skalary manacapuru

ODPOWIEDZ
tomala78

skalary manacapuru

Post autor: tomala78 »

Witam, mam pytanie, chciałem zrobic restart zbiornika z moimi skalarami manacapuru. Chciałem zastosować pod żwir ziemie ogrodową, czy moze miec ona jakis wpływ na moje skalary??? woda RO co tydzien 20 % podmiany.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Musisz odpowiednio ją przygotować tzn przeprowadzić jej mineralizację, wówczas powiedzmy będzie bardziej przewidywalna, jesli o czymś takim można w ogóle mówić w przypadku ziemii ogrodowej. ( proces mineralizacji uciążliwy i dośc długii :-/ ) Ja bym odradzał ziemię, z tego chociażby powodu...., zresztą, zależy jakie roślinki chcesz tam trzymać, może zastosuj jakis biogrunt pod żwirek, albo kulki pod żwir i tyle. Pewnie koleżanki i koledzy doradzą Ci gotowy substrat :-) i jest to chyba najpewniejsze rozwiązanie, chociaż nie każdy musi je lubić a tym samym stosować. Jest troche tego do wyboru, niech wypowiedzą sie bardziej doświadczeni.
Ostatnio zmieniony 2011-09-06, 14:55 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Przeciez te skalary masz ode mniea ja je mialem w akwarium z ziemia,wiec mozesz zastosowac ziemie bez tych calych ceregieli z jej przygotowywaniem.
A tak na marginesie,to jak sie miewaja?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

tomala78

Post autor: tomala78 »

Mają się całkiem nieźle :) doszło do nich jeszcze 5 manacapuru od Pana Witka :)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

jeżeli mogę polecić tani i dobry substrat to jest to aquafloran, około 20 zł za 5l na starcie czy coś takiego, roslinki mi na tym bardzo dobrze rosną, nie wyłazi tak z pod bazaltu i nie fruwa po baniaku
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”