płukanej.

Co z tego wynika? Gąbka albo metal o bardzo wąskiej, twardej krawędzi. Metal w handlu występujący jako "żyletka". Założona choćby w uchwyt dostępny w każdym niemal sklepie akwarystycznym lub na giełdzie. Oczywiście odpowiednio się starając tymi przyrządami także można porysować szybę, podobnie jak palcem. Jednak przy zachowaniu wstrzemięźliwości w użyciu siły docisku i szybkości ruchu to najskuteczniejsze (z powszechnie dostępnych) narzędzia czyszczące wewnętrzne powierzchnie szyb akwariowych.

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

matiolo1 pisze:
yorki111 pisze:porysowałem sobie szybę w 25l na środku baniaka i teraz gdy robię zdjęcia muszę męczyć się, żeby usunąć te ślady, choć czasaem jest to nie możliwe; o względach wizualnych nie mówię
Jak byś chciał usunąć, może to by pomogło: http://allegro.pl/100-czysty-tlenek-cer ... 00964.html
NIE POLECAM
nic nie zwojowałem tym produktem u siebie w zbiorniku, rysy które chciałem usunąć pozostały a na dodatek pojawiły się drobne rysy podczas wcierania i szlifowania tym wynalazkiem... LIPA
Obrazek

pozdro
trzesnia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”